Težava pri odzračevanju sistema pri Xantiji

Začel/a Mike666, November 18, 2007, 03:05:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Mike666

Pozdravljeni!
Moje prvo sporočilo se za?ne pa? s težavo in vas prosim za pomoč!
težava je sledeča:
Menjal sem hidravlično ?rpalko na Xanti-i X1 let 94 z klimo, črpalka je enaki model kot stara z eno gumjasto in eno jekleno lajtungo.
No ko sem zamenjal sem jo zalil da bi mel čim manj opravka z odzračenjem in pravtako zalil dovodne cevi!
No zdaj pa je nastal problem
Avta noče dvignit, dvigne le ko volan zasu?em polno v eno stran nato ga dvigne. Ko odzračim bi se mogel sli?ati en "sik" ampak se ne sliši nič!
Probal sem dati nazaj staro ?rpalko in dela enako!
Zamenjal sem glavno bunko dela enako očistil sem rezervoar za LHM dela enako!
Dviguje le ko je volan zmotan v polno pod normalo pa se ne sliši nič in ne dogaja nič!
Kaj bi lahko bilo narobež??:ahh1:

garac

odvije? vijak za odzračevanje odvit prite?e ven olje?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Mike666

jap to prite?e normalno ko je vgasnjen in pod pritiskom ko motor laufa

Lovro

Sicer nisem stru?ko, ampak kaj pa, ?e nagaja servo volan in ovira kak ventil, sprosti pa ga le v zgoraj opisani poziciji?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Mike666

ja lovro sem tudi pomislil in se pozanimal ampak mi je vsaki rekel da volan dela potemtakem normalno!
Danes sem ?e razmontiral centralni celinder ampak stvar spet enako (ne)dela!
Niti se ne sliši tisto pokanje v njem ko nabija ponavadi ko ga dviguje?.
Nekaj sem premi?ljeval ?e bi ?e probal odzračit vse zavore ker druga pa res ne vem kaj ?e lahko naredim.
Dajmo majstri malo pomagajte ali se samo vozite in nič ne ?raufate?

garac

markolin ti bo mogoče znal pomagat on se je na svoji xantijo ukvarjal s ?rpalko, volansko letvijo itd. Počakaj da se prikaže na forum in opazi tvoj post, pa seveda Dr. Tct
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Markolin

Ja jest sem imel pumpo 6+2, kar pomeni dve pumpi v eni in sicer en del za volan in en del za hidravliko. Kar se odzračevanja tiče, jaz sem ene 2x odzračeval celoten sistem, sam ne zato ker ni delal, ampak zato, da bi bolje delal, sej je bilo ne čas v redu, pol je blo spet vse po starem. Jaz sem imel karavan, pa je bla kar bolezen, da je bil zrak na zadnjem regulatorju, in sem potem to prezračeval, pri tebi zna bit en drug problem, poglej v kestel, ?e olje sploh kroči, a ja, pa ?e nekaj jest sem to delal tako

(sem ?e nekje pisal)
Odzračevanje se naredi na dva Našina in sicer se za to uporablja tisti vijak na pripravi centralne bunke - ključ 12. Avto dvigne? v najvišji polo?aj in počaka?, da se lepo dvigne, nato ročico za dvig premakne? v najničji polo?aj in hitro greš do tega vijaka na c. bunki in čaka? toliko čas, da je sprednji konec (ki se najhitreje spusti) ?e na tleh in gledaš zadnji konec, ki se spušča, ko ocenič, da mu do konca manjka ?e cca 10 cm odvije? vijak in tako naj bi se ves zrak odzračil preko tega ventila nazaj v rezervar. Pri tem te ne nič po?prica. Najbolje je, da zadevo preizkusi? kar pri normalni višini - odvije? vijak in boš sližal nekakšno sikanje ali cviljenje, ko se pritisk preko tega ventila sprazni -zniča. Nato z roko privije? omenjeni vijak. in narediš zgoraj opisani postopek. Sicer je ta Našin odzračevanja kar dober, vendar ko se nabere zrak v zadnjih zavorah, je potrebno opraviti drugi postopek, ki sem ga ?e nekje opisal, pa bom vseeno ?e enkrat ponovil: avto dvigne? in mu odvija?i? vsa kolesa - najprej eno stran potem ?e drugo. Namesto koles sem pod diske postavil navaden zidak in kose debele deske. Va?no je, da si pri tem opravilu previden, ker ti avto lahko pade dol, zato gume podloči? pod t.i kolone, ne vem kako vi re?ete, aja pragove. ?koda da ga nisem slikal, je bil videt ko ena kura na ceglih. No ko to opravi? - seveda je pri tem avto v najvi?jem polo?aju- avto spusti? na normalo in na oddu?nike na zavornih šeljustih namesti? cevke, ki jih lahko sPelješ do rezervarja, odvije? vse 4 ?epe in cegu na bremzo. ?e imaš prozorne cevke vidiš zrak, ki odhaja v rezervar. Ker pa sam nisem imel take dol?ine cevk, sem postopek opravil na vsakem kolesu posebej - s cevko v lonec. in ceglo na bremzo, pa pustil nekaj časa, da se je zadeva scirkulurala. V obratnem vrstnem redu sem potem vse to pospravil in avto postavil na kolesa. Po postopku deluje zadnje zavore 100%, zadek se pri bremzanju ne dvihuje in niha. sistem dviganja in spuščanja deluje hitreje, centralna bunka oz. pumpa klika na 2,5 minute, hidravlika je pri vožnji mehkej?a in ni takega zibanja.

Včasih je dobro imeti cevke dolge in jih vse skupaj spraviti razervar, cegu na bremzo in pustiti, da cirkulira dalj časa, ker ne ve? točno kje se nahaja zrak, pa ?e sistem se tako dobro predihta.

LP

Mare

pa ?e tole

1. ?e stoji? pred odprto havbo, je malce od sredine avta proti desni nameščena zelena centralna bunka. to ugotovi? po tem, da s prstom sledi? levi šelezni cevi, ki se nahaja na pumpi, in prideš do nje. Zelena bunka je obrnjena proti motorju, spredaj pa sta dva ali trije vijaki, no in eden, ki je najbolj desno je tapravi.

2. olje mora biti, ko je avto v zgornjem polo?aju, gledano na merici, na sredini merice.

Mike666

jap to vse lepo in prav glede odzračenja mi to ni tuje ker sam sem mel ?e Ga-ja oče ma BX-a jaz mam zaj XM-a punca pa X1in zdaj me zajebava ta hidravlika!
V prostem teku brez da kaj drknem dam ročico na MAX in se nič ne zgodi ko pa volan obrnem do konca v eno stran pa se ugasne lučka STOPin kontrolka za zavore in ga za?ne dvigovat!
Lahko prezračujem kakor hočem ampak centrani cilinder ne  klika in ni nobenega sikanja ko odprem ?rauf.
ni mi jasno ker sem menjal pumpo (ker je stara puščala) in od takrat ne dvigne ve?! sem dal nazaj staro pumpo in niti z to ve? ne dvigne!Pa ?e pumpo in dovodno cev sem dobro zalil ampak vseeno nič ne dogaja! Menjal sem ?e tudi dovodno gumjasto cev ker je stara preparela in je ?e spokala!
Jutri ?e bom probal z bremzami kaj rešit ?we ne pa res ve? ne vem kaj ?e naj probam!

L.p. Mike

Markolin

Ma ?e ni sikanja, ni pritiska, naredi kar ?e?, si 100% da je pumpa v redu. Ali ni potegnilo olja  v pumpo, al pa iz pumpe ne gre, sej druge skor ni.

Mike666

potegnilo je ker sem rahlo odvijal lajtunge in preverjal ?e olje sploh prihaja do centralne bunke in prihaja ko do konca odvijem vijak na centralni je kar velik pritisk tak da ga nazaj priviti ve? ne morem. Moram motor ugasnit ?e ga hočem privit.

Markolin

Mike666

ehm re?i mio tam ko je ?rauf za ainluftat (12) a je tam notri taka kovinska krogljica?

Markolin

Ja morala bi bit, poglej tole sliko, na desni strani skice imaš narisano

Mike666

Ja ni je bilo.  mi je morala ven past ko sem ?rauf od?raufal no danes sem jo našel in jo vstavil nazaj. Ampak avto spet sploh ne da znaka da bi se dvignil!
Le ko volan obrnem do konca potem se dvnigne. Zaj ko ajnluftam se sliši tisti "sik"amoak samo ko volan zmotam levo in desno nato pa ga zravnam takrat se sliši drugače pa sploh nič! sem mislil da je toliko zraka notri pa sem to ponovil ziher enih 30X pa  se ne dogaja nič!
Zanimivo da se centralni celinder nič ne glasi tisti "impulzi" ko se slišijo.
Je mogoče kaj narobe z njim ali pa je šel po gobež Samo ni mi jasno saj je šel dokler nisem menjal ?rpalke.
Počasi ?e popizditis dobivam ker me avto j... v glavo.
Danes sem ?e vseeno odzračil vse bremze ampak stara zgodba, avto ne da volje!
Zaj pa res ve? ne vam kaj ?e naj naredim.
Ma slučajno kdo kaki centralni celinder za prodat?

tct

Seveda je močnost odpovedi glavnega regulatorja, tudi ne razumem kaj se je zgodilo, ko je tiso?krat napisano, da se ta 12mm vijak samo en dober odvoj odvije in nikoli popolnoma, ker pade kroglica ven. Najprej preveri kabel na varnostnem ventilu, ki lahko zadr?uje pritisk samo na volanu in zavorah. To bi bilo nekje logi?no. ?e ne bo ?lo, ti pošljem cel katalog hidravličnih povezav na e-mail jutri.