Delovanje 8 st. avtomatskega menjalnika C5 aircross 1.5 diesel 130HP

Začel/a Mirch, December 27, 2024, 04:24:10 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Mirch

Pozdravljeni,
zanima me ali kdo ve kdaj prestavlja omenjeni menjalnik npr. v višjo prestavo ? Ali je to navor, hitrost, ali je odvisno tudi od pritiska na pedalo za plin ?  Načeloma mi zelo lepo prestavlja pri umirjeni vožnji. Lepo prestavlja tudi v M načinu in v A načinu z F1 ročkami. Pri malo večjem pospeševanju (npr. na AC), mi zelo pozno prestavi v 8. prestavo - šele pri 140, 150 ali pa celo takrat, ko malo popustim plin. Mogoče je vprašanje malce "čudno" pa vendar me zanima. Nimam še namreč toliko izkušenj, ker ga nimam dolgo. Avto je letnik 2020.
Za odgovor oz. diskusijo, vam bom hvaležen.
Lp, Miran

gregor

Ne spoznam se na te novejše avte, ampak  bi rekel, da je to povsem normalno delovanje avtomatika.
Ko ga pohodiš, menjalnik iz tega ve, da hočeš konje iz motorja, zato šalta kasneje.
Kadar hočeš, da šalta, rahlo spustiš gas in ga nežno pritisneš nazaj.
Že pred 25 leti se je pametni ALl4 menjalnik v citroenih obnašal točno tako, kot opisuješ.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Mirch

Pozdravljen,
najprej hvala za odgovor.
Sam sem tudi nekako takšnega mnenja. Ko "pohodiš" gas, želiš s tem nakazati, da konji zarezgetajo in pobegnejo izpod havbe.
Čudno se mi je zdelo samo to, da vse brzine pretika popolnoma normalno, glih pri 8. pa bi to trajalo dlje...!?
Bom med vožnjo še naprej spremljal zadevo.
Hvala in Lp.

Čojko

Osma je potovalna, varčna in dokler lahko v nižji prestavi bolje pospešuješ ne prestavi v višjo.
Kot si opisal ti menjalnik čisto normalno deluje.

Mirch

Zdravo,
najlepša hvala za odgovore in diskusijo (Gregor in Čojko).
Sedaj sem potolažen in potrjena je tudi moja laična teorija o delovanju omenjenega menjalnika.
Lp, Miran