e - avto - problemi

Začel/a visar, Maj 30, 2023, 09:32:10 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bingo

Visar: kako(kje) je pa voda noter prišla ?

P.S.: A baterijski pack nima kakšnega senzorja za vlago/vodo??? Meni je zadnjič Samsung telefon sam napisal, da ne priporoča polnjenja, ker je zaznal vlago v kontaktih polnilca. In potem avto za 30k€ tega nima....HMMMMM

visar

ja po 9 letih so gumice preperele, in so mi jih lani zamenjali, vendar niso preverili če je znotraj kakšna ribica :-)

sedaj ko se je to odprlo pa se je videlo.... vode ni veliko saj se je večina spremenila v kondenz...

Na nobenem od avtov pa sem odprl že veliko baterij nisem videl senzorja za vlago, ja drugače pa se strinjam s tabo da bi bil senzor dobrodošel.

Zanimivo pa je da sem pred tremi leti govoril o vplivu vode v baterijah na seminarju pa me je največji "strokovnjak za EV" imel za norca.
______/\\______
______/\\______

alesz

Mogoče en vpogled v tehnologijo teh vozil,nekaj zanimivih prispevkov ima ta tip tudi na svojem kanalu..............

premza

Kdo bo to popravljal.... :Hammer3:

Èe gre gretje na tasli, samo prodaj.
Najbolje poleti. :)

Čojko

No, jaz pa sem prepričanja, da je  dvig cene avtomobilov bila nuja, da se lahko plačuje ves ta neživljenski elektro nateg, v obliki promocije, razvoja itd.

Tistega, ki zanima kakšna bo prihodnost EV naj si prebere ta članek in ustvari svoje mnenje https://www.google.com/amp/s/www.zurnal24.si/amp/avto/najvecji-izposojevalec-avtov-se-je-opekel-z-elektriko-406407

frediz

Citat od: visar;284665sedaj ko se je to odprlo pa se je videlo.... vode ni veliko saj se je večina spremenila v kondenz...

.

fajn, da se bo dalo zrihtati, hvala za poročilo (in nasvet)

premza

Mene že od začetka skrbi kako bo šlo to skup z vso vodo in soljo na naših cestah.
Si ne predstavljam, kamo bo to zgledalo po 15 letih uporabe.

Požari so že problem, katetega nevarnost narašča eksponentno s starostjo baterije. Dovolj, da se ena slaba celica "nepravilno" polni, pa dobimo zelo veliko in strupeno baklo.

Sem videl kako to zgleda na eni kolesarski baterije. To si težko predstavljaš koliko dima (ki najbrž ni zdravju prijazen) to spusti.

visar

@premza ...  se zelo strinjam s teboj da bo po 15 letih problem, to sem napisal tudi v knjigi in kot že povedano izpadel bedak pred "najpametnejšim" električistom v Sloveniji.

Kar pa se baterij tiče pa se baterije zadnjih generacij npr 5-10 let v avtomobilh skoraj negorljive, tiste ki pa so v skuterjih NB, telefonih in ostalo pa je druga zgodba.
Ta negorljivost je povezana s zaščito v karambolih, avtomatskim odklopom baterije v primeru napake znotraj celice materiali ki v primeru visoke temperature reagirajo tako da izničijo delovanje baterije.... Avtov se načeloma ne bojim razen kakšnih indijskih in zelo poceni, dočim pa rahlo postanem živčen pri hišnih zalogovnikih, skirojih...

Hišni zalogovniki so bistveno bolj nevarni od avtomobilov, saj eksplodirajo (nevarni) in s požarom uničijo bistveno večjo vrednost kot je avto. Potem pa vprašam enega ki jih skupaj sestavlja in prodaja (Ja res ... lahko se jih kupi v prosti prodaji) po zaščitah baterij in varnostnem certifikatu.... odgovor me je sezul.... "saj ne potrebuje certifikata ker ga imajo že baterije"
______/\\______
______/\\______