2008 2.0Hdi ročni m. izguba moči

Začel/a Lorencing, Maj 08, 2023, 11:24:33 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lorencing

Živjo, zadnja dva tedna se mi kake dni dogaja, da avto (100KW) enostavno deluje s "polovico" navora, gre ampak dokaj počasnrje pride do hitrosti ... nobenega opozorila, avto vzdrževan, ... kdo imel podobno izkušno?

Jaz razmišljam o kaki defekt cevi, egr, katalizator, turbina?

Romzi

Najbolj očitno je ponavadi kak  vakuum, ki fura turbo.
Precej tanke cevčice so to, pa nekje spredaj pred motorjem je tudi en Y kos, lahko je kaj počeno in ni vakuuma in ni-ni turbota.

GSclub

Imel podobne simptome pri 2.0 Hdi110, kriv je bil pokvarjen merilec pretoka zraka.

premza

Jaz bi stavil na senzor, glede na to, da napaka pride in gre.
Cev ko pušča, pušča konstantno.

"Ponovni zagon" pomaga?

skrt3

Jaz sem na 1.6 16V HDi imel podoben primer...

Mehanik je takrat odkril žico nekega elektroventila, ki se je naslanjala na izpušno cev oz. katalizator.

Lorencing

Hvala vsem za res dobre komentarje ... se strinjam z vsem napisanim, moram samo še pogruntat katera zadeva je. Èe omenjeni deli ne bojo imeli previsokih cen, bom kar enega z drugim menjal, od cenejšega proti dražjemu ... na primer.
Pride jutr kolega OBD priklopiti in bomo videli katere napake se nahajajo v pandorini skrinjici, upam, da mi pomaga pri diagnosticiranju.

A potem bi lahko nekak izključil katalizator/DPF, da je ala zaštofan? Mi enkrat, dvakrat letno javlja "Depollution system faulty" ampak vedno izgine in je vse ok. Tudi zdaj ni nobene opozorilni lučke.

Bi se naj slišalo kaj, če so recimo vakuum cevke? Drugače ni nobenega ekstra zvoka, avto teče kot se šika, miren prosti tek ... se pa mi je dvakrat. trikrat zgodilo, da je recimo na semaforju v leru malo tresel 5-10 sek, a se je vse uredilo samo od sebe.

In ja, od pred parimi dnevi je konstantno manjša moč ... se ne vrača na normalno delovanje. Še zmeraj ga lahko spravim na 150km/h, ampak zelo počasi in v klanec ni šanse, da bi prehiteval.

Ena od možnih vzrokov je to, da je zdaj avto konstantno v pogonu, ker ga uporabljam za teren in se verjetno leta na materialu še bolj poznajo. Avto ima dobrih 200k km in mi služi čudovito. Sem čez vikend kar sam zamenjal štarter, ker ga je stari malo začel srat in ga je bilo treba začet s kladivcem spominjat, da mora delat (potrebujem čim bolj 100% delujoč avto), ker niti en "moj" mehanik ni mel časa. Ob priliki pa razmontiram in upam, da spucam ali nekako obnovim starega. Se je kar zanimivo učit te praktične zadeve, ki ti prišparajo še kak euro.

zo

Jaz sem zamenjal luftmesser, merilec pretoka zraka in zračni filter. Avto je imel popolnoma enake simptome. Na odpadu me je koštal 30 Eur. 10 min. dela.
Avto dela(gre).

Lorencing

Citat od: zo;284325Jaz sem zamenjal luftmesser, merilec pretoka zraka in zračni filter. Avto je imel popolnoma enake simptome. Na odpadu me je koštal 30 Eur. 10 min. dela.
Avto dela(gre).

30 eur za luftmesser na odpadu?

Lorencing

Hja, na sumu je več stvari. EGR fuč, MAF fuč, kataliztor zaštofan, eden ali več senzorjev fuč, vakuum fuč ... ampak imam občutek, da gre za eno fuč zadevo, ki vpliva na ostale. Glede cruise in limiter napak je tudi lahko povezano s tem. Nč, kr rokave zavihat ... in mehankarju pelat :)

Senzor temp dovodnega zraka pa je bil popolnoma, kar na debelo, prekrit s črno katranasto svinjarijo, spucal, ni razlike. Spucal tudi sezor pritiska zraka, ni razlike. Lahko, da je eden od njiju, ali oba, fuč.

Razen, če ima kdo še kako idejo? Kar bi seveda lahko sam doma prečekiral. Sem pa pred kratkim zamenjal štarter, v vednost, če bi kaka napaka nakazovala napake štarteja ... zdaj jih verjetno ni več.

2. branje, avto prizgan (1. branje je imelo eno napako manj)

Car Scanner ELM OBD2
DTC report
Selected brand: Citroen

============1==============
P1351
Raw code: 1351
ECU: Engine control unit
Status: Test is inhibited by other DTC, Validated and stored in non volatile memory
Ignition Coil Control Circuit High Voltage
IDM input circuit Malfunction/Ignition coil control circuit High voltage    SID 803/EDC16C3 - Pre/Post heating relay circuit. Relay not controlled and glow plugs supplied.

============2==============
P0088
Raw code: 0088
Status: Pending fault present, Test conditions are met, Test is inhibited by other DTC
Fuel rail/system pressure too high

============3==============
P1671
Raw code: 1671
ECU: Engine control unit[Archive (inactive)]
Status: Validated and stored in non volatile memory
MM6LP - Cruise control.

============4==============
P0215
Raw code: 0215
Status: Pending fault present, Pending fault present during this driving cycle, Test is inhibited by other DTC, Test has not been completed
Fuel shut-off solenoid - circuit malfunction

============5==============
P2562
Raw code: 2562
Status: Test is inhibited by other DTC, Validated and stored in non volatile memory
Turbocharger (TC) boost control position sensor - circuit malfunction

============6==============
P0299
Raw code: 0299
Turbocharger (TC)/supercharger (SC) - low boost

============7==============
P1607
Raw code: 1607
ECU: Engine control unit[Archive (inactive)]
Status: Validated and stored in non volatile memory
MIL O/P Circuit Malfunction
MIL O/P circuit malfunction    MM6LP - Speed limiter.

============8==============
TEGA NI BILO OB TESTU Z UGASNJENIM AVTOM
P1351
Status: Pending
IDM input circuit Malfunction/Ignition coil control circuit High voltage    SID 803/EDC16C3 - Pre/Post heating relay circuit. Relay not controlled and glow plugs supplied.

============9==============
P2562

============10==============
P0299
Raw code: 0299
Turbocharger (TC)/supercharger (SC) - low boost

============11==============
P1351
Status: Confirmed

============12==============
P2562
Status: Confirmed

Romzi

Èe si menjal štarter, si šaril blizu tamalih vakuum cevi.

P2562

Seveda ni nujno, da je senzor turba fuč, ampak da se turbo enostavno ne odziva primerno na komande ECU-ja.

Govora je o cevkah ranga debeline 3-5 mm...
Tukaj spodaj nekje se ji najde, nad štarterjem ali v bližini štarterja:

Lorencing

Citat od: Romzi;284363Èe si menjal štarter, si šaril blizu tamalih vakuum cevi.

P2562

Seveda ni nujno, da je senzor turba fuč, ampak da se turbo enostavno ne odziva primerno na komande ECU-ja.

Govora je o cevkah ranga debeline 3-5 mm...
Tukaj spodaj nekje se ji najde, nad štarterjem ali v bližini štarterja:

Ja, seveda sem letel mimo teh cevk, ampak motor ga sreje že od pred tem, tako da mislim, da to ni razlog. Bi pa lahko vseeno te cevke zamenjal, preventivno.

Čojko

Mogoče pa bi se bilo dobro zapeljat do enega dobrega Citroen servisa,...

Romzi

Citat od: Lorencing;284373Ja, seveda sem letel mimo teh cevk, ampak motor ga sreje že od pred tem, tako da mislim, da to ni razlog. Bi pa lahko vseeno te cevke zamenjal, preventivno.
Ja mi tega ne vemo, oz. si šele zdaj to napisal.
Opcija je, da ti res ne dela senzor na turbu, lahko aktuator na turbu, lahko je problem v tlačnem senzorju, lahko je MAF, ne vemo niti tega ali imaš ustrezen vakuum (se da izmerit, samo ne na oko), lahko je težava na tlačnem delu, lahko imaš kje kaj preluknjano, bodisi cev, bodisi intercooler. Cel kup stvari je lahko, možno je tudi da je zabito na izpušnem delu (DPF).
Skratka, naredi, kar ti je svetoval že predhodnik.

Lorencing

Mali apdejt ... zbrisal in ponovno skeniral OBD (štarter menjal pred dvemi tedni, so bile še napake od takrat), ostale so 4 napake. Tempomat/limiter sta verjetno posledica ostalih napak, tko da recimo, da sta 2 napaki.

P2562 [0x2562]
----------------------------
P1607 [0x1607]
MIL O/P Circuit Malfunction
MIL O/P circuit malfunction    MM6LP - Speed limiter.
Status: Pending fault present during this driving cycle, Test conditions are met, Test has not been completed
P0215 [0x0215]
Fuel shut-off solenoid - circuit malfunction
Status: Pending fault present, Test has not been completed
P1671 [0x1671]
MM6LP - Cruise control.
Status: Pending fault present during this driving cycle, Test conditions are met, Test has not been completed
============================
Engine control unit#1Engine control unit#1
DTCs: 1

Lorencing

Kaže, da so deli na poti in javim, ko zamenjam(-menja mehanik), če se napake odpravijo in pride nazaj dobri stari turbo boost :)