ZX Centralno zaklepanje, lučke v armaturi & prednj

Začel/a ZXVlad, Oktober 22, 2007, 01:53:33 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ZXVlad

Lep pozdrav vsem!

Pred kratkim sem kupil ZXa 1.4 (letnik 91). Avto ima tudi alarmno napravo.

1) Centralno zaklepanje je cisto mrtvo (neodvisno od tega ali avto poskusim odpreti z daljincem, ki ?e vedno dela ali s kljucem). Zanima me, ali je kdo imel podobne probleme; ?e ja, kako jih je resil.

2) Je kdo ?e menjaval lučke v armaturni plošči? Meni ne dela lučka pod kazalcem za temperaturo in lučke pod spodnjimi tremi stikali (ventilator, gretje/hlajenje, usmerjanje zraka). Problematičen je tudi kole??ek, ki nastavlja jakost lučk v armaturni plošči (na levi strani volana)
Prosil bi za napotke.

3) Je res, da moram prednji del avta dvignit ?e hočem zamenjati prednji meglenki? Ohi?je le teh na sprednji strani nima vijakov.

Vnaprej hvala!

gigo

Glede centralnega zaklepanja je lahko samo prazna baterija v oddajniku (si preveril?), lahko je kontakt kje prekinjen, lahko je pa reciver/oddajnik fuč.

Po mojem mnenju je nejbolje, če se zamenja sistem. Uporabnik Gox in jaz sva kupila celoten sistem za male pare in ga vgradila v svoja citrota. Cene ase giblje od 80-150 eurov.
Evo primer vgradnje od Gox-a:
http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=12

Za lučke pa je najbolje, če pogledaš v Haynes manual za ZX-a, odstraniš armaturko in jih zamenješ. Ponavadi so te le pregorjene.

Glede meglenk pa ti kdo izmed lastnikov ZX-ov znal pomagat.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Gox

Pozdravljen,

kako pa si testiral ?e daljinc deluje?

Poglej v knjgici z navodili, ?e ima daljinsko zaklepanje tudi svojo varovalko.

lučke v ?tevcu sem sam menjaval ?e nekaj let nazaj.

rabiš torx izvija?, kri?ni izvija?, dobro voljo in potrpe?ljivost, da ne zlomi? kakšen ko??ek plastike.

Najprej od?raufa? volan, vzameš dol. (pazi ko ga dol vleče? da si nosa ne razbije?. (jaz sem si ga v AX-u, ko sem premočno cuknil volan dol :-))

Potem moreš odstraniti plastiko ki oklepa volanski drog. Pet vijakov (kri?ni) dosegljivi s spodnje strani. (to je tista plastika iz dveh delov, iz katere ?trlijo ven ročice za žmigavce in brisalce)

Ko to odstranič vidiš spodaj pod števcem dva vijaka torx, dva torx vijaka sta ?e na "stropu" števca. Tako lahko odstranič okvir okoli števca...

Ve? tudi tukaj http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=1433

Potem ko je ta okvir zunaj vidiš kje je pri?raufan sam števec, od?raufa?.

Tako sedaj bi števec lahko šel ven, samo ... drži ga ?e zajla števca, ne vleci premočno, ker konektor zajle zelo rad poči. Najboljše da poskusi? z motorne strani potisnit zajlo malo navznoter, glih toliko da lahko odmak?ne? malo števec in z roko prideš do konektorja. Previdno odklopi? zajlo in potegne? ?e malo ven števec. Potem odklopi? ?e vse konektorje okoli števca in je števec osvobojen.

?arnice so zadaj v ?rnih podnožjih ponavadi. Lahko menja? tudi samo ?arnice, ali pa komplet s podnožji.

(same ?arnice so kar poceni, in je najbolje da vse kupiš nove, saj to je delo ki se ga ne loti? prav vsaki dan.)

No tak je postopek opisan po spominu, mogoče sem kaj izpustil ali preveč napisal, ma v glavnem je to to. Nisem čist siguren, močno da se vse to da brez vzeti volana dol. ?e ga pa dol vzameš, poglej najprej da imaš kolesa naravnost, da ga potem na enako pozicijo nazaj postavi?.

Ni te?ko delo in ?e malo pogledaš je vse jasno kaj kam pride, samo počasi, ker plastika je krhka in lomljiva.

LP
Goran

Gox

Kakšne meglenke pa imaš?

Najbolj enostavno je da pogledaš pod odbijač in vidiš kje so pritrjene. Verjetno imajo s prednje strani samo zatiče in so zataknjene v odbijač.

Lp

Gox

Sem preveril ... ZX ima ločeno varovalko samo za centralno zaklepanje vrat.

Poglej na spodnjih slikah kje se nahaja in jo doma preveri.

LP
Goran

Gox

Gox

Gox

V tem članku pa mislim da je opisano kako razstavi? predel okrog stikal ventilacije.

Veselo na delo :BigThumbs:

ZXVlad

Najlep?a hvala vsem za vaše odgovore. Kmalu se bom lotil dela. Po?ljem skikice!

LP

Vladimir

Gox

A si pogledal varovalko centralnega zaklepanja? Je cela?

LP
Goran

ZXVlad

Varovalka od centralnega zaklepanja je cela, kot vse ostale varovalke. Ogledujem si različne alternative, najbolj verjetno se bom odločil za vgradnjo   celotnega sistema za centralno zaklepanje (časa nimam ravno veliko - nekaj izpitov je ?e).

Pred par dnevi sem zamenjal standardne zarnice s xenonkami (P=100W). Moram reci, da se zelo pozna (ponoči s kratkimi lucmi vsaj kaj vidim, z dolgimi pa sploh). Ce je kdo o tem razmisljal mocno priporocam. Kupil sem jih v Intersparju v BTCju za ~ 13E.

Gox

A to si kupil ?arnice 90/100W ?  

Verjetno si prebral na škatlici da te ?arnice niso dovoljene v navadnem prometu, namenjene so OFF Road potrebam.

Sicer je o teh ?arnicah veliko govora po forumih, eni pravijo, da so premočne in zaradi tega prihaja do po?kodb na plastičnih parabolah.

Jaz jih ne bi montiral v mojega AX-a, ker ?e od navadnih H4 60/55W je na paraboli opazna rjava o?ganina pod ?arnico. (se pozna rjav madež)

LP

ZXVlad

Glede zarnic:
Res na skatlici pise, da zarnice niso za cestno uporabo. Opazam pa, da veliko ljudi jih ima v svoje avte vgrajene, poleg tega pa velik delez novih avtov jih ima vgrajene serijsko (glej BMW, Merc...)
Ce npr. vozis ponoci po dezju se pozna razlika - ni ravno da se noc spremeni v dan, ampak vseeno s kratkimi lucmi vidis vec ceste. Z dolgimi znajo take zarnice biti problem za ostale voznike (ravno vceraj sem peljal mimo nekoga, ki jih je imel prizgane in ni bilo prijetno), ampak vsi vemo, da moramo biti toliko fer in jih ugasniti, ko nekdo pripelje mimo.

Glede ozganin pa: bom pogledal kako in kaj s parabolami, ce se kaj pozna bom povedal.

LP