Vpoklic in remap

Začel/a docker, Julij 23, 2022, 06:06:31 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

docker

Pozdrav,

Dobil sem pošto, da ima moje vozilo 2 vpoklica:
- 1. menjava DPF filtra
- 2. posodobitev programske opreme motorja

Mogoče kdo ve, ali se zdajšnje mape s tem opravilom servisa "povozijo"? Avto je namreč "čipiran" oz. ima optimizirane mape(krivulja navora)...

Hvala

dvorjan

Ja, tocka 2) bo povozila tuning. Ga bos pac peljal nazaj k tunerju, da se enkrat nalozi/posodobi ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

docker

Citat od: dvorjan;280806Ja, tocka 2) bo povozila tuning. Ga bos pac peljal nazaj k tunerju, da se enkrat nalozi/posodobi ...

Dvorjan, najlepša hvala.

docker

Citat od: dvorjan;280806Ja, tocka 2) bo povozila tuning. Ga bos pac peljal nazaj k tunerju, da se enkrat nalozi/posodobi ...

Vpoklic se nanaša na dpf ( da kao je možnost, da prepušča preveč emisij, kolikor bi jih lahko?).

Ima sploh smisel to menjat?baje gre za malenkost...

Hvala.

Enyo

Citat od: docker;280818Vpoklic se nanaša na dpf ( da kao je možnost, da prepušča preveč emisij, kolikor bi jih lahko?).

Ima sploh smisel to menjat?baje gre za malenkost...

Hvala.

https://www.doavta.si/uradni-vpoklic/

Zakon o motornih vozilih

30. člen

(pogoji za registracijo)

(1) Vozilo se registrira na podlagi vloge lastnika vozila. Vlogi je treba priložiti dokazila, če registracijski organizaciji niso dosegljiva na podlagi uradnih evidenc:

1.      dokazilo o izvoru in lastništvu vozila ali posameznih delov vozila, ki so bili dodatno vgrajeni (npr. šasija, motor);

2.      potrdilo o skladnosti ali soglasje k registraciji;

...
(4) Registracijska organizacija kljub priložitvi potrdila iz 2. točke prvega odstavka tega člena vozila ne registrira, če jo homologacijski organ obvesti o svoji ugotovitvi, da vozilo pripada tipu vozila, ki kljub podeljeni homologaciji pomeni resno nevarnost za cestni promet, okolje ali zdravje.

Kolikor razumem to (velja od 2020 po aferi diesegate), avta ne boš mogel registrirati, če ne prideš na vpoklic, kjer morajo zamenjati oziroma popraviti npr. DPF filter. Lahko, da se motim, ampak prej preveri, pred ignoriranjem vpoklica.

Matej89

Kateri letnik in motor pa ima vpoklic?
Glede na to da sem drugi lastnik 2018 letnik Gpja, a me bodo najdli in mi poslali, ce bi slucajno kaj blo ali lahko to sam kje spremljam?
Tnx za odgovor.

docker

Hm...moj je 7/2019 2.0 hdi 163 hdi 8 eat
Načeloma dobiš ( zdj ko so mi poslali imam tudi poleg papir, da navedem novega lastnika, v primeru da sem ta čas vozilo prodal).
Se mi je pa pri prejšnjem, 2014 1.6hdi zgodilo, da nisem dobil vpoklica in sem zanj slucajno zvedu.

Najboljše ti je, da se vstaviš z prometno na kakem citro servisu in ti bodo preverili v njihovem sistemu.

Čojko

Na koliko konjev, navora so ti ga spravili? Kako je to prenesel menjalnik? Kakšni so občutki/sprememba v vožnji? Ali veš kaj je šibki člen, če je?

docker

Citat od: Èojko;280884Na koliko konjev, navora so ti ga spravili? Kako je to prenesel menjalnik? Kakšni so občutki/sprememba v vožnji? Ali veš kaj je šibki člen, če je?

Iz 163 na 192 konjev in iz 400nm na 480 nm navora.
Menjalnik prestavlja še lepše kot prej.
Živ je dosti bolj..oz odziven. Pravkar naredu ob povratku z morja cca 650km, poraba 6,2 litra. Tempomat 140km/h, 2.000 obratov.
Polno naložen, klima laufa cel čas.

Drugače pa me je možakar vprašal: koliko konjev več bi rad in ali bi rad, da ti naredim jaz za kolikor vem, da bo vse ok? Rekel sem, da nočem težav z avtom in mi je rekel da od 20 -25% naredi on in da tudi garantira da bo z avtom vse ok. Lahko mi naredi tudi več, vendar je rekel, da potem on ne garantira več.

Čojko

Zdaj si pa to preberi https://en.wikipedia.org/wiki/AWF8F35 (tvoj je 45)

in se zavedaj, da imaš menjalnik na zgornjem limitu oz. drugače povedano popolnoma pozabi na športno vožnjo, če bi rad ohranil menjalnik pri življenju.

....in ta tuner je glede na zapisano šalabajzer. Pravi tunerji poznajo avtomobile, motorje, menjalnike, sklopke, druge komponente,... in je veliko večji razpon kot 20-25%. Jaz več kot na več kot 450Nm max. navora sigurno ne bi šel, konji odvisno, odvisno tudi kje so in kolikšni - je treba skozi krivuljo gledat, pa pol kje voziš, zakaj rabiš, ipd. miljon stvari. Dobijo nekje te remape in pol copy/paste na avte za 400e. Morda znajo celo kaj sami popravit na mapi.

Čojko

Evo, en tak primerek šalabajzerja https://www.veckonjev.si/chiptuning/citroen-chiptuning/

C6 ima Aisin tf-80sc, ki je tovarniško omejen na 450Nm, 2.7 HDI V6 motor ima 440Nm, 3.0 HDI z precej konji ima po moje ravno zaradi menjalnika tovarniški navor 450Nm.

Tejle bi pa čipali na 500Nm, kao varno. 3.0HDI se po moje da načipat tudi na 550 Nm brez nekih težav. Turbini bi najbrž prenesli, šlo bi za 22% prirastek navora,... Pri tem avtu je problem v menjalniku oz. se ga zaradi tega ne sme čipat!

docker

Citat od: Èojko;280892Evo, en tak primerek šalabajzerja https://www.veckonjev.si/chiptuning/citroen-chiptuning/

C6 ima Aisin tf-80sc, ki je tovarniško omejen na 450Nm, 2.7 HDI V6 motor ima 440Nm, 3.0 HDI z precej konji ima po moje ravno zaradi menjalnika tovarniški navor 450Nm.

Tejle bi pa čipali na 500Nm, kao varno. 3.0HDI se po moje da načipat tudi na 550 Nm brez nekih težav. Turbini bi najbrž prenesli, šlo bi za 22% prirastek navora,... Pri tem avtu je problem v menjalniku oz. se ga zaradi tega ne sme čipat!

Hm..zanimivo...saj zdj itak grem na vpoklic zaradi dpf-ja, tako, da bodo povozli mapo...če bom šou nazaj do tunerja se bom pa še odloču.

Čojko

Saj ni treba da vračaš. Èe boš z avtom normalno vozil bo verjetno vse ok. Je znotraj toleranc in če vso to moč in navor uporabljaš za normalno vožnjo, kdaj kakšno prehitevanje imej. Je čisto drugi avto-boljši. Pa tudi če boš to vozil do ene 200 jurjev verjetno ne bo težav. Znajo pa bit kasneje oz. toliko prej kot sicer.

Sem imel Xsaro 2.0 110KM načipano in je bilo vse ok(so bile rezerve). Kasneje pa isti 2.0 motor le da z 90KM na Partnerju pa je po 40tkm šla nova sklopka. Tam je bila sklopka šibki člen.

Načipal bi tudi P807, pa mi je dovolj teh 163KM in 340Nm.

dvorjan

Citat od: Èojko;280892Evo, en tak primerek šalabajzerja https://www.veckonjev.si/chiptuning/citroen-chiptuning/

Dober tuner pozna omejitve komponent. Tudi 3.0 HDI bi pač načipal za višjo moč, navor pa pač omejil na zgornjo mejo menjalnika. Malce več porabljenega časa na mapi, ni pa to nobena raketna znanost.

Sicer mu pa poveš: menjalnik do 450 Nm, konji - kolikor znese brez pretiravanja - in je to to.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Čojko

Saj veš kako je če si na limitih. Tudi če boš bencinca redno na 6000 obratov vozil, pa ima omejitev na 6200 bo veliko slabše kot če si v tistih 2500 do 4000 vrtljajih. Ga prej "znucaš".