Rjavenje zavornih čeljusti in dela diskov

Začel/a janezp, December 08, 2021, 10:13:59 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janezp

Ko sem pred časom pri vulkanizerju dal zamenjati pnevmatike, sem opazil zelo izrazito rjavenje vseh štirih zavornih diskov in čeljusti na C5 AirCross (september 2020). Avto sem peljal na servis Avto Jarc, kjer so mi rekli, da je rjavenje posledica agresivnih čistil v avtopralnici in da Citroen verjetno ne bo ugodil reklamaciji po zamenjavi vsaj čeljusti. Zahteval sem, da sprožijo reklamacijski zahtevek in mi pisno utemeljijo odločitev. Ker so na vozilu originalna 19" platišča s kar velikimi odprtinami, se dokaj nazorno vidi rjavenje, kar kazi skoraj novi avtomobil za okrog 30.000 EUR.

premza

Zavorni diski so pač iz jekla, ki mora imeti kup zelo zahtevnih latnosti in nerjavenje ni ena od njih.
Na mojem Meganu rjavijo že 15 let pa so po 250.000km še vedno v dobri kondiciji.

Èeljusti so pa res pretirano rjave za eno leto star avto. Pa so res rjave ali je samo rjo z diska gor zaneslo?

Lovro

Kot je premza napisal, diski rjavijo, itak pa se vsaj drsne površine ščistijo, če dokaj pogosto voziš avto.

Za čeljusti je bistveno, da opravljajo svoje delo in v tem primeru me rja niti ne bi motila.
Èeprav imaš pa po drugi strani prav. Èe dajejo take felge gor, res ne zgleda lepo tista rja na čeljustih, čeprav verjetno na samo delovanje ne vpliva.

Imajo pa, verjetno ravno zaradi tega, npr. pri Mercedesu pobarvane diske, ravno letos so mi zmontirali nove zadaj.
Na drsnih površinah se barva sicer takoj oguli (in prvih par km zoprno škriplje ob zaviranju), vendar pa vsaj na pestu diska ostane in zato malo lepše izgleda pri takih felgah.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

Bi moral dat jurja manj za avto (jeklena platišča s pokrovi), pa ne bi imel teh težav. :Hammer3:

Drugače pa je to normalno, da rjavijo kot pravijo ostali in rešitev so pobarvane čeljusti, zavorne ploščice,... pred mnogo letih sem na Xsari to redno počel. Z žiščnato krtačo dobro prebrusil diske in čeljusti, z časopisnim papirjem zaščitil luknjo in ozadje za diskom, nato pa disk, čeljusti in ploščice pobarval s sivim sprejem za visoke temperature (do 800 stopinj). Barva na disku je šla dol z bremzanjem, ostalo je ostalo lepo gor vsaj eno leto, nato pa ponovi vajo.

andraž

Mi je poznani ljubljanski avtopralničar razlagal, da je imel tekočino, ki se jo pred pranjem poprši na platišča, preagresivno, zato so strankam diski in čeljusti rjavele. Sicer so se platišča super oprala, vendar je zaradi pritožb na stranski efekt, menjal to sredstvo.
Zato so nasveti o nakupu avta z navadnimi platišči in pokrovi res moder predlog.

janezp

Hvala za mnenja.
Govoril sem tudi z vodjo avtopralnice v Mariboru na Pobrežju, kjer pogosto perem. Potrdil je, da nekateri zavorni mehanizmi pač rjavijo. Brani se s tem, da bi ob uporabi manj agresivne tekočine za brizganje platišč ne bi bilo uspešno čiščenje platišči. Predlaga barvanje dela diskov in zav. čeljusti.
Sicer imajo vsi bolje opremljeni avtomobili serijsko Alu platišča, tako da pride v poštev menjava z jeklenimi platišči predvsem v zimski sezoni.

Kavka

Obstajajo popolnoma neagresivna čistila za platišča in rjo na splošno...
https://www.youtube.com/watch?v=Qc5FU_mlQa8

gero

Kot je videt iz slik je to površinska rja. Nič nenavadnega. Avto je pač star vsaj eno leto , če ne več. K rji pripomorejo sol na cestah , agresivna čistila platišč , neredno podno pranje vozila. Pri vsakem servisu vozila morajo mojstri očistiti tudi diske , klešča  , priporočljivo jih je namazati  s sredstvom proti rjavenju , npr.  Krown KL-73....Seveda to ne velja za drsne površine. Praviloma se pesto namaže z mastjo ( po navadi bakreno ali kaj podobnega , da preprečuje rjo in da se platišče , predvsem aluminijasto , ne zapeče na pesto ).  Mojstra vulkanizerja pa le pobaraj da drugič očisti ostanke montirne paste z gum. Za estetiko bi lahko tudi lepše montiral sredinske pokrovčke na platiščih.  Pa srečno vožnjo.

gregorijus

Pozdravljen, pravkar se srečujem z enakim problemom na novem Peugeotu 508. Pod garancijo ni šlo, zato sem čeljusti prebarval v barvo avta.