Kolcanje 2.0 Hdi 100kW motorja v prostem teku

Začel/a Lorencing, Avgust 24, 2021, 09:29:12 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lorencing

Živ vsem!

Sem si rekel, da vprašam, če je imel kdo podobno izkušnjo in kako se je rešilo. Gre za 2008 C5, ima 180.000 km.

Namreč, pred vsem, ko je motor hladen(če me spomin ne vara), je tek motorja rahlo neenakomeren (in to res rahlo, ampak se čuti). Se ne zgodi vsakič, ampak vsake toliko in s časom izgine. Prav tako avto kdaj "kolcne", kot da bi mu zmanjkalo zraka ali goriva za 1/4 sekunde in potem je spet vse v redu, ponavadi v nižjih prestavah oziroma včasih, ko stisnem sklopko pred prihodom na križišče ali pri menjavi prestav v procesu počasnega speljevanja. Kaka ideja? Drugače avto dela kot pesem, le ta zadeva se vsake toliko pojavi in ne vem ali gre za kako slabo delujočo pumpo, kak zamašen dovod zraka ali goriva, elektroniko, ...?

In še malo infota: pred časom me je po dolgem času tudi pozdravil z "Depolution system faulty" ... je šlo mimo kot, da ni nič bilo. Eolys tekočina nafilana ne dolgo nazaj. Pred kakim mesecem pa se mi je prvič prižgala tudi lepa oranžna lučka v obliki motorja in tudi ta izginila drug dan, ko sem ponovno prižgal avto.

Merci vnaprej.

fifk

Meni se ravno to dogaja sedaj, s tem da se še ugaša vmes in pred tem zagori lučka za akumulator. Ta teden gre na servis.

Lorencing

Citat od: fifk;276467Meni se ravno to dogaja sedaj, s tem da se še ugaša vmes in pred tem zagori lučka za akumulator. Ta teden gre na servis.

Jaz sem pred kakimi dvemi meseci zamenjal senzor glavne gredi (poceni del), ker se mi je tudi zgodilo, da mi je v zadnjem letu dni 3x ugasnil, ko sem v prostem teku pribremzal na semafor. Za zdaj vse BP.

Druga opcija pa je, da zna biti črpalka za zamenjat (ta pa je malo dražja, okoli 160-170 eur), ampak sem si rekel, da najprej začnem z zamenjavo cenejših delov in vidim, če se zadeva zrihta.

Lučka za akumulator mi še ni svetila.

Fifk, če ti ni odveč, javi kaj boš izvedel pri serviserju. Kateri motor pa ima tvoj C5?

GSclub

Meni meni med vožnjo za delček sekunde "kolcne", ko se vklopi regeneracija.

Lorencing

Citat od: GSclub;276469Meni meni med vožnjo za delček sekunde "kolcne", ko se vklopi regeneracija.

Po čem pa veš, da gre za vklop regeneracije? Je možno, da gre za kaj drugega?

Kateri motor?

GSclub

enak motor. Vem, ker se pojavijo še drugi znaki regeneracije - malenkost spremenjen zvok, ob dalj časa spuščenem gasu ali navzdol kaže trenutno porabo okr 2 litra (sicer je 0).

Lorencing

Je kdo slučajno kdaj preverjal zapacanost FAP-a ali EGR-ja in podobnih elementov motorja kjer je pretok zraka/plinov pomemben?

Gledal neke videe kjer ima folk na 2014/2015 letnik 1.6 Hdi motorjih konkretno zabasane FAPe ali EGRje ... je to kaj kar bi prišlo v poštev pri nas, ki imamo 2008-2010 letnike 2.0 Hdi motorjev?

Lorencing

Citat od: GSclub;276473enak motor. Vem, ker se pojavijo še drugi znaki regeneracije - malenkost spremenjen zvok, ob dalj časa spuščenem gasu ali navzdol kaže trenutno porabo okr 2 litra (sicer je 0).

Aha, to pa nisem vedel, bom malo bolj pozoren na to.

fifk

Motor je isti kot tvoj, 100kw. Senzor glavne gredi je bil menjan lani. Javim kaj bom zvedel..

Lorencing

Citat od: fifk;276477Motor je isti kot tvoj, 100kw. Senzor glavne gredi je bil menjan lani. Javim kaj bom zvedel..

Hej Fifk, si bil na servisu, any news?

fifk

Citat od: Lorencing;276548Hej Fifk, si bil na servisu, any news?

Avto je na servisu, čakam odgovor.. 😊

Lorencing

Citat od: fifk;276551Avto je na servisu, čakam odgovor.. 😊

A so kej novga pogruntal, al sam dnar pobasal in te domov poslal? ;)

fifk

Zdej se je Vlado vrnil z dopusta, pa bo kmalu kaj novega. Drugače ga sedaj ne rabim vsak dan, tko, da se mi ne mudi.

Lorencing

Citat od: fifk;276669Zdej se je Vlado vrnil z dopusta, pa bo kmalu kaj novega. Drugače ga sedaj ne rabim vsak dan, tko, da se mi ne mudi.

Vladota pa ne poznam, ampak je očitno maher, če ga omenjaš.

Evo men se je pa dons po dolgem času kolc razvil v izklop motorja :/ ... a si ti kdaj pucal EGR ali DPF in podobno, da bi mi lahko mogoče povedal kako zapacano je tam notri?

Èe ne bom očitno moral še frdaman regulator pumpe menjat ... ali še kaj več. Bi pa najraje sam razstavil dele, ki jih lahko doma spucaš/osvežiš, da vidim kako to not zgleda.

fifk

Pri meni ni bilo še nič od tega čiščeno. Ja, meni ja od Tolmina do doma najmanj 5krat crknil..