Saxo in njegovi problemčki

Začel/a danilop, Maj 14, 2021, 06:13:41 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

danilop

Pozdravljeni

Podedovali smo SAXO-ja 1.1i, letnik 99 in da bi se mašinca lahko spet pokazala "v najlepši luči", rabi nekaj pozornosti oz. popravil.
Rad bi to sam poštimal, zato se za pomoč obračam na majstre, ki ga poznate "v dno duše".

1. Zadnje tedne ventilator kabine ne dela. Izgleda, da je problem v ključavnici vžiga, ker dogaja se to.
Vžgem motor in ventilator ne dela. Ko malo udarim po ključu, ga potegnem malo k sebi ali ga malo obrnem nazaj (kot bi hotel avto ugasnit), začne ventilator normalo delat in dela vse do izklopa motorja.
Se dá to ključavnico kako demontirat in očistit kontakte, brez da bi vse "razpadlo"?
Je bil ta postopek že kje opisan?

2. Kako se demontira oz. pride pod instrumente v armaturki, da se zamenja pregorele žarnice?
No, ko bom tam, bom zamenjal vse žarnice!
Je bilo to že kje opisano?

3. Analogna ura v armaturki že več kot 10 let ne dela in pred časom so celo  kazalci odpadli.
Ker bom zaradi pregorelih žarnic razdiral, bi lahko to uro lahko zamenjal z nečem drugim?
Ne vem, ali imajo vsi SAXO-ji enako električno instalacijo ter priključke?
Bi recimo obratomer, sploh deloval?

4. Naslov kakega gospoda, ki ima odpad s Citroeni.
13" feltne, na 3 vijake, za zimske gume, bi mi zelo prav prišle!

Hvala za vse in lep pozdrav,
Danilo

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

ZX16V

13" ti podarim, das nekaj za prevoz in ti jih dostavim do Skofij, ce ne gori.

alesz

CitatZadnje tedne ventilator kabine ne dela. Izgleda, da je problem v ključavnici vžiga, ker dogaja se to.

Napeljava ni enaka na vseh Saxojih,videl sem ga celo z com2000 in BSI-jem.Je pa to odvisno od org.številke.Tam nekje od 08xxx naprej naj bi bilo popravilo ključavnice enostavno,odviješ oblogo volanskega stikala,na ključavnici poiščeš rjav dvopolni , konektor,ga izključiš ,pustiš odključenega,drugi del konektorja (ki gre v instalacijo) pa kratko skleneš kontakte.......................................

danilop

Citat od: alesz;275244Napeljava ni enaka na vseh Saxojih,videl sem ga celo z com2000 in BSI-jem.Je pa to odvisno od org.številke.Tam nekje od 08xxx naprej naj bi bilo popravilo ključavnice enostavno,odviješ oblogo volanskega stikala,na ključavnici poiščeš rjav dvopolni , konektor,ga izključiš ,pustiš odključenega,drugi del konektorja (ki gre v instalacijo) pa kratko skleneš kontakte.......................................

Pozdravljen

Takoj ko bom imel kaj časa, bom to pogledal in sprobal.
Èe to naredim, ali bo potem ventilator delal tudi brez "kontakta"?
Samo, da opozorim sina naj ga ne pozabi izklopit, sicer bo moral vžigat na potisk....;)))

Hvala in lep pozdrav,
Danilo

danilop

Citat od: ZX16V;27524013" ti podarim, das nekaj za prevoz in ti jih dostavim do Skofij, ce ne gori.

Sprejemam ponudbo in se lepo zahvaljujem!!!
Ko bodo v Škofijah, mi prosim pošljite kontakt.

Hvala in lp
Danilo

danilop

Citat od: garac;275239bine avtoodpad Žiri

Sem kontaktiral za rez dele.

Hvala in lp
Danilo

alesz

CitatÈe to naredim, ali bo potem ventilator delal tudi brez "kontakta"?
..................Ne,te žice napajajo rele ventilatorja,rele pa vklaplja signal iz alternatorja,če ne dela alternator je rele izključen in vklop ventilatorja ni možen........

danilop

Citat od: alesz;275277..................Ne,te žice napajajo rele ventilatorja,rele pa vklaplja signal iz alternatorja,če ne dela alternator je rele izključen in vklop ventilatorja ni možen........

SUPER
Celo načrt imate!!!
Ja, tu se res lepo vidi, kako je generator (preko releja), pogoj za vklop ventilatorja.
Upam, da ima naš SAXO prav tako povezavo.

Ali se te načrte dobi tudi na spletu?
Kot sem v prvem sporočilu napisal, bi rad pokvarjeno analogno uro zamenjal z obratomerjem.
Zanima me, ali je pri tem modelu senzor za obrate že instaliran, ker ga recimo potrebuje elektronika vžiga oz.
ga je le potrebno dokupit instalirat ter še povezat do armaturke, če še inštalacije nima.
Sicer ravno sedaj nimam časa, ampak bi mi v bodoče, to le bil izziv.
Seveda, če so vsi ostali potrebni priključki, že tam pod instrumenti.

HVALA in lp
Danilo

alesz

CitatAli se te načrte dobi tudi na spletu?

Na netu dobiš legalno ali pa ne čisto legalno.....................
Napajanje merilca vrtljajev se odvija preko senzorja vžiga na vztrajniku............

gero

menjava žarnic v armaturi,števcu, ni preveč zajebana...najprej spusti volanski obroč na najnižjo točko ( gor,dol), odstrani volanski obroč ( ključ torx , potolci volanski obroč z levo in desno roko skoraj istočasno da obroč skoči dol iz konusne osi) ,odstrani okvir armature okoli števca , odšraufaj števec ter ga potegni ven, odklopi konektorje..vijaki so večinoma torx  ali na križni šraubnciger...s plastiko delaj nežno..če pa kaj ne gre zlahka močno preklinjaj, pusti delo ,spij pir potem pa spet počasi na delo pa bo šlo..

sušo

Pa označi si položaj volana preden ga snameš. Da bo isto postrani khm naravnost kot prej.
Že en zob se pozna.

Gox

Pa previdno ;)

Mene je še sedaj strah zbijanja volana s konusa dol. Na AX-u ... vleku vleku vleku, tolkel in vleku .... ko je spustilo sem se tako kresnil po nosu, da sem še dolgo čutil. Naslednjič sem s čelado šraufal volan :)

gregor

Matico samo odtegneš, ne odšraufaš je čisto dol.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Gox

Citat od: gregor;275331Matico samo odtegneš, ne odšraufaš je čisto dol.

Zelo dober nasvet ;) Da bi se to spomnil 15 let nazaj :)