Èudni zvoki, povezani z delovanjem klime

Začel/a Prosurfer, Januar 13, 2021, 08:48:00 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

Zadnjih nekaj mesecev opažam predvsem pri počasni vožnji (dokler hrup vožnje ni prevelik, da to preglasi) nek pojoč in po višini rahlo spreminjajoč zvok (najbolj me še spominja na oddaljen zvok orgel, ki se spreminja oz. niha malo gor dol). Dolgo sem ugotavljal, od kod to, a ugotovil le, da zvok preneha, ko izklopim kompresor klime, in se pojavi spet, ko kompresor vklopim, torej je najbrž povezan z delovanjem klime oz. kompresorja. Kot da bi kakšen ventil izmenjaje bolj ali manj spuščal in pri tem spreminjal zvok, podobno kot včasih piskajo radiatorski ventili. Klima sicer na občutek deluje normalno (hladi in greje). Višji vrtljaji motorja vplivajo tudi na sorazmerno močnejši in višji zvok.
A je imel kdo podobne izkušnje? Kako bolj natančno ugotoviti, zakaj to, in kako odpraviti?
Saj se da pomagati z bolj glasno glasbo, ampak ni to neka rešitev. :)

Xandrej

Mogoče kaka rolca ali pa v tem smislu. Naj ti mehanik vrže dol jermen za to pa boste slišali kaj ga jebe... Mogoče ležaj na klima kompresorju ali pa sam kompresor ali pa kaki napenjalec...

Sebek

Lahko bi bila tudi jermenica na alternatorju, ali pa elektromagnetna sklopka na kompresorju. Kot je bilo predlagano jermen dol, ter sukat vse rolce in jermenice, in poslušati če katera oddaja kak čuden zvok.

gule

Kakšne ideje. Jermen dol, pa poslušaj in vrti. Ko, da je to 1,2, 3 jermen dol. Kdo ti samo daje te ideje? Še dobro, da ti Andrej ni svetoval , da daš cel motor ven na mizo in ga poslušaš. Stari za začetek Wd40 v roke in vžgeš motor. Potem poslušaš in rolico, ki ti se zdi kritična našpricaš. če utihne je to ta, za menjavo. Eto

zlikovski

raje sprej v olju, kot wd40, ti pride v lagerje kjer je mast in ti stopi mast, in ti čez čas pobere ležaj.

gule

Citroenovc

Ampak te nijanse delajo razliko med kvalitetnim nasvetom in nasvetom, ki bi lahko kasneje rezultiral v okvari.
OK

LP
Primož

gule

Stari, eni so tukaj svetovali, da se jermen da dol in da se vrtijo rolerji. Kot da gre za Walkman z pijace. Wd 40 ni narobe. Moji fantje so leta in leta tako dijagnosticirali okvare.

Xandrej

Pa upam da ne mislis da je kdorki razen ti mislil, da bi se zobati jermen dol vrgel... pa saj nisi resen ne da ne?

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gule

Citat od: Xandrej;272586Pa upam da ne mislis da je kdorki razen ti mislil, da bi se zobati jermen dol vrgel... pa saj nisi resen ne da ne?

Niti micro, niti zobati. Jaz nisem bil mislil eni so predlagali.

info@

Na mojem Jumpyu je bila glavna jermenica za mikrojermen rahlo odlomljena. In je cvililo... tudi, ko sem nov napenjalec in jermen zmontiral. Šele dober pogled z dvemi očali skupaj je dal rezultat... Nov jermen in z bijaksom pobrušen odlomljen rob jermenice - dela že dve leti brez težav in brez zvokov.

Je pa , če sumiš , da je kakšna rolca fuč najbolj enostavno špricnt nekaj mastnega po njej med delovanjem. Pač, ne pretiravaš. Dost je sam megla in že spremeni zvok.

ZX16V

Ko se vklopi klima se mikrojermen obremeni in zato se zacne oglasat. Glede na to da cvili je mozno da se oglasa mikrojermen ali pa rolica. Ce ima plasticna rolica na tekalni povrsini je obrabljena do te mere da proizvaja zvoke.
Najprej ti dve stvari preveri in sele nato razmisljaj o napenjalcih, lezajih in tako naprej. Lezaji redkokdaj cvilijo ali igrajo orgle, prej praskajo in se zvok z obrati pospeseno stopnjuje.

garac

Info afna... a te moram opozorit? Si spet popal vse svoje besede?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

info@

Citat od: garac;272612Info afna... a te moram opozorit? Si spet popal vse svoje besede?

Garac, nisi moj oče, da bi imel kakeršnokoli pravicome opozarjat in ... , če ne veš, svet se ne vrti okoli tebe.  Èe imaš kaj proti , napiši tam kjer je kaj napisano in te zmoti v tvoji zmoti. Redno spremljaš moje "dogodivščine" in redno te spremljajo. Javi se vsaj enkrat :)

Upam, da je začetnik teme zrihtal in našel vir motečega zvoka. Moj odgovor je samo del moje iskušnje z vozili, ki imajo mikrojermene. Èe spaček oddaja tak zvok je drug problem. Ampak, to tu ni bilo vprašanje.

Grem jaz zdaj dalje.