C4 spacetourer

Začel/a JozeGorisek, Julij 29, 2020, 11:16:21 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

JozeGorisek

Razmišljam o nakupu citroena C4 spacetourer, pa imam dve vprašanji:

(1) Predvidoma bo večina voženj kratkih (nekaj kilometrov).  Vem, da je bencinar za tak način rabe primernejši, je pa dizel ravno v akciji, zato me zanima, ali dizlu veliko kratkih voženj dejansko škoduje ali gre le za mit.

(2) Èe bi hotel bencinarja v akciji, bi moral kupiti različico grand s sedmimi sedeži, kar me sicer ne bi motilo (zadnje sedeže je mogoče odstraniti), zanima pa me, kako je z registracijo, zavarovanjem itd.  Vem, da so te reči dražje za avto z več sedeži, ampak ali to velja tudi v primeru, če zadnjo vrsto sedežev odstranim?

Hvala!

tomaz555

Cena zavarovanja ni bistveno visja. Dizel je zakon.

Čojko

Jaz tudi glasujem za dizla, ki ti ustreza po velikosti. Za do 150 ali 200 tkm in 10 let se nimaš kaj sekirat okoli motorja.

dvorjan

No, ja, pa kaj se. Dizel za to, da bo delal x-krat 5 km? Ja, prvih nekaj 10.000 km bo mir, potem pa bo vse zamaseno, regeneracije DPF se ne bodo delale (ozr se bodo stalno prekinjale), saj v kolektorjih bo toliko, da bo avto cisto zamorjen.

Se bencinar z direktnim vbrizgom bo tezaven za tak rezim, kaj sele dizel ...

Plug-in hibrid bi bil pa idealna opcija (ki je ni).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

gule

Čojko

Saj bo tudi kakšna daljša fura.

Enyo

Citat od: JozeGorisek;268017je pa dizel ravno v akciji

In zakaj misliš, da imajo dizla v akciji? Verjetno zato, ker gredo v prodajo kot vroče žemljice, ane :Hammer3: Za take dnevne vožnje samo stran od dizla! Tud na delovno temperaturo se ti ne bo segrel in boš imel skos težave z mašenjem filtrov, kot je že nekdo prej napisal. Mal poglej še kak drug forum in težave s filtri v povezavi s kratkimi relacijami.

https://www.zurnal24.si/avto/iz-druge-roke/imate-dizla-in-ga-v-teh-dneh-uporabljate-le-za-pot-v-trgovino-344992

docker

Imel sem C4 Picasso  1.6 hdi 115 konjev 2014 vozil sem se 13 km v službo. Nobenih težav.
Sedaj imam C4 Grand Spacetourer 2.0 hdi 163 konjev, enake relacije. Nobenih težav.
Osebno sem 1 mesec vozil (preden sem dobil spacetourer) spacetorer 5 sedežni z 1.2 thp motorjem. Mislim da 130 konjev. Zadeva me je pozitivno presenetila, vendar imam pomisleke, koliko časa tej naviti bencinarji zdržijo....
Osebno gre glas dizlu, če so euri obvezno novi EAT8 menjalnik. Odlična zadeva.

Lp

dvorjan

@docker:
13 km ali pa 5 km je velika razlika. V petih kilometrih se dizel ne ogreje na delovno temperaturo, v 13 pa se ... Sploh pozimi je to sranje, ker ostaja kondenz v izpuhu in ta se prej prerjavi ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

zlikovski

Meni se v zimi v 15-20km komaj segreje kot treba, kje pa so še nato pogoji za regeneracijo,.....

docker

Se opravičujem, sem spregledal da gre za 5 km.

Sicer me je pri 1.2 thp navdušila poskočnost ter poraba.

docker

Potem pa raje 5 sedežnega bencinarja z okoli mislim 1.350kg, kot pa granda z 1.700kg. Pri mojem si ne predstavljam tako kravo voziti z bencinskim motorjem.

Vlado333

Samo to bom napisal.  Poizkusite poiskati zadovoljnega uporabnika - lastnika, 1.2 thp z malo več kilometrov.

Čojko

Kaj praviš pa na dizla in 5 km?

Enyo

Citat od: Vlado333;268122Samo to bom napisal.  Poizkusite poiskati zadovoljnega uporabnika - lastnika, 1.2 thp z malo več kilometrov.

Jaz mam Granda, letnik 2018,z 1.2 THP,  130KM bencinarjem in 7 sedeži. Trenutno imam prevoženih 47.000 km. Zaenkrat samo pohvale. Polno naloženi smo šli na morje. Vrhniški klanec pri 100 km/h (dobrih 2 jurja obratov) tud čutil ni. Vozim umirjeno, ker niti ne čutim potrebe po nabijanju na obrate (glede na namen nakupa avta - družinski avto in glede na navor in pospeške že od 1600 obratov naprej). Poraba od novega naprej znaša je 6,5 litrov. Mestne omejitve mu sploh pašejo. Pri 50 km/h se z lahkoto pelješ v 4., poraba pa pod 3 litre. Res pa je, da pri 160 km/h hitro prideš blizu 9 litrov. Kako bo, ko bo imel 200k kilometrov pa ne vem. verjetno pa glih tko, kot 1.5 dizel s 130 konji. Žal ali pa na srečo so minili cajti 2.0 mašin z 90 konji. Kar se pa ogrevanja mašine tiče. V službo imamo 12 km. Štartam od doma po lokalni cesti cca. 4 km, s hitrostjo med 70 in 90 km/h, nato pa naslednjih 7 km po mestu, kjer je omejitev 50 km/h, pa se mi pozimi komaj ogreje na delovno temperaturo, če je zelo mrzlo (pod -15) pa včasih tudi to ne.