Tezave z egr - ga ne odpira

Začel/a Žaba 4, April 25, 2020, 08:09:06 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Žaba 4

Sedaj so mi ze drugic menjali egr, saj prejsnega, ki je bil dan noter, ni odpiralo(napaka v racunalniku, pisalo da ventil ne odpira).
Sedaj je spet nov egr, pa avto se vedno ne gre, enako kot prej, ko ventila ni odpiralo, tako da sklepam, da ga spet ne odpira. Mehanik pravi, da ocitno egr (spet) ni pravi, cepav je narocen po sasiji in to ze drugic. Ker se mi zdi to nemogoce, me zanima, kaj se se naj preveri?

Napake je kazalo p0409, p1461 in p0490(mehanska blokada/prevec odstopanje spodnjega skrajnega polozaja ventila od prvega zagona ali prepoznavanje ni bilo izvedeno/ prevec zaprt ventil).  

Ne svetujte mi menjave mehanika, ker sta mi dva razlicna delala diagnostiko in bila enoglasna, da je egr hin(ceprav je bil star 6 mesecev), ampak zdaj po menjavi egrja z novim, avto se vedno ne gre. Napake po zagonu z novim egrjem ni vec kazalo, sedaj ne vem, ce se je pojavila ali ne, se nisem avto peljala nazaj k mehaniku. Sedaj pravi mehanik, ko sem mu po telefonu povedala, da avto se vedno ne gre, da je treba menjat egr z drugim:Hammer3::Hammer3:. ,da ocitno ta spet ni pravi (pa je narocen po sasiji, tokrat drugacen kot prvic).

Avto se drugace hecno obnasa - vcasih gre brutalno, ko ga prime, vecino casa pa je tako, kot da bi imela prikolico zadaj in se peljala proti vetru. Tudi stopalka za gas se mi odziva z zamikom, vcasih pa avto kar gre in gre, brez vsakrsnega problema (stopalka se odziva super, pospeski so brutalni).Tudi poraba je visoka, okrog 8l (z polnim tankom naredim max.750km, pa se vozim 80% izvenmestno). Ce avto gre ali ne gre, se odloci ob vzigu. Ko ga prizgem bo sel ali ne bo sel, nikoli se to ne zgodi med samo voznjo. In ko bo sel, bo sel dokler ga ne ugasnem, potem pa spet vprasanje...:funny34d: . Drugace ga pa pri nekje 1600-1800 obratov fejst dusi in ga moram, da vzdrzujem hitrost skoz popravljati, ker zacne zgubljati na moci. In vse kaze na egr, ampak menjava z novim ni dala rezultatov??

Žaba 4

Dopis; bila se pri tretjemu mehaniku, problem je v elektriki. Sedaj bom sla na pooblascen servis, tam naj bi bolj prek testerja videli, kje tocno je problem. Javim ko resim.

Žaba 4

Da porocam.. avto je bil na pooblascenem servisu, narejena diagnostika, avto naj bi bil bp:l :Hammer3::funny34d:
Smo pa odklopili merilec pretoka zraka (lmm), pa gre avto enako kot z priklopljenim, razen lucka se prizge za napako motor... Drugace pa ni razlike. Bi lahko se iz tega sklepalo, da mogoce lmm steka oz.sklepalo, kaj bi lahko nagajalo? Programski update racunika ne gre naredit, ker je ze nalozena najnovejsa razlicica.

zlikovski

Sem imel primer na lastni koži, ko je na diagnostiki kazalo da je EGR vredu, ob zamenjavi z novim pa so težavi izginile.

Žaba 4

Egr je bil ze sedaj drugic menjan z novim v roku pol leta. Kaj naj ga sedaj spet dam menjat :Hammer3:? Pa nihce noce dat garancije, da bo potem delalo.

P.s. tolk ko se pa jz s tem avtom trudim, bom mogla pocasi postat citroenar leta...:Hammer3:

aljo221

Kaj pa elekromagnetni ventil za EGR ali pa tlačne cevke. Ste tudi to kaj preverili?

Žaba 4

Ne vem, pregledali naj bi vse, ceprav tudi za vakum cevke, ko sem imela tezave z regeneracijami, je komaj ta tretji mehanik dovolj dobro pogledal, da je videl da pusca...

Mi je pa cudno, da ce lmm odklopim, naj egr ne bi delal, ampak razlike v voznji pa ni??

Žaba 4

Po nevem kolikih obiskih pooblascenih serviserjev in vseh ostalih, ki so mi trdili, da je z avtom vse vredu, se koncno priblizujemo diagnozi okvare, ki me mori ze kar lep cas. In sicer je avto zacel sedaj grdo potresavati, ko se ga ugasne, pa tudi sicer nima prave moci(kot da ne dobi zraka), sem peljala k mehaniku da preveri delovanje lopute za zrak (sesalna loputa). Omenjena loputa dela bp, je pa problem v spodnji loputi, ki je ves cas zaprta in se ne odpre niti pri polnem gasu.
Mehanik mi ni znal povedat, kaj je ta druga loputa, da se bo pa pozanimal, kaj bi bil tu problem. Po mojem raziskovanju naj bi bila to swirl loputa, ki se odpre ob vecjem gasu, pri meni se pa ocitno ne ampak je vedno zaprta. Zato avto nima prave moci(kot da ga mori), ima povecano porabo, grdo potrese ob ugasanju, obcasno so tezave z regeneracijo.

Mi lahko kdo potrdi, ce imam prav glede te lopute in kaksna je mozna okvara/popravilo, je imel ze kdo kaj podobnega?

Slika na linku.

https://ibb.co/yfdWFB7

Hvala za odgovore:BigThumbs:

Dopisala; loputo vcasih le odpre in takrat avto gre kot nov, ampak je to poredko in ne najdem vzorca, kot da bi stekala in se odprla samo vcasih

Citroenovc

Citat od: Žaba 4;267131Mehanik mi ni znal povedat, kaj je ta druga loputa, da se bo pa pozanimal, kaj bi bil tu problem.

Emm, a se samo meni zdi, da je morda čas za zamenjavo ... pa ne avta ...
OK

LP
Primož

andraž

Ja, ker če se bo treba pozanimat, čemu služi loputa...

alesz

Ja....ampak našel pa je tisto kar je celi vrsti bolj ali manj pooblaščenim servisom ušlo..........mogoče je ta napaka celo vzrok zakaj se je vozilo prodajalo.............priperalna loputa je to,ko spustiš plin ti pripre zrak in s tem obrati motorja hitreje padejo............

Citroenovc

Ok, Aleš - maš prav. Ta del sem spregledal, da to je zdaj novi mehanik v zgodbi. Tu se pa moram malo nazaj umaknit. Vsaj našel je vzrok za problem.
No Žaba4, eto - zdaj pa veš tudi, čemu služi ta loputa.
OK

LP
Primož

Žaba 4

Hvala za odgovore:emot112:
Kaksen je pa uraden naziv te lopute? Pod priperalna ne najdem nic.

Romzi

A ni ta loputa krmiljena z vakuumom?
Mogoče se tam malo pogleda kako in kaj, da ni kakšnega puščanja (oz. pa da ni membrana zanič).
Sicer se tole verjetno imenuje kar loputa sesalnega kolektorja.

Žaba 4

Mislim da to ni loputa sesalnega kolektorja, ker tisto je zgornja in to glavno loputo odpira/zapira, spodaj je pa se ena ki je noce odpreti ampak je skoz zaprta, kako se pa tisti uradno rece?
Za vakum so ze preverjali, baje je vse ok