C5 X7 2008 hidravličar, zadnji konec dela probleme

Začel/a mcmare, Januar 15, 2020, 12:55:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mcmare

Torej, imam C5 X7, ki ima zadaj probleme s hidravliko. Včasih zadnji del kar pade na tla, ko je parkiran. Med vožnjo se zadek pobere, vendar je pa previsoko in se cel avto kar odbija od ceste, ker je očitno hidravlika preveč našponana.

Enkrat sem ga tudi maksimalno dvignil, in ko sem zopet nastavil na normalno velikost, je zadnji konec padel dol. Nato sem ga čisto spustil in spet nastavil na normalno velikost, in je zadnji konec šel v drug ekstrem, ful v višave. Kot da avto ne ve na kateri višini je zadaj. Sem že na bolhi našel zadnje senzorje višine za 35€ in me mika, da bi ga kar sam zamenjal, ampak ne bi rad na pamet menjal stvari, preden nimam diagnosticiranega vzroka ega čudnega obnašanja zadnjega dela.

Kaj vse bi lahko bilo fuč, senzor višine, ki je pripet na stabilizatorju, posamezne kugle, še kaj?

Sem tudi nabavil Lexio in me zanima ali se da na njej videt kaj bi lahko bilo fuč?

Vsak nasvet bo dobrodošel :)

premza

Začni pri senzorju pripetem na stabilizator. Da ni mogoče odvit, ali kako drugače nefunkcionalen. To je zastonj, niti dvigala ne rabiš.

Samo ne lest pod hidravličarja.

Fabio

Pri našem, recimo, ki je tudi imel probleme z reguliranjem višine zadaj, je bil samo senzor, oz. bunkica potenciometra zaštekana in mehanizem posledično ni stekal. Poskusi najprej samo razdret, očistit in namazat. Upam, da je samo to. :)
LP, Fabio

Romzi

Citat od: premza;262626Samo ne lest pod hidravličarja.
Predvsem to.

gule

bbenedicic

Lahko je tudi zadnji hidravlični regulator - tega sem jaz menjal pol leta nazaj. Simptomi so bili podobni, ne pa enaki. Meni je pri parkiranem včasih padel dol, včasih se je pa med vožnjo sam dvignil, ali spustil, potem se je skorigiral. Tega na Lexii ne vidiš. Nov regulator je 580€, potem imaš popust na MyCitroen+. Zraven še delo, v glavnem ni poceni. Jaz sem naročil rabljenega na Nizozemskem, za zdaj deluje.

Upaj, da je senzor višine, ne vem pa, kako preveriti, nimam Lexie.

mcmare

Citat od: gule;262632Èe je senzor zarjavel, bi treba menjati.
Zarjavel je del, ki je pritrjen na stabilizator in pa ročka, ki vodi do senorja. Sem malo pošlatal in nima nič lufta, tako da kar se tiče hardvera vse štima. Eni so namreč poročali, da jim je počilla ročka, ki vodi do senzorja, oziroma ročka ni bila dovolj zašravfana na stabilizator in je imelo lufta.

Èez vikend bom naredil tale test, kot je na tem videu od 1:15 dalje.

https://www.youtube.com/watch?v=9Kz00x7oU7Q

Torej, losal bom šrauf, ki drži ročko na stabilizatorju in obračal, da vidim če se bo avto dvigoval ali spuščal, s čimer bom preveril ali senzor deluje. Èe bom videl, da ne deluje, ga bom probal razdret in spucat. Je že kdo razdiral te senzorje, se jih sploh da popravljat?

Èe bo vse štimalo in se bo avto še zmeraj nekontrolirano in po svoji volji spuščal, bo pa očitno tako kot je rekel bbenedicic, zadnji hidravlični regulator.

V tej temi je eden frajer razdrl hidravlčni regulator in tako rešil zadevo. Definitivno ceneje kot pa par sto evrov ali celo pol tisočaka. Mi pa manjka dvigalo pa še vse skupaj naštudirat glede bleedanja hidravlike, jaoooo...
http://c6owners.org/plugins/forum/forum_viewtopic.php?2638.30

Brez skrbi, sem prebral vse o nevarnosti, da te hidravličar malce zdrobi, če nisi pozoren, vseeno hvala za opozorila.

Avantura se torej pričenja.

pili

Sem imel podoben primer. V zacetku se je avto zelo počasi dvigal in spuščal, nato se je ugasnjen zadaj posedel, potem se pa kar naenkrat ni več pobral. Mehanik je samo očistil in namazal nek majhen vzvod na sredini neke palice ki poteka vodoravno med zadnjima kolesoma. Edino predno odviješ zadevo, označi na katerem mestu je bila, da bo avto enako visok na koncu. Upam, da je to, ker ni treba delov kupovati..

premza

Ko boš spodaj poglej še kable. Mogoče je kak slab stik, ali se kam drgne, ima slabo maso... Vse skupaj je na odprtem v vodi in soli, tako da je marsikaj mogoče.

Glede zarjavelosti pa se da ensotavno pomagat. To ročičevje na grobo očisti, namaži s kakim "rust converterjem" mogoče čez še kako barvo, zglobe pa "napolni" z mastjo. Zelo uporaben je sprej za verigo za motorje. Je zelo tekoč, gre v vse pore, se pa po par sekundah strdi v precej kompaktno mast (skoraj kot vosek).

Aja, preden karkoli odvijaš, si natančno označi višino, da boš lahko nastavil nazaj tako kot je bilo.

bbenedicic

Citat od: mcmare;262645Èe bo vse štimalo in se bo avto še zmeraj nekontrolirano in po svoji volji spuščal, bo pa očitno tako kot je rekel bbenedicic, zadnji hidravlični regulator.

V tej temi je eden frajer razdrl hidravlčni regulator in tako rešil zadevo. Definitivno ceneje kot pa par sto evrov ali celo pol tisočaka. Mi pa manjka dvigalo pa še vse skupaj naštudirat glede bleedanja hidravlike, jaoooo...
http://c6owners.org/plugins/forum/forum_viewtopic.php?2638.30

Popravilo je možno pri starejših - lahko da je tvoj 2008 OK, pri mojem 2014 letniku ni bilo možno.

Poglej thread:
http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=13122&highlight=hidravlika&page=4

Kot sem rekel, jaz sem kupil rabljenega - tam je tudi link.

mcmare

Evo, sem priklopil na Lexio. DiagBox mi vrže ene par faultov.
Najbolj je tej temi ustrezen C1146 Rear body height sensor fault.

From:                                 Local
Status:                               Permanent fault
Fault characterisation:          Not characterised

List od associated variables
Communication error.

Ostala dva faulta me zdaj niti ne zanimata. Èe je Communication error, bom preveril kable in kontakte.

Zdaj pa pride bizarka večera. Sem ga za hec še enkrat popolnoma dvignil in popolnoma spustil in med tem spremljal senzor. Zdaj ne vem ali sem mi meša, pa še sredi noči je bilo, ampak zdi se mi, da se senzor med spuščanjem in dviganjem avta sploh ni premikal, oziroma še bolje, stabilizator se sploh ni rotiral! Prilagam še slike stabilizatorja in puš, ki so dejansko v katastrofalnem stanju (314 jurjev prevoženih in deset let, kaj čmo).

A je možno, da so se puše tako močno zažrle v to rjo od stabilizatorja, da sploh ne dovolijo, da bi se stabilizator premikal in s tem krmilil senzor?!? Je možno, da zato sporoča Communication error, ker je dejansko senzor ves čas pri miru?

Bi lahko kot prva rešitev kaj pomagalo, da poskusim nekoliko losat tista dva šraufa, ki sta nad in pod pušo, da se bo stabilizator dejansko premikal, in avto dvigovat/spuščat še enkrat?

Fabio

Brez zamere, ampak sem vam že opisal eno izmed možnih rešitev. Tudi na podlagi priloženih fotografij (če so fotografije dejanskega stanja na vozilu), se lepo vidi na zadnji, da je bunkica, o kateri sem vam govoril v mojem prejšnjem postu popolnoma zarjavela. To je tudi razlog, da vam najde napako na senzorju višine. Kot že rečeno, poskusite najprej samo očistit in namazat. Obkroženo na fotografiji, če deluje.
LP, Fabio

[ATTACH]97485[/ATTACH]

premza

Nič groznega ni tole. Voda in sol pač naredita svoje. Malo pokrtačit, namazat, pa bo še 10let delalo. :BigThumbs:

Sem pa sam, ko sem tole saniral, opazil enak fenomen. Ko se je avto dvigal in spuščal ni bilo videti, da se senzor (stabilizator) kaj premika. Najbrž so premiki precej majhni in počasni, pa še cel avto se premika, pa zato ni tako opazno.

Ni šans, da ti stabilizator zablokira (vpet je v gumo), če pa bi, bi bil avto hudičevo trd.

Romzi

Možnosti sta tukaj IMHO samo dve:
- ali zasvinjan že omenjen zglob
- dejansko fuč senzor (communication error) oz. slab kontakt na konektorju senzorja

Vsekakor očistit in namazat mehanske  povezave do senzorja in snet konektor in ga našpricat s kontakt sprejem in nazaj sestavit (najbolj večkrat snet in priklopit, da se kontakti malo zdrsajo in da ziher dobiš stabilen kontakt).

mcmare

Citat od: Fabio;262678Brez zamere, ampak sem vam že opisal eno izmed možnih rešitev. Tudi na podlagi priloženih fotografij (če so fotografije dejanskega stanja na vozilu), se lepo vidi na zadnji, da je bunkica, o kateri sem vam govoril v mojem prejšnjem postu popolnoma zarjavela. To je tudi razlog, da vam najde napako na senzorju višine. Kot že rečeno, poskusite najprej samo očistit in namazat. Obkroženo na fotografiji, če deluje.
LP, Fabio

[ATTACH]97485[/ATTACH]

Evo, včeraj sem se lotil popravila, in se tudi lotil tiste bunkice. Dejansko je bilo tako zarjavelo, da se sploh ni premikalo. Lepo sčistil, namazal s silikonskim sprejem in zdaj se avto vozi kot se spodobi. Dviguje se lepo po ukazih, tistega tresenja zadnjega konca avta tudi več ni, skratka, operacija uspela :D

Zdaj moram samo še pravilno nastavit višino, saj je zadnji konec nekoliko previsok. Tisti uradni protokol s celo vrsto računanja se mi zdi totalno po nepotrebnem zakompliciran. Ne bi bilo enostavneje in čisto vredu, da bi bila določena neka vrednost, oziroma obseg vrednosti med blatnikom in cestiščem oz. med blatnikom in sredino kolesa? Mogoče bi celo imeli na nekem mestu zbrane meritve vseh nas, da bi lahko primerjali meritve in videli kdo je previsok, kdo prenizek.