Srebrna Xantia Berline

Začel/a gregor, Januar 04, 2020, 10:35:32 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gregor

Konec prejšnjega leta sem čisto po nepotrebnem na ebay kleinanzeigen opazil srebrno  Xantio X2 1.9TD z okvaro avtomatskega menjalnika.
Na slikah je izgledala dobro ohranjena, zato sem stopil v kontakt s prodajalcem.

Dogovorila sva se za datum in sem jo šel iskat. Ker je japonski (nepokvarljivi, pravijo) terenec v okvari, je moral nalogo prevzet Fiat, kot sem že pisal v njegovi temi.
Avto je bil malo naprej od Stuttgarta. torej dobrih 700 km v eno smer. Ob 10ih zvečer sem v Celju prevzel prikolico in direkt čez Koroško proti Nemčiji.
Ker je v Avstriji hitrost s taresnimi prikolicami omejena na 80 kmh, sem bil še slikan. Pametne radarje imajo, da zaznajo, da si s prikolico. Drugače je bila omejitev 100 kmh, jaz sem šel cca 97 po števcu. Èakam pošto :)
Na Tauern Autobahn proti Salzburgu se je sneg ponoči že rahlo prijemal ceste. Za to regijo pa so bile za čez dan napovedane padavine. Perfektno.

Zjutraj sem prispel pred delavnico, kjer je čakala xantia. Prvi pogled med čakanjem na prodajalca je bil zelo pozitiven. Takoj je bilo povsem jasno, da gre z menoj.
Pleh popolnoma zdrav, avto brez bušk in risev, notranjost lepa.

Prodajalec, mehanik, ki je ves čas vzdrževal to xantijo, in jo, takrat je imel še pooblaščeni servis, tudi novo prodal prvi in edini lastnici, mi je malo povedal o zgodovini avta. V roke sem dobil tudi celo kartoteko vozila, samo lansko leto je bilo v avto vloženih več kot 3000 eur.
Avto sem naložil, potem sva uredila finance in dokumentacijo, ter gas domov.

Èe je bila pot do gor povsem tekoča, je bila pot nazaj povsem drugačna. Stau, Stau, Stau... Enkrat zaradi dela na cesti, drugič karambola, tretjič kar tako zaradi gostote prometa, ko nastajajo fantomski zastoji. Na mejo z Avstrijo pri Salzburgu sem prišel že po temi.
Radarska slika kaže padavine v smeri proti Koroški. Že v okolici Salzburga je bilo belo, torej v hribih zagotovo sneži. Ni najbolj pametno tiščat v takšne razmere s težko prikolico.
Hitro je padla odločitev o obvozu naprej proti Linzu/Welsu in preko Graza domov. Sicer sem naredil skoraj 100 km več, vendar ni bilo padavin, sneg je bil le v hribih  ob cesti naplužen, in tudi prometa je bilo zelo malo. Po 26 urah končno doma.

No pa k avtu:
Torej, Xantia 1.9 TD Berline, srebrna, 1998, prevoženih 195.000 km, AL4 menjalnik, SX oprema z nekaj dodatkov:
-dodatna vtičnica 12V, bralne lučke (kot exclusive)
-električno nastavljivi ogrevani usnjeni sedeži
-hladen paket (ogrevane šobe za pranje sprednjega stekla, pranje žarometov, prikaz nivoja tekočine za pranje)
Avto je resnično bolje ohranjen, kot sem sploh upal pričakovati.
Lani je bil en del praga ter spodnji deli sprednjih blatnikov povarjeni kot je treba. Tudi "Heuliez" problem je bil že rešen.
Avto je bil vedno garažiran in vedno ročno pran, zato je tudi lak zelo lep.
Nikoli karamboliran, edino eno ogledalo je bilo menjano.

Menjalnik ne dela v prvi in drugi prestavi. Dela rikverc, in tretja, če ga spraviš v zasilni program. Verjetno je pas za prvo/drugo prestavo odtrgalo. gleda znan problem pri teh menjalnikih.
Ker sem že pred 10 leti imel xantio z AL4 menjalnikom, in sem po precej problemih na koncu vgradil ročni menjalnik, bom tudi tu storil enako. Donatorjev je dovolj, v enem je celo praktično nova sklopka.
Mimogrede bom menjal še pečko gretja, ker še ni bila menjana. Armaturka mora v vsakem primeru ven zaradi montaže pedala za sklopko.
Hidravlična črpalka rahlo rosi, je treba menjati tesnila. Kaj več pa ni videt, da bi bilo potrebno delat.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Zeko124

V času, ko sem živel v Nemčiji mi je bila tole praktično sosednja vas, se spomnim tega servisa :BigThumbs:.

Izgleda kot zelo dober nakup, srečno z konverzijo na ročni menjalnik! :emot112:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

c5 exclusive

Zelo lepa. Želim čim cenejše popravilo in obilo kilometrov.
Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 Exclusive Avt. 2016 (privat)
Opel Insignia 2.0 CDTI edition start/stop 2014 (privat)
Audi A6 Avant 3.0 TDI clean diesel quattro S tronic 2015 (služben)

Čojko

Pa si si pripeljal delo:BigThumbs:

gregor

Ja, kot da nimam že dovolj :-)
Ampak v C2, ki ga vozim po sili razmer, nikakor ne uživam.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Citroenovc

Izvrsto :)

Tale bo pa še men zamikala, ko jo boš prodajal čez čas :) Ker zdaj vidim, da so leder Xantia sedeži super. Sploh pa tile, ko so polno nastavljivi pa še ogrevani.
OK

LP
Primož

xantos

:Hammer3: :BigThumbs:Krasna Xantija! Skor predobra za tebe :emot167:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

Čojko

@Xantos, tebe pa že zelo dolgo ni bilo na forumu. Kako kaj tvoj V6 porjekt?

xantos

@Èojko: Po 15. marcu bo, ker imam letne gume gor :Hammer3:
Xantia 1.9 TD Break (\'99) (pr***** zaribana!)
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) + LPG (pr***** vscana!) RIP
Xantia 2.0 TCT Activa (\'98) (pr***** zgorena!)
Xantia 3.0 V6 Activa (\'98) (zaenkrat še ni pr*****!)

gregor

Rabiš 205 zimske gume?
Jaz bom šel verjetno na 185.

Aja, pa navadna hidravlika je, za udobno vožnjo čez ležeče policaje.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Tile sedeži so pa res zanimivi. Celo kompresor imajo vgrajen za nastavljanje ledvenega dela.
Edino eni dve številki preozek sem za njih. Kot bi se v fotelj usedel.

In desno ogledalo se obrne rahlo navzdol pri vzvratni vožnji. V živo prvič vidim to na xantiji.
Nisem vedel, da so nekatere imele vsa 4 stekla avtomatski pomik. Še ex-franclova exclusivka je imela samo šofersko avtomatsko.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

ModelJT

Citat od: gregor;263056Tile sedeži so pa res zanimivi. Celo kompresor imajo vgrajen za nastavljanje ledvenega dela.
Edino eni dve številki preozek sem za njih. Kot bi se v fotelj usedel.

In desno ogledalo se obrne rahlo navzdol pri vzvratni vožnji. V živo prvič vidim to na xantiji.
Nisem vedel, da so nekatere imele vsa 4 stekla avtomatski pomik. Še ex-franclova exclusivka je imela samo šofersko avtomatsko.

To je pa res neka extra oprema potem bila. Kak zadnji letnik bol s temle špeglom pa vsemi avto šipami.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

Ja to sem tudi jaz pomislil, na zadnji letnik - ampak je 1998. Se pravi prva generacija serije 2.
Tole je naš Grega res trofil.
OK

LP
Primož

ModelJT

Izgleda, da res saj so biel res neke čudne razlike med temi xantiami. Opažam pri naših dveh zdaj.

Activa 98 letnik ima recimo senčnik tapaciran v isti material kot strop na eni strani, Exclusive 2000 letnik ga ima pa celega v tistem čudnem plastičnem materialu, Activa 98 nima posebej za sovoznikov airbag izklopit ko pa exclusive 2000 ima recimo.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Citroenovc

Ja veš kaj moraš še upoštevat - karavanke so sestavljali v Heuliez. So bile že s tega vidika malo drugače narejene. Èeprav zdaj v tvojem primeru praviš, da je v karavanki "slabši" senčnik.

Drgač se spomnim, da je 2000 HDi SX karavanka mela kar nekaj dodatkov, ki jih Berline SX niso imele ... Bojda ravno na račun Heulieza.

Hmm, da ni pri Activi za AB bolj fora, da je nekje drugje ključavnica ... recimo v kakem predalu ali kaj takega ...  Ker to je pa čisto predpisano, da mora bit, zaradi otroških sedežev.
OK

LP
Primož