Hidravlika napaka - sedaj ne dvigne

Začel/a branec, November 20, 2019, 02:31:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

branec

Že nekaj krat se mi je propetilo, da se je pojavila napaka na sistemu hidravlike - suspension faul.

Servis je najprej našel napako na prednjem senzorju in ga zamenjal. Potem sem kupil še zadnji senzor, ki pa je menda še dober. Potem je servis še dvakrat za podobno napako pregledal in ni našel pravega posebnega vzroka (napaka na senzorjih pospeška ali senzorju višine podvozja), do zdaj so že dvakrat pobrisali napake in resetirali ... in je šlo zopet nekaj časa.

Ker sem mislil, da je zopet ista napaka, ki je bila že večkrat samo pobrisana, sem včeraj pogledal z Diadbox, našel napako v področju suspension in sem pobriral napako pri suspension (mislim da je bilo senzor pospeška). V BSI sicer nisem gledal in brisal. Sedaj se avto ne dvigne (ne sliši se pumpa hidravlike). Na zaslonu sicer ni nobenega opozorila.

Na servis sem sicer že zopet naročen, vendar s tako spuščenim avtom niti ne upam voziti, da ne bi bilo še kaj bolj narobe.

Bi morda pomagalo, če bi resetiral BSI po proceduri (spusti okno, odklop akumulatorja, čakanje....)? Èe je napaka vpisana še v BSI se pumpa hidravlike verjetno tudi ne aktivira?

Je morda krivo, ker sem pred nekaj dnevi bil pri vulkanizerju in so avto samo dvignili, da so kolesa visela dol ter zamenjali kolesa? Ko so ga slustili dol, je kar trajalo, da je hidravlika dvignila avto. Je kakšna posebna procedura pri zamenjavi koles (npr. dvigniti naprej v najvišji položaj preden dvignejo avto...)?

Prosim za pomoč kako bi ukrepal naprej.

Pozdrav,
Brane

Prosurfer

Vsekakor priporočajo dvigniti s hidravliko avto najvišje še pred dvigovanjem z dvigalom.

gramikom

Ne da se priporoča, v navodilih za uporabo avtomobila je navedeno kot obvezna procedura. Jaz vsakega opozorim oz. ga sam dvignem ko zapustim avto ki je na dvigalu če gre za vulkanizerske storitve ker tam si ponavadi zraven in avto sam zapelješ na dvigalo.

bego20

Vsekakor je potrebno avto pred uporabo dvigalke dvigniti na max nivo, skladno z navodili za uporabo
Citroen C5 Tourer Exclusive 2.0HDi 164KM Avt.

Prosurfer

Èe smo čisto natančni in realni:
Proizvajalec lahko samo priporoča, zahtevati od uporabnikov pa ne more (nima teh pooblastil, niti možnosti). Morda je še najbližje temu, da lahko to preko prepisanih procedur zahteva od pooblaščenih serviserjev (ki jim pa spet ne vidi pod prste).
Lastniki C5 smo tisti, ki lahko to zahtevamo od izvajalcev oz. raje to že sami prej naredimo, če smo zraven.
Èe pa kdo tega ne bo upošteval, pa tudi ne bo konec sveta.

Glede navodil za uporabo in obveznega upoštevanja pa le to: proizvajalec avta zagotavlja, da  je olje v avt. menjalniku C5 life time (ne vem, na čigavo življenje misli pri tem...), eni pooblaščeni servisi to stališče zagovarjajo (oz. morda ne upajo izraziti svojega osebnega mnenja), drugi priporočajo menjavo olja, tretji pravijo, da je menjava obvezna. Vsi pa se verjetno strinjamo, da trajnih stvari ni (sicer pa tudi mi nismo trajni).

gule

Seveda ne bo konec. Konec ni niti, ko ti poči posoda od Lds-a. No mogoče je konec denarja v denarnici...

gramikom

Po moje so priložena navodila za uporabo s strani proizvajalca zato da se jih bere in upošteva in ne zato ker proizvajalec nima boljšega dela kot to tiskat in prilagat k ostali dokumentaciji. To velja načeloma za vse pa zdaj ali je to vozilo ali pa sestavljanje ikea pohištva. Lahko pa uporabnik vse skupaj ignorira in nosi posledice ki so ponavadi finančne narave. Zdaj kaj je bolje pa ve vsak sam.

gule

Seveda. Samo to ni vredno več ponavljati. So eni, ko zavohajo plin doma, ko odprejo vsa okna in pokličejo mojstra. So pa tudi drugi, ki vzamejo vžigalnik in grejo gledati, kje to za hudiča teče plin...
Od drugih živijo prvi...ali, pa gre ve v zrak.

vulkanizer

Ko sem prvič na C5 MK3 menjaval gume, sem ga dvignil v najvišji položaj. Po dvigu vozila in obesu vseh 4 koles je začelo močno teči hidravljično olje skozi pokrovček rezervarja LDS. Zgleda, da vozilo še ni bilo do konca v najvišjem položaju. Zasledil sem tudi, da je potrebno po postavitvi v najvišji položaj in pred dvigom z dvigalko še odpreti pokrovček na rezervarju LDS. Ima kdo izkušnje s tem?

gramikom

Jaz ga vedno dvignem v najvišji položaj preden ga dvignejo z dvigalom in ni nikoli nič teklo oz kasneje javljalo kako napako. Se tudi ne spomnim da bi v navodilih omenjali odpiranje pokrovčka

gs nautica

Načeloma se avto dvigne v najvišji položaj in odvije pokrovček.

premza

V navodilih sem našel, da ga je treba dvigniti v najvišji položaj, ko ga dviguješ z dvigalko. Najbrž tudi zato, da se kolo hitreje "odlepi"  od tal. Da ga ne dviguješ kot kakega tetenca, ki se skoraj prekucne, predno dvigne tačko.

Ničesar pa nisem zasledil o dvigovanju z dvigalom. Dvomim, da lahko dvigovanje z dvigalom (v kateremkoli položaju) škodi podvozju. Med vožnjo podvozje pretrpi marsikaj mnogo hujšega.

Romzi

Dvignit ga je priporočljivo (ne pa nujno) preprosto zato, ker sicer hoče "pamet" popravljat višino in ti ga med tem ko je v luftu poskuša znižat na običajno višino in gre vse olje v kratkem času iz hidr. cilindrov v posodo, avto pa, ko ga daš nazaj na tla, je popolnoma spuščen. Potem pa spet traja da ga spraviš na normalno višino.
Obenem je - če vsaj malenkostno ne losaš pokrovčka - posoda med temi manevri pod precejšnjo obremenitvijo, če maš smolo ti lahko poči.
Tako da: pred posegom losaš pokrovček LDS posode, preko tipk v kabini dvigneš avto na max. potem pa hop na dvigalko ali dvigalo, zrihtaš kar imaš, avto spustiš z dvigalke/dvigala in ga s tipkami v kabini spraviš na normalno višino. Na koncu zašraufaš pokrovček posode hidr. olja. Zajebat nimaš kaj.

premza

Citat od: Romzi;261246Dvignit ga je priporočljivo (ne pa nujno) preprosto zato, ker sicer hoče "pamet" popravljat višino in ti ga med tem ko je v luftu poskuša znižat na običajno višino...

Tole vse ima smisel...

...ampak, a to dela tudi ko je ugasnjen? Pa tudi če, bi to nekako simuliralo skok, v primeru katetega je najbolj neumno potegnit kolesa gor in bi imel avto kako "pamet" za take primere.

Po drugi strani pa, saj nič ne stane ga dvignit. :BigThumbs:

dexterboy

"Po drugi strani pa, saj nič ne stane ga dvignit... "

Vprašaj ženski spol o mnenju...:emot15:
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...