Zimske pnevmatike na C5II

Začel/a Matteo., September 12, 2019, 11:31:46 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Matteo.

Pozdravljeni, bliža se čas menjave pnevmatik pa me informativno zanima kakšne pnevmatike dajete na svoje c5ke. Sam sem namreč več let uporabljal Nexen Winguard sport 215 55 r16 97XL izvedbe... Z pnevmatikami sem bil zadovoljen, vendar zadnji komplet ko sem nabavil me nekako ni prepričal, sedaj bom vrjetno nabavil Sava Eskimo HP vendar so dve različici in sicer 215 55 r16 93h in 215 55 r16 97h xl
Ali dajete na avto pnevmatike z ojačanimi robovi ali ne?
Lp
Matteo.
Berlingo SX 1.9D 51kw l.1999
C5 Exclusive 2.0HDi 100kw l.2006
Renault Clio Authentique 1.2 16V l.2002
C-Crosser Exclusive 2.2 HDi 115kw l.2007
Grand c4 Picasso 2.0 BlueHDi 110kw avt. l.2016
Mercedes V 250d 4matic Avantgarde AMG 140kw avt. l.2017

gs nautica

Imel zadnjo zimo na c5, Michelin Alpin 6. 215/55 R16. Obvezno z ojačanim robom saj je spredaj avto težak. Dobra guma, a spredaj po robu jo pač pobira. Odvisno tudi od načina vožnje.

Poleti vozim Nexen N'Fera, tudi zelo zadovoljen.

andraž

Imel Michelin Alpine 4 215/55 16 93 H - to kar glede dimenzij predpisuje tovarna.. Super guma drži v vseh pogojih, bila je popolnoma enakomerno obrabljena, ko je odšla v pokoj.

Romzi

Jaz mam ojačane, tudi tovarniške so bile. Spredaj je res je težak.

Citroenovc

Ojačane 97XL - že zato, ker so zimske H hitrostni razred. V homologaciji so (za letne) predpisane W (270km/h) - ne brez razloga - ker je za W dodatno ojačana.
Gume? Izkušnje na C5 II imam s serijo Alpink (se mi zdi da 3 in 4), Continental Winter Contact TS 860 in Goodyear UG (sedanje, ne vem cifre) - Cont in Good sta bili istočasno gor na obeh C5 zadnjo sezono. Nobena slaba. Oz GY je zelo pozitivno presenetila.

Se spomnim prigode, ko se je sosed z ženino XP (al celo s svojim C5III) že ne vem katerič matral parkirat po klančku na plato ... Pa drgnil z lopato ... pa jemal zalet ... pa naprej; pa v rikverc ... Pa klel ko ... Mislim, da ima on gor zimske Nexxen, ki mi jih je vulkanizer močno odsvetoval (letne pa pohvalil in priporočal in potrjujem, da za 2 sezone so super)
Moja se pa pripelje iz službe pa v prvem šusu brez da bi enkrat zakopalo do vrha in parkira ... Na njenem so GY.

Saj podobno sem jaz običajno doživljal redno z Alpinkami. Sosedje drgnili ko blesavi pa jemali zalete pa ne vem kaj vse - jaz pa v prvo parkiran brez težav.

Skratka - splača se dat to malo več. In vzemi 97H XL.
OK

LP
Primož

premza

Zimske gume so vedno kompromis. Lahko so odlične za sneg pa katastrofa za mokro, lahko obratno, ali pa nekaj vmes. Nobena ni najboljša v vsem.

gs nautica

Jaz sem bil zadovoljen z Alpin 6 tako v mokrem kot v snegu. Prelaz Passo San Pellegrino v snegu zmogli brez verig-polno naložen z montano in 4 osebe.

Matteo.

Dobro družba, samo potrditev sem hotel da vidim da je res bolje vzeti ojačano gumo.. Imam c5 že 7 leto, menjal sem dva kompleta zimskih pnevmatik, sedaj moram menjati 3 komplet zimskih. Do sedaj sem imel z Nexen Winguard sport 97XL dobre izkušnje, vendar bom letos vrjetno prešaltal na conti ali michelin...
Hvala vsem za podana mnenja.
LP
Matteo.

dvorjan

Za vsak avto, težji od tone in pol, je smiselno vzeti gume s tršimi bočnicami.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

CitroX

Ojačane. Težek avto.
Na 3008 vozim savo eskimo hp2 xl.
Kolikor se je na testih bralo in občutek v živo, so dobre.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

Matteo.

Citat od: CitroX;259089Ojačane. Težek avto.
Na 3008 vozim savo eskimo hp2 xl.
Kolikor se je na testih bralo in občutek v živo, so dobre.

Tudi jaz bom preizkusil sava eskimo hp2 xl... pa da vidimo...
Matteo.

Double Chevron

Po zapisih tukaj naj bi bile gume obvezno z ojačanim robom (XL), vendar v mojem homologacijskem kartončku to ni navedeno - zahtevana je navadna pnevmatika, indeks nosilnosti vsaj 93.

Ali ima kdo s takšnimi pnevmatikami dejansko slabe izkušnje?

Citroenovc

Je pa (govorim za C5II 2004-07) zahtevana hitrostni razred W. Ki je do 270km/h. In kot taka serijsko ojačana v bočnicah.
Za zimsko pride v poštv po zakonskih določilih tudi V ali H. In na trgu običajno dobiš H. Ki pa je potem bolje, da je XL. Ker je mehka ko puter sama po sebi.

Jaz sem začel prakticirat 97 XL in se mi avto mnogo lepše obnaša in drži v ovinkih. Še celo letne zdaj jemljem XL (pa so W). Oz trenutno imam gor celo Y XL na enem od C5.
Sem pa hiter voznik. Zelo hiter.
OK

LP
Primož

andraž

Na takem avtu imam letne 93W in zimske 93H. Napolnjene na 2,5, kot so si zamislili v tovarni. Zimske, ki so ostale pri vulkanizerju zaradi odsluženosti so bile popolnoma enako obrabljene, niti malo ni pobiralo robov, letne delujejo četrto sezono s prevoženimi cca. 25000 km in so v super stanju. Zato res ne vem zakaj bi bilo pametno kupiti gume z večjo nosilnostjo.
Res pa je, da nisem zelo hiter po cesti. Zmerno čez omejitve.

gs nautica

Ni problem omejitev. Problem so ovinki. Cesta Ivančna Gorica-Dvor-Kočevje-Delnice-Krk. itd. XL letne in zimske.