Bela barva postane mat

Začel/a ribcek, September 06, 2019, 04:56:51 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ribcek

Na 5 let starem berlingu bele barve opažam, da bela ni več bela ampak mat, predvsem pokrov motorja ter še ponekod. Koristim avtopralnico autocommerce, ki naj bi bila med najboljšimi. Nikoli ni bilo potrebe po barvanju. Parkiran je zunaj. Zakaj je do tega prišlo, ne vem. Predlaga se poliranje in zaščitni premaz, ampak je kar drag špas - 170€. Morda lahko kdo pojasni in svetuje?

tomaz555

Narediš sam ali pa odpreš denarnico, Lahko pa se sprijazniš, saj je mat moderna.

MSrougeZX

V avtopralnicah koristijo agresivna cistila. Dolgorocno je to to.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

ribcek

Citat od: MSrougeZX;258463V avtopralnicah koristijo agresivna cistila. Dolgorocno je to to.

Autocommerce, avtomatsko pranje?? Tu gre veliko avtomobilov čez, tudi njihova.

dbostjan

Pred nekaj leti sem na morju dobil na avto nekakšno trdovratno umazanijo. Doma sem se dolgo trudil, da bi ga očistil, a nikakor nisem mogel, čeprav imam kvaliteten avtošampon. Ko sem obupal, sem šel v avtopralnico, tam so ga z lahkoto oprali... Znanec, ki se ukvarja z avtomobili, mi je rekel, da takšna čistila uporablja samo za pomivanje tal v delavnici.

gero

bela barva ni kovinska...vse navadne barve čez čas postanejo mat....ene prej , ene kasneje...odvisno je od vremenskih razmer....barvo uničuje močno sonce, zračna rja ( smog v zraku,dim,umazanija ki jo dež spira na avto...)...pomaga kvalitetno poliranje...tudi obdelava barve s kvalitetnim karoserijskim  "plastelinom" za odstranjanje zračne rje...mat oz. zbledela barva se še najbolj vidi na rdečih avtih, pa na zelenih,rumenih,temno modrih,,,s kemikalijami pa v pralnicah avto z navadno barvo ne operejo saj bi le to barvo razjedlo ter bi se cedila dol iz avta...

Poštar

@gero, to kar pišeš je veljalo  oziroma velja za stare enoslojne akril barve, 5 let star avto ima pa tudi v primeru navadne barve le to dvoslojno in je končni lak povsem enak kot na kovinski.

Pralnice uporabljajo agresivna čistila za  predpranje,  2-k mešanice za tovorni program imajo pravi lava efekt, v nepravih rokah toliko bolj. Kdor imam možnost, naj pere avto ročno in redno. Omenjaš plastelin oziroma čistilno glino, ta ni namenjena povrnitvi sijaja, temveč odstranitvi v lak zažrte nečistoče, zračne rje kar je osnova pred vsakim resnim strojnim poliranjem.  Najhitreje se avto, vključno s stekli, skleja s čistilno krpo ali diskom, je pa potrebno vedeti, da se tudi pri fini gradaciji  povzroča mikro praske.

170  eurov je drago za lastnika, če pa veš koliko stane kvaliteten material, recimo od Menzerne, ki je moj prvi izbor, koliko ur za seboj potegne priprava vozila in nato še dvostopensko poliranje in zaščita, bi pa samo to rekel, izvoli v nabavo potrebnih pripomočko in preparatov, ter na delo.

Xandrej

Kdo ti vrhunsko spolira pa zasciti avto za 170€? To moras bot nor da za tako ceno to delas... sploh kvalitetno!

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

Xandrej

bingo

Tudi jaz opažam tale proces "staranja" bele barve, pa sem pomislil, da bi avto oblekel v folijo (vsaj sprednjo havbo in streho), ki naj bi bila dobra zaščita...
Ima kdo izkušnje s folijo na avtu po mnogih letih?? A jo sonce porumeni??

LP

xtimex

Meni je pa kaplja smole na strehi razžrla zgornjo plast barve, po resnici sploh ne vem kdaj sem jo dobil gor - verjetno julija ko smo bili na morju.
Saj ne da avta medtem nisem nič pral, vendar na sredini strehe je pač nisem opazil
:emoticocrazy:, aja gre se za novega berlingota.

Xandrej

olje (zvezda,cekin, ...)  pa gre dol...

xtimex

Ja smola je šla dol, tole je pa ostalo pod smolo.

Xandrej