Naknadna vgradnja vleč.kljuke kljub takoj naročeni

Začel/a Prosurfer, Avgust 03, 2019, 11:23:48 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

Prosim za vaše mnenje glede pravilnosti takega ravnanja prodajalca vozil:

Pred nekaj leti sem naročil nov C5 III pri pooblaščenem prodajalcu (Avtomerkur d.o.o., Ljubljana) in izbral tudi kar nekaj dodatne opreme po naročilu, med drugim tudi originalno snemljivo vlečno kljuko Citroën (ki naj bi jo sicer izdeloval Thule).  
Torej - vse je bilo izbrano po veljavnem ceniku in vse to je bilo tudi na ponudbi, na osnovi katere sem plačal avans kot potrditev naročila.

Po dostavi avta iz tovarne prodajalcu pa so šele pri prodajalcu oz. njegovem servisu vgradili vlečno kljuko, vpis kljuke v homologacijski kartonček pa sem moral urediti celo sam (in ga tudi posebej plačati).

Takrat nisem veliko razmišljal o tem (pač faza navdušenja ob nakupu), zdaj pa mislim, da je to bila malo čudna in najbrž nepravilna praksa.

Najprej - vgradnja na nekem lokalnem servisu (četudi pooblaščenem) ne more biti enakovredna tovarniški vgradnji (če pri tem celo zanemarim amatersko ročno izrezan zadnji odbijač (neskladno z navodili za vgradnjo), sem slišal (sicer nepreverjeno), da pri nekaterih avtomobilih v primeru tovarniške vgradnje vlečne naprave temu prilagodijo že v tovarni tudi nekatero ostalo opremo vozila (npr. močnejše zavore,...).

Da pa sem moral celo sam na LPP zaradi vpisa kljuke v homol. kartonček (in plačati strošek tega), je pa tudi čudno.
Nisem pa npr. rabil sam poskrbeti za vpis ksenonskih luči, dodatno zatemnjenih stranskih stekel,..., čeprav je tudi to dodatna oprema (podobno kot vlečna kljuka), seveda pa vgrajena že v tovarni.

Ne vem sicer, ali je bilo tako ravnanje odvisno od prodajalca oz. serviserja tega podjetja (po moje niti ni bistveno, saj gre za isto podjetje), ampak prvotni dober občutek ob nakupu je bil kar hitro pokvarjen (še posebej zaradi nekaj kasnejših obiskov v garanciji na tem servisu, kjer so me s "strokovnostjo" in "dobro organizacijo" hitro prepričali, da tja avta več ne peljem).

gramikom

Avto City?

Menim da se tovarniško naročena vlečna kljuka vgradi že v tovarni in ne naknadno na servisu. Po moje so pozabili ob naročilu in to naknadno rihtali tukaj. V tem primeru bi to lahko uredil tudi sam kje drugje. Jaz sem jo vgradil naknadno pri znanem podjetju v Hočah, je snemljiva EURO priklop in niso rezali odbijača, verjetno sem tudi plačal manj ker te tovarniške izvedbe so super ampak tudi nekaj nanesejo.

Prosurfer

Ne, AVTOMERKUR d.o.o., Ljubljana.

Vidim, da so v likvidaciji in da so 31.07.2019 zaključili s prodajo in servisiranjem vozil Citroën (ostalih vozil že 30.06.).

Me sploh ne čudi.
Upam le, da ne bodo nadaljevali istega dela isti ljudje na isti način na isti lokaciji v formalno drugem podjetju, kot je sicer praksa pri nas...

c5 exclusive

Na prvem C5 in sedaj na Insigni je bila vgrajena original vrečna kljuka. Na obeh je bila skrita in sedaj na insigni je tudi električna (odpiranje zapiranje) mislim, da so te malce osleparili. Je pa vprašanje v ceni sedaj na insigni je original vlečna kljuka okoli 900€ vgrajena na servisu iz njihove strani pa 450€. Poglej kaj so ti računali. Glede boljših zavor itd. sem slišal tudi sam že, če pa je res ne vem.

lp
Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 Exclusive Avt. 2016 (privat)
Opel Insignia 2.0 CDTI edition start/stop 2014 (privat)
Audi A6 Avant 3.0 TDI clean diesel quattro S tronic 2015 (služben)

alesz

CitatProsim za vaše mnenje glede pravilnosti takega ravnanja prodajalca vozil:
.....verjetno bo lahko z pol krajšim dopisom dobil uradno pojasnilo in ti nebi bilo treba več let preživeti v dvomih.Kako to gre uradno ne vem,vem pa da sem kar zajetno število teh kljuk,za več različnih pooblaščencev zmontiral in vedno se je delalo tako.Ne vem pa zakaj,mogoče je stvar v den....

xpuser

Prosurfer

Citat od: alesz;257497.....verjetno bo lahko z pol krajšim dopisom dobil uradno pojasnilo in ti nebi bilo treba več let preživeti v dvomih.Kako to gre uradno ne vem,vem pa da sem kar zajetno število teh kljuk,za več različnih pooblaščencev zmontiral in vedno se je delalo tako.Ne vem pa zakaj,mogoče je stvar v den....

Seveda sem se takrat obrnil glede tega na prodajalca in tudi na Citroen Slovenija, pa so usklajeno (čudno, ne?!) sporočili, da je tako OK.
Kdo bo pa pri nas priznal svojo napako, razen če ga dobijo s prstom v marmeladi...pa še takrat bi iskali postopkovne napake.

Pa ne da bi zato več let živel v dvomih in ne bi mogel spati, nenazadnje gre le za pleh.
Se pa človek pač včasih vpraša, če je z njim in njegovo logiko kaj narobe ali pa morda z drugimi... :)

Verjetno je res bil razlog v EUR (oz. njihov prihranek), naročeno pa je bilo po uradnem ceniku dodatne opreme ob naročilu avta.

Prosurfer

Citat od: xpuser;257502Najdejo avto iz zaloge in potem dodajo kljuko?

Ne, v tem primeru je bilo nemogoče najti avto iz zaloge, ker je preveč posebna kombinacija opreme in dodatne opreme. Sem ga zato tudi čakal ustrezno dolgo.

Prosurfer

Citat od: C5 Exclusive;257496Na prvem C5 in sedaj na Insigni je bila vgrajena original vrečna kljuka. Na obeh je bila skrita in sedaj na insigni je tudi električna (odpiranje zapiranje) mislim, da so te malce osleparili. Je pa vprašanje v ceni sedaj na insigni je original vlečna kljuka okoli 900€ vgrajena na servisu iz njihove strani pa 450€. Poglej kaj so ti računali. Glede boljših zavor itd. sem slišal tudi sam že, če pa je res ne vem.

lp

Ja, bi rekel, da so si malo po svoje razlagali vgradnjo serijsko naročene kljuke (res pa te nihče od prodajalcev vnaprej na to ne opozori, sam pa tudi misliš na vse kaj drugega, kot pa na način vgradnje kljuke).
Računali so OK po ceniku originalne dodatne opreme ob naročilu novega vozila, edino vgradili so jo tukaj. Tip naročene in vgrajene kljuke ustreza, le način vgradnje je sporen (in lastno urejanje vpisa na LPP).
Po napotkih za vgradnjo ne bi rabili rezati odbijača (kolikor sem razumel načrt).
Saj je zdaj vsekakor prepozno za neko racionalno ukrepanje, gre le za to, da sem pred dnevi v neki debati slučajno prišel na ta primer in so bili znanci mnenja, da bi moral zato takrat dobili nek popust.
Ja, seveda, avto pa 100% plačan vnaprej, kot storitve v kupleraju...

Romzi

Prosurfer

Citat od: Romzi;257519Ðabe tole načenjaš po parih letih.

Ni vse v denarju, če ðabe pomeni v tem primeru to.

Èe pa pomeni kaj drugega, pa tudi ni brez pomena.
Saj veš, kaj pravijo naši južni bratje (sicer v nekem drugem kontekstu): "Da se ne zaboravi...".
Itak preveč pozabljamo, če se ne osvežuje (eni tudi namenoma).

Kmalu bo spet čas za novega, pa je dobro biti stand-by in previden pri vseh teh inovativnih pristopih.

sebi

Imam izkušnjo z naročilom kljuke pri novem avtu prejšnje leto. Ob naročilu avta so mi ponujali da mi na servisu zmontirajo kljuko, pa smo potem skupaj ugotovili da ni skoraj nič cenejša kot tovarniško vgrajena. Dobil sem brink (thule) kljuko na avtu, potrebe po dodatnem vpisovanju ni bilo, se je pa avto zaradi te in še kakšne malenkosti čakalo skoraj 3 mesece.

Prosurfer

Citat od: sebi;257522Imam izkušnjo z naročilom kljuke pri novem avtu prejšnje leto. Ob naročilu avta so mi ponujali da mi na servisu zmontirajo kljuko, pa smo potem skupaj ugotovili da ni skoraj nič cenejša kot tovarniško vgrajena. Dobil sem brink (thule) kljuko na avtu, potrebe po dodatnem vpisovanju ni bilo, se je pa avto zaradi te in še kakšne malenkosti čakalo skoraj 3 mesece.

Gre za Citroënov avto?

To je bil pošten pristop prodajalca, da si vnaprej vedel, kako in kaj, in se ustrezno odločil.
Jaz sem tudi čakal nekaj mesecev (predvsem zaradi ostale opreme), ampak vsaj veš, zakaj čakaš. Predvidenega roka dobave so se v mojem primeru  držali.

sebi

Jp, C3 AC. Zelo zadovoljen s prodajalcem in servisom...

Romzi

Citat od: Prosurfer;257521Saj veš, kaj pravijo naši južni bratje (sicer v nekem drugem kontekstu): "Da se ne zaboravi...".
Itak preveč pozabljamo, če se ne osvežuje (eni tudi namenoma).
Ðabe (ðaba) pomeni da si zdaj brezveze načel to temo.
Takrat ko je bilo aktualno bi si lahko naknadno še izboril (iztežil) kak dodaten popust ali ugodnost, npr. nadaljnih N servisov v vrednosti oz. v razliki vrednosti tovarniške in naknadno vgrajene kluke. Navsezadnje bi avto lahko tudi zavrnil kot neutreznega.
Zdaj pa če grejo modeli v stečaj ali likvidacijo ali karkoli že, je pa sploh brez pomena.