Chip tuning

Začel/a hadei, September 12, 2007, 12:36:32 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Nekaj informacij o chip tuningu...
[SIGPIC][/SIGPIC]

Jerry

revija mobil,marec 2008
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

vogiv

to čipiraj je en kurac smo na službenem pasatu (ali  trakturju) čipirali z 115 na 140 konjev pa po saj je šel sam zaj pa mrzel ne vžiga pa črno ko sto mater kadi:bombs:
Važno je doživetje. Vse ostalo je blef. zgodovinar Damjan Ovsec razložil razliko med spaèkarjenjem in drugimi avtomobilisti:Hammer3:

dvorjan

@vogiv:
Ko boste ocistili ali zamenjali EGR-ventil, bo spet vse po starem. To pa res ni cip kriv ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

neyc

vsi bi tišali službene, da bi pa redno servisirali pa ne... če je delal rsr, avtoelektronika al pa erc pol res nebi smelo bit problemov...

marjank

men cip dobr dela ...iz druga ROKA...mora bit pa vse v mejah normale

andraž

Moj svak je imel nemško gajbo sharan tdi z 1,9 motorjem in 90 konji, in je dal noter čip, da je imel okoli 120 konjev, rezultat je poleg malo boljših pospeškov bil zgolj ta, da mu je po cca. 50000 km motor vzel hudič in to pri cca.140000 km. Po moji logiki naredijo v tovarni motor nekje optimalen (bolj ali manj), zadeva s čipi pa ga verjetno samo obremeni in se prej izrabi. Èe nimam prav se opravičujem vsm prizadetim...

LP

dvorjan

@andraz:
Motorji so narejeni tako, da imajo se vsaj 25% rezerve, saj morajo delati v vseh mogocih in nemogocih pogojih - od minus 30 do plus 60 in se vec. Denimo turbine imajo tudi se precej rezerve pri pritisku, vazno pa je, da tuner najde dobro razmerje med odprtostjo turbine in kolicino vbrizga goriva (tega se pac potem rabi vec). Temu strokovno recejo "prilagoditev map pospesevanja" - v nizjih vrtljajih razlike skoraj ni, nato pa postopoma naraste - zato tudi cipani avtomobili nic vec ne kadijo pri normalni rabi, ampak samo ko res pohodis ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

andraž

Se pravi, da je delo treba prepustiti pravemu strokovnjaku, pa zadeva deluje. Se bom pozanimal, kdo mu je šaril po elektroniki.

LP

neyc

tovarne naredijo kompromis med porabo, zavarovanjem,... imajo pa ziher več kot 25% rezerve prej bi reko 50%...

Pyr0Beast

50% rezerve sigurno ni. Nekaj je tudi primerjave s konkurenti in zavarovanjem.
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

neyc

Citat od: Pyr0Beast;40784Nekaj je tudi primerjave s konkurenti in zavarovanjem.

je glede konkurentov se lepo vidi pri c2.. še vedno pri 125 konjih, ko jih corsa piči s 200 konji mimo, fiesta s 150, itd itd... :Hammer3:

Gox

Èlanek o predelavi vozil ... (Mehanik in voznik, dec 2010)

sl1

To je čisto odvisno od konkretnega tipa masine. Jaz vem za VW - stara mašina na bosch pumpo iz 110 konjev na 140 in navor iz 235 na 285 dela cisto brez problemov. Sklopka zdrzi vse, ce ga tisis do konca ves cas bo najprej (po cca 10.000km) spustila vodna pumpa, ki je najsibkejsi clen. Ostalo dela oz  sem ga imel in nic sparal cca 120.000 km in ni bilo cisto nic narobe.
Medtem ko VW novi tdi 170 konjev na 200 - bog ne daj. crkne vse zivo eno za drugim (dihtunge, polosi, sklopka, pregreva se ...).
Ocitno so pri VW pogruntali da se jim ne splaca dati ven 5 enakih motorjev ki imajo samo software drugacen, ker bodo ljudje kupili najcenejsega in ga softversko navili na vec. Zato je sedaj tako, da je vse izracunano koliko zdrzi in je veliko delov motorja razlicnih med sibkejso in mocnejso razlicico.
Tako da preden cipas se fajn pozanimaj za konkretno svoj tip masine, se najbolje bi bilo pa ce bi poznal koga ki ima izkusnje iz prve roke.

sendro

Zdravo.
Mam xsaro hdi 2.0 90km.
Kaj bi se zgodilo,če bi recimo v eeprom naložil mapo od 110km xsare?
Seved ima ta mapa od 110km iste oznake(št.)HW-ja in SW-ja kot jih ima tista v moji xsari kar sem preveril z Bosch ecu information extractor-jem in cheksum-om.Enkrat sem že probal naložit mapo(za foro) od iste 90km xsare z seveda istim HW in SW-jem (drgač "zariješ"ecu)in avto dela normalno kot prej.Ker pa ima 110km xsara intercooler z senzorjem tlaka ter variabilno turbino,ki jo odpira in zapira el.ventil(z pripadajočo instalacijo)in ta dobiva ukaze,ki so naloženi v mapi v eepromu.Bi okrog tega znala biti kakšna težava za  napačno delovanje motorja in okvaro,a bi preprosto ecu ignoriral parameter za ukaz el.ventila variab.turbine in senzor tlaka v ses.cevi.Ali bi postavljal"na glavo"vse ostale parametre,ki so med sabo povezani?
Je že kdo kaj "čaral"okrog tega?
LP.