P: GS Pallas 1979

Začel/a mezy, Maj 07, 2019, 10:24:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Citroenovc

Jure, pri tebi mi je blazno všeč: redko se oglasiš, ampak takrat ko pa se, lahko pa rečem samo še "pa to je to". In ker si totalno zadel (itak - zelo podobno je moje osebno mnenje že 20+ let o BX; OK, kako cev več je za porihtat - pač dodatna inštalacija je v njem zaradi hlajenja). Zato, če smem, lahko dodam samo še dodaten podpis napisanemu.

GS je totalen zakon.

Citat od: JureA;256556Opravičujem se za ton pisanja, upam, da ne bo kdo preveč užaljen - ampak o GS-u sem slišal že ogromno traparij s strani nepoučenih in nekoliko bizarno je, da podobno berem tudi na Citroen forumu. Sicer sem lastnik GS-ov šele od leta 1994, torej šele 25 let, in samo štiri GS-e imam, tako da nisem nek hud poznavalec, ampak vseeno.
Pa poglejmo - G serija draga in požrešna?
Trenutno imam registriranih pet avtov (Picasso, C-Crosser, GS 1.3 Super, GS Pallas in CX Prestige). GS 1.3 je med vsemi najbolj ekonomičen. Poraba se giblje okoli 7 l/100km. Recimo, na dveh poteh do Nordkappa in nazaj je polno obtežen avto z velikim prtljažnikom na strehi porabil okoli 7.2l/100km.
Moj fotr je imel GS 1.3 Super od leta 1979 do 1995. Tudi njemu je avto porabil okoli 7l/100km. Miki, ki vozi bolj v stilu pesmi Adija Smolarja "Zlo počas", je z GS-om 1.3 imel porabo pod 6.5l/100km. Novejši GSA modeli so bili še malce bolj ekonomični.
Èe kdo misli, da je 40 let star avto s porabo 7l/100km požrešen, naj si da glavo pregledat.
Ja, slišal sem zgodbe o porabi nad 10l/100km. Predvidevam, da so to taki, ki so se vozili s čisto razštelanim avtom ali pa so terali kot budale (ali pa oboje). Imam PDF od Avtomagazina - supertest GS-a 1220 Club iz leta  1975, 50.000 km zelo grobe vožnje v enem letu. Tam so namerili povprečno porabo 11,5l/100km  - ampak so vse leto terali avto kot pri norcih.

Zapleteno vzdrževanje? Pred leti sem se veliko vozil s svojim GS X 1.2. Vrsto let sem z njim prevozil po 50.000 km na leto in vzdrževal sem ga večinoma sam. Le tu in tam sem na pomoč poklical Mikija. Pa nisem mehanik, samo ljubitelj. Vsako leto sem se vozil v Belgijo, na Nizozemsko, Poljsko itd, brez najmanjših težav. Edino alternator sem enkrat menjal na poti iz Nizozemske, ampak sem vedel, da ni več najboljši in sem imel s sabo rezervnega.
Tudi z Diano sem se veliko vozil po vsej Evropi in ni bilo kake hude razlike v zahtevnosti vzdrževanja GS-a in Diane.
Verjetno je ena razlika v primerjavi z A serijo. Z A serijo se je dalo za silo nekako voziti tudi z zelo slabo vzdrževanimi avti. Tudi največjim jebivetrom je spaček vseeno še nekako vžgal in se za silo premikal. GS je le zahteval malce več resnosti.  In potem so razni jebivetrski Lipeti modro pogruntali, da je to zapleteno in drago vzdrževat.
Pa še tole - nesmisel je govoriti, da je GS-a karkoli "pokopalo". Nič ga ni pokopalo, tako kot ni nič pokopalo drugih avtov iz tistega obdobja. Èisto naraven cikel je, da avti po kakšnih dvajsetih letih počasi izginejo s cest. Veliko ljudi meni, da je pri desetih letih avto že star in izrabljen in da je treba kupiti drugega. Nekateri vztrajajo malce dlje in se vozijo s 15 let starimi avti. Redkokdo pa še uporablja avte, starejše od dvajset let. Tako danes s cest izginjajo npr. Xantie in drugi avti iz 90-ih.

Po pravici povedano, zdelo bi se mi bizarno ljudem težit in najedat, kako super avto je GS in naj si kakega kupijo. Kaj pa mene briga, kaj kdo vozi. Včasih kaj objavim na forumu, ko gremo na kak izlet ali daljšo pot, na YT objavim kak video, to je pa v glavnem vse.
Poznam primere, ko so ljudje zapeljali na odpad ali razkosali čisto solidne GS-e, ki jim ni nič manjkalo. Poznam tudi primere dobrih GS-ov, ki so prišli v roke raznim mazačem, ki so jih potem v kratkem času čisto sesuli. Takrat sem si najbrž rekel: "Jaooo, kakšni bebci!", ampak ne vem, zakaj bi zaradi tega skakal,si rezal žile ali nosil črni trak? Konec koncev je to samo star pleh in v življenju je veliko bolj pomembnih reči.
Èe bi hotel, bi lahko privlekel domov deset ali več dobrih GS-ov, ampak realno pogledano so že štirje preveč.  Leta 2013 sem kupil GS-a letnik 1971 in takrat sem sam sebi prisegel, da je to zadnjič.
Kot je napisal Èojko, ljubitelji GS-ov jih že imajo, celo po več. Novih ljubiteljev oz. novih lastnikov pa pri nas ne bo prav dosti. Slovenija je majhna država z dvema milijonoma ljudi. Povsem logično je, da je lažje najti kupca v 80-milijonski Nemčiji kot pa tukaj.
OK

LP
Primož

mirchi

Meni se GS tud ne zdi kompliciran. Pa nimam glih nekih izkusenj z avti mojega letnika. Sem vse do sedaj sam popravil. Glede porabe,moj je tud trosil okrog 7. Pa ma za razliko od spacka dva cilindra vec. Sem ga parblet nazaj redno vozil od spomladi do jeseni. Zdaj pa stoji v suhi garazi ze skoraj pet let. 2-3x letno ga sprehodim tak da naredim vsaj 10km,pa nazaj not. Ni casa za odpravo vseh napakic,me je mikalo,da vi ga prodal,pa  si vedno premislim. Tistega jurja pa pol ne rabim tak nujno,pa naj bo v garazi.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

antasi

Sem lepo povedal, da se ne bom več oglašal, ampak naj bo to moj zadnji post.
Vsak ima pravico cenit svojega oldtimerja, nima pa pravice solit pamet drugim.
Saj se lahko vsak za sebe odloči, kaj mu je kaj všeč in v tistem uživa, pa magari je to pony ali stara samokolnica.
In ko bodo nekateri dojeli, da ne obstaja samo A serija, vse drugo je pa krš, bo preteklo še veliko vode.
In ko bodo pospravili pod svojim predpražnikom, drugim pa nehali solit pamet, bo tudi forum prijetnejši.
Šele takrat bodo mogoče nekateri dojeli, da niso prijetni za brat, še manj pa za pogovarjat. Alkohol, reklamiranje in hvaljenje samega sebe, omaleževanje drugačnih,  hranjenje ega in podobno, naj bi bilo že v Citroenovih genih prepovedano.
In če ima nekdo nov avto z vsemi pdf urea itd butastimi filtri, ne pomeni, da je butast tudi lastnik.

Pa še pozitivno vabilo na muzejsko noč in razstavo oldtimerjev Celjskih Knezov Celje, jutri v soboto od 18h naprej, bo tudi nekaj starih Citroenov.

Uživajte z vašimi oldtimerji še naprej in brez zamere.
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

mirchi

omaleževanje drugačnih, hranjenje ega in podobno, naj bi bilo že v Citroenovih genih prepovedano

Hmmm. Ena debata je bla nedolgo nazaj...

1960

... pa me ni...

andraž

Pa daj nehaj tlačit osebne teme na forum. Ne sodijo sem. Take stvari se rešujejo osebno, ne pa da vsi zvemo o tetah, sestričnah in morda še o komu... Res strel v prazno.
Daj piši o GS-u, ki je kompliciran, pa žre nenormalno, jaz lahko dodam, da je GS krotek proti DS, ki žre na relacijo vsaj 10, da po mestu ne govorim... pa hidravlika, čista drama, pa akumulator mi je crknil po 6 letih...
Ja, to so teme za ta forum, ne pa težave v žlahti od leta 1981 naprej.

mirchi

Hmmm.jaz ponavadi zastopim kar preberem. Zato se mi zdi ja ja in ne ne. V Juretovem zapisu nisem opazil nic napadalnega. Izrazil je mnenje. Pa nihce ni omenjal nekih oseb al pa kaj takega. Ce bi mel kaj zenskih genov bi mogoce bral kako drugace,iskal teorije.Zdaj mesat zivljenske zadeve s stevilom cilindrov na avtu se mi pa zdi neprimerno za spletno branje.

Samo.mnenje sem napisal.

gule

Še zdaj mi ni jasno, da na forumu, ali saj v Sloveniji ni bilo kupca za ta avto.

garac

a bi se kdo rad pridružil Straussu 1960 Janezu Keži v toplicah?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/