P: GS Pallas 1979

Začel/a mezy, Maj 07, 2019, 10:24:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

1960

Ja, ljubiteljstvo... "meu bi, kupu pa nebi..."

Zanimivo, kak vse gre v tujino, kar je domačega... samo moj Spaček je ostal doma :)

gigo

Citat od: 1960;256440Ja, ljubiteljstvo... "meu bi, kupu pa nebi..."

Zanimivo, kak vse gre v tujino, kar je domačega... samo moj Spaček je ostal doma :)

Ma nehi že enkrat prosim nonstop se prodajat pocasi gres vsem ze malo na zivce. Ne vem ce si opazil ma v vsaki temi kamor se vključiš samo kritiziras na svoj nacin  al pa prodajas z besedami ki niso oglasi.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

gule

Fantje mir. Nič ni Keža kriv. Gule provocira. In to zanalašč.

JureA

Citat od: gule;256423Neverjetno, da ga nihče od ljubiteljev iz Slovenije ni kupil.

Kateri osel bo pa kupil GS-a?
To vozimo samo taki papki kot sem jaz in še ene par podobnih.
Pa še med temi nekatere počasi srečuje pamet in svoje GS-e (neuspešno) prodajajo (Èojko, Tomaž, ...).

gule

I ja sam papak. Sicer jaz imam Gsa in sem z njim zadovoljen. Seveda to ni Ami, ali Cx, ampak Bože moj.

1960

Citat od: gigo;256457Ma nehi že enkrat prosim nonstop se prodajat pocasi gres vsem ze malo na zivce. Ne vem ce si opazil ma v vsaki temi kamor se vključiš samo kritiziras na svoj nacin  al pa prodajas z besedami ki niso oglasi.

Gigo, hotel sem samo povedat, da je kljub takratnemu vsesplošnemu mišljenju, da se pri nas nemore najdit kupca za tistega mojega Tomosa, kupec kljub temu našel pri nas. Meni ni bilo potrebno prodat ,ga je bilo pa škoda, ker nisem imel pogojev za skladiščenje takšne raritete. Vožnja z njim je bila užitek in občutek res kot da voziš novega Spačka. Ni bilo potrebno prodat in pogoj je bil, da ostane v Sloveniji (upam, da še kar nekaj let...). Malo mi je žal, da sem ga prodal. Ampak po drugi strani... Želja po drugem avtu je bila prevelika. Po letu in pol sem bil srečne roke, nič razmišljal, samo pripeljal domov...

Tile GSi res ne vem zakaj, če so tolk ljubljeni in dobri ne najdejo domačih kupcev. Cene so smešno nizke. Nekaj je tu narobe. Ali imajo avti "napake" ali pa ljubitelji le niso tolk strastni kot se kažejo.

Gigo, če ti ali kdo drug razume to kar napišem kot "prodajo", ali če so drugi smešno sarkastični, jaz pa "tečen" ... to ni moj problem. Menda lahko razmišljam s svojo glavo in svoje mnenje povem ? Kot imaš napisano v svojem podpisu : "Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way."

Čojko

Tisti ljubitelji GS-ov v Sloveniji imamo običajno po več primerkov, novih ljubiteljev pa ni.

1960

Citat od: Èojko;256478Tisti ljubitelji GS-ov v Sloveniji imamo običajno po več primerkov, novih ljubiteljev pa ni.

Bo treba malo promocijo naredit. V živo, ne samo na družbenih omrežjih... Pa ne mi zamerit... Je pa res, da je lažje najdit nekoga, ki si želi Spačka, Amija, Dijano kot nekoga, ki bi si želel GS. nekako imajo vsi pozitivnr spomine na svoje , da tak rečem "A serijaše" ko so bili "pubeci, mladina,..." kot pa na GS. Z vsakim, ki je imel GS in se menmo na prireditvah ali slučajno, pridemo na iste spomine... A serija, poceni in vzdržljiva. G serija draga in požrešna. Nekako večina na koncu reče, da so si želeli DS in da bi imeli DS... ne pa GS.

Jaz imam tudi slabe spomine na mojega GS-a in ga nebi več imel. Èeprav je lep avto, pa se mi zdi da je bolj smiselno kakšnega CXa ubost (bemti me je Žarko razrajcal z vožnjo z njegovim CX). Èe že pije naj saj dve tone železja vleče... "u stilu" . Moj pokojni brat bi reku "ak se propada nek se propada u stilu"...

Verjetno tako kot jaz vidim smisel in sem zaljubljen v Cimosovega DAK-a in GERI-ja in tudi vsakega zagnjavim "kolk je to dobr avto" in sem jih precej prepričal v 20 - 25 letih v nakup ali obnovo (pa ne zaradi moje firme... da ne bo spet reklama... 1 % sem od tega dobil delo in mali zaslužek) , tako bi lahko vi , ki ste v GS-ih nekaj naredili, da prepričate ljudi v nasprotno kot so njihove splošne predstave o teh avtih.

Večina, ki je imela te avte, ko so bili novi in so potencialni kupci , so sedaj stari po 70 in več let. Imajo denar vendar se spomnijo samo slabih lastnosti GS-a, dobre lastnosti bi jim morali predstaviti vi kot mladina, navdušenci in sedanji lastniki.

Kot je pokojni g. Bogovič narisal karikaturo za AS klub časopis v zgodnjih sedemdesetih, ko je kupil GS (prej je vozil AMI8)... " od sad pa nadalje pije samo GS..."

GS je bil skoraj ljudski avto pa ga je pokopala poraba in zapleteno vzdrževanje (vsaj pri nas). Zdaj jih "pokoplje" stari  spomini na prej napisano in slabo vzdrževanje zaradi nizke vrednosti velikoserijskega vozila. Sej je z vsemi velikoserijskimi avti tako. Za GS pa še posebej velja ,da je "zakompliciran" zaradi te stare fame o zapletenih servisih hidravlike.

Ljudem povedat, pokazat da temu ni tako. Avto je vzdržljiv(to ve najbolje Jure in brat Miki), ne dovoljuje pa slabega vzdrževanja in improvizacij.

Res pa je da se redko ljubitelji (splošno mislim na velikoserijske avte) odločajo za res temeljito obnovo, zaradi stroškov. Kar hitro že pri setu novih gum in poceni barvanju zunanjosti lastnik - ljubitelj prekorači vrednost vozila na trgu. In tu se stvari ustavijo, tako za ljubitelje kot za potencialne kupce. Èe lastnik ne razmišlja o vrednosti vozila temveč v nejga vloži 2x, 3x to vrednost, potem ima res dober ali odličen avto, ki lahko podira vse stereotipe o pokvarljivosti in požrešnosti nekega tipa.

Nočem delat reklame ampak vseeno... Mogoče iz tega pride ta fama, da sem nesramen, nedostopen, čuden, itd... Vsaj 70 % strank odslovim na osnovi prvega vprašanja... "Zakaj bi pa tega Spačka obnovili ?" in ali nimajo nekega odgovora ali pa rečejo, za prodajo. Za prodajo jaz ne delam, nemorem. Za prodajo so avti "obnovljeni" pa do cene 4 - 5 tisoč. Prava obnova stane preko 10000. Èe pa je v igri ... domač avto, za spomin, za vnuke, za vozit... potem je pa druga zgodba. Tak lastnik bo avto obnovil kot zagre.

tomaz555

Keža ti kar nekaj kvasiš.Kakšna promocija? Tudi A serija se ne prodaja in so več ali manj stalni na netu. Seveda bi vsi imeli DS takoj, sam ne bi pa segli z roko v denarnico. Moja se je prodajala za  normalno ceno, avto je bil po mnenju dveh mehanikov zelo dober in po mnenju forumaša povprečen(moje mnenje ne šteje, ker dejansko pojma nimam), pa ni bilo nobenega interesa. Razen ko sem ga prodal, je eden klical in bil razočaran in spraševal, če vem za kakšno drugo žabo slučajno. Sem rekel, stric si imel celo leto časa, da bi mojo kupil.
Ostali pa so hodili na dan s takimi vprašanji, da sem jih preusmeril na Citroen Slovenija in 5 letno garancijo.
Prodajam še en star avto, ki je močno zaželjen, pa vendar kupci ne stojijo v vrsti. Bi ga kupil model, samo ga skrbi če bo slučajno motor crknil. Kaj mu češ rečt?

1960

Tomaž, nič  ne kvasim... vem kaj se prodaja, vem kaj ljudje iščejo in vem kaj kupijo. Od vseh trenutno Citrotov na oglasih je zgolj AZL vreden nekaj in tisti Pujs iz Moravskih. Ostalo je "da se hitro zasluži" ali pač ker vidijo "kolk je to vredno".

Za AZL-a , ki je res dober je malo kupcev. Tudi v tujini jih ni veliko. Gre za trend, ki se spreminja s starostjo potencialnih kupcev. Nekdo, ki je v mladosti imel nek avto si ga v "krizi srednjih let" zaželi. No, recimo AZL-a je imel nekdo, ki je bil takrat star 30 - 35 let... mogoče še kak 20 letni študent malo kasneje... Vse skupaj 50 let po tem ni več veliko njih, ki bi se teh avtov spomnili in si jih želeli... Ali so pokojni ali prestari za karkoli...

Še kakšnih 5 let nazaj je bil naval na Dijane. Trenutno so na sceni kupcev generacije iz konca osemdesetih... Tu je bolj malo takih, ki bi si želeli vsaj A serijo, kje pa še G ali D ali CX serijo v spomin na mlada leta. Zato cene padajo v tujini. Pri nas pa so nerealne glede na stanje avtov, ki se prodajajo.

Ostane samo bogatejši krog kupcev, ki pa se redko odločajo za Citroene. Èe pa že pa hočejo kvaliteten avto in tega na naših oglasih že lep čas ni. Večina se potem odloči za cenejši nakup v tujini in obnovo po svojih željah. Trenuten trend je tudi v nakupu originalnih avtov, neobnovljenih, čimbolj ohranjenih. Avtov z znano zgodovino in slično. Te, kar nekaj skup sestavljene avte bodo ljudje vedno manj kupovali.

Vse to , da ne bom jaz spet kriv, ni zraslo na mojem zeljniku. To so trendi in informacije , ki se lahko preberejo v Nemških, Angleških, Francoskih oldtimerskih tiskih...

tomaz555

Se oproščam, ne sledim trendom.

ZX16V

Isto je z američani, vsi žerejo, deli so dragi, peljejo se le naravnost. Ka kakega prodajam, prvo butasto vprašanje koliko pa pije. To so stereotipi iz tistega časa in se verjetno ne bodo spremenili. Prodajaš avto za obnovit za pol cene obnovljenega avta in te sprašujejo če ga lahko registrirajo. Tako kot je en majster rekel, ko mu je kolega rekel za en kos, da je drag mu je kar nazaj zabrusil: Zakaj se pa ukvarjate s starodobniki če nimate denarja?

JureA

Citat od: 1960;256491Z vsakim, ki je imel GS in se menmo na prireditvah ali slučajno, pridemo na iste spomine... A serija, poceni in vzdržljiva. G serija draga in požrešna.

Opravičujem se za ton pisanja, upam, da ne bo kdo preveč užaljen - ampak o GS-u sem slišal že ogromno traparij s strani nepoučenih in nekoliko bizarno je, da podobno berem tudi na Citroen forumu. Sicer sem lastnik GS-ov šele od leta 1994, torej šele 25 let, in samo štiri GS-e imam, tako da nisem nek hud poznavalec, ampak vseeno.
Pa poglejmo - G serija draga in požrešna?
Trenutno imam registriranih pet avtov (Picasso, C-Crosser, GS 1.3 Super, GS Pallas in CX Prestige). GS 1.3 je med vsemi najbolj ekonomičen. Poraba se giblje okoli 7 l/100km. Recimo, na dveh poteh do Nordkappa in nazaj je polno obtežen avto z velikim prtljažnikom na strehi porabil okoli 7.2l/100km.
Moj fotr je imel GS 1.3 Super od leta 1979 do 1995. Tudi njemu je avto porabil okoli 7l/100km. Miki, ki vozi bolj v stilu pesmi Adija Smolarja "Zlo počas", je z GS-om 1.3 imel porabo pod 6.5l/100km. Novejši GSA modeli so bili še malce bolj ekonomični.
Èe kdo misli, da je 40 let star avto s porabo 7l/100km požrešen, naj si da glavo pregledat.
Ja, slišal sem zgodbe o porabi nad 10l/100km. Predvidevam, da so to taki, ki so se vozili s čisto razštelanim avtom ali pa so terali kot budale (ali pa oboje). Imam PDF od Avtomagazina - supertest GS-a 1220 Club iz leta  1975, 50.000 km zelo grobe vožnje v enem letu. Tam so namerili povprečno porabo 11,5l/100km  - ampak so vse leto terali avto kot pri norcih.

Citat od: 1960;256491GS je bil skoraj ljudski avto pa ga je pokopala poraba in zapleteno vzdrževanje

Zapleteno vzdrževanje? Pred leti sem se veliko vozil s svojim GS X 1.2. Vrsto let sem z njim prevozil po 50.000 km na leto in vzdrževal sem ga večinoma sam. Le tu in tam sem na pomoč poklical Mikija. Pa nisem mehanik, samo ljubitelj. Vsako leto sem se vozil v Belgijo, na Nizozemsko, Poljsko itd, brez najmanjših težav. Edino alternator sem enkrat menjal na poti iz Nizozemske, ampak sem vedel, da ni več najboljši in sem imel s sabo rezervnega.
Tudi z Diano sem se veliko vozil po vsej Evropi in ni bilo kake hude razlike v zahtevnosti vzdrževanja GS-a in Diane.
Verjetno je ena razlika v primerjavi z A serijo. Z A serijo se je dalo za silo nekako voziti tudi z zelo slabo vzdrževanimi avti. Tudi največjim jebivetrom je spaček vseeno še nekako vžgal in se za silo premikal. GS je le zahteval malce več resnosti.  In potem so razni jebivetrski Lipeti modro pogruntali, da je to zapleteno in drago vzdrževat.
Pa še tole - nesmisel je govoriti, da je GS-a karkoli "pokopalo". Nič ga ni pokopalo, tako kot ni nič pokopalo drugih avtov iz tistega obdobja. Èisto naraven cikel je, da avti po kakšnih dvajsetih letih počasi izginejo s cest. Veliko ljudi meni, da je pri desetih letih avto že star in izrabljen in da je treba kupiti drugega. Nekateri vztrajajo malce dlje in se vozijo s 15 let starimi avti. Redkokdo pa še uporablja avte, starejše od dvajset let. Tako danes s cest izginjajo npr. Xantie in drugi avti iz 90-ih.

Citat od: 1960;256491Verjetno tako kot jaz vidim smisel in sem zaljubljen v Cimosovega DAK-a in GERI-ja in tudi vsakega zagnjavim "kolk je to dobr avto" in sem jih precej prepričal v 20 - 25 letih v nakup ali obnovo (pa ne zaradi moje firme... da ne bo spet reklama... 1 % sem od tega dobil delo in mali zaslužek) , tako bi lahko vi , ki ste v GS-ih nekaj naredili, da prepričate ljudi v nasprotno kot so njihove splošne predstave o teh avtih.

Po pravici povedano, zdelo bi se mi bizarno ljudem težit in najedat, kako super avto je GS in naj si kakega kupijo. Kaj pa mene briga, kaj kdo vozi. Včasih kaj objavim na forumu, ko gremo na kak izlet ali daljšo pot, na YT objavim kak video, to je pa v glavnem vse.
Poznam primere, ko so ljudje zapeljali na odpad ali razkosali čisto solidne GS-e, ki jim ni nič manjkalo. Poznam tudi primere dobrih GS-ov, ki so prišli v roke raznim mazačem, ki so jih potem v kratkem času čisto sesuli. Takrat sem si najbrž rekel: "Jaooo, kakšni bebci!", ampak ne vem, zakaj bi zaradi tega skakal,si rezal žile ali nosil črni trak? Konec koncev je to samo star pleh in v življenju je veliko bolj pomembnih reči.
Èe bi hotel, bi lahko privlekel domov deset ali več dobrih GS-ov, ampak realno pogledano so že štirje preveč.  Leta 2013 sem kupil GS-a letnik 1971 in takrat sem sam sebi prisegel, da je to zadnjič.
Kot je napisal Èojko, ljubitelji GS-ov jih že imajo, celo po več. Novih ljubiteljev oz. novih lastnikov pa pri nas ne bo prav dosti. Slovenija je majhna država z dvema milijonoma ljudi. Povsem logično je, da je lažje najti kupca v 80-milijonski Nemčiji kot pa tukaj.

gigo

Citat od: 1960;256466Gigo, hotel sem samo povedat, da je kljub takratnemu vsesplošnemu mišljenju, da se pri nas nemore najdit kupca za tistega mojega Tomosa, kupec kljub temu našel pri nas. Meni ni bilo potrebno prodat ,ga je bilo pa škoda, ker nisem imel pogojev za skladiščenje takšne raritete. Vožnja z njim je bila užitek in občutek res kot da voziš novega Spačka. Ni bilo potrebno prodat in pogoj je bil, da ostane v Sloveniji (upam, da še kar nekaj let...). Malo mi je žal, da sem ga prodal. Ampak po drugi strani... Želja po drugem avtu je bila prevelika. Po letu in pol sem bil srečne roke, nič razmišljal, samo pripeljal domov...

Tile GSi res ne vem zakaj, če so tolk ljubljeni in dobri ne najdejo domačih kupcev. Cene so smešno nizke. Nekaj je tu narobe. Ali imajo avti "napake" ali pa ljubitelji le niso tolk strastni kot se kažejo.

Gigo, če ti ali kdo drug razume to kar napišem kot "prodajo", ali če so drugi smešno sarkastični, jaz pa "tečen" ... to ni moj problem. Menda lahko razmišljam s svojo glavo in svoje mnenje povem ? Kot imaš napisano v svojem podpisu : "Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way."

Ne da se mi s tabo in obracas vedno besede v svoj prid. Konec debate. Ne nakladaj.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

1960

Ja, res bizarno vse skupaj...