Pregrevanje?

Začel/a Romzi, Avgust 25, 2018, 03:45:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Romzi

Po skoraj enem letu in ponovni poti v južne kraje (s kamp prikolico cca. 850 kg) in pri svinjski vročini lahko rečem da je hlajenje motorja zelo bogo.
Že lani sem opažal, da po občutki hlajenje na C5 ni tako kot bi pričakoval.
Oz. je čisto ok za običajne vožnje, pri večjih obremenitvah pa ne sfolga.
En del smo se po AC v klanec peljali celo v tretji brzini cca. 70km/h (sicer bi šel avto v rdeče kar se temperature tiče).
Malo sem se posvetoval na forumu, specializiranem za francoske krače in prišli smo do (najverjetnejšega) zaključka, da imam eno zelo omejeno serijo vozila s posebno izvedbo termostata, ki so ga po parih mesecih vrgli ven. Oz. obstaja za zadevo modifikacija, ki hlajenje poenostavi. Upam da tudi popravi.
Vzrok za "ugotovitev" je zabeležena in prebrana napaka preko testerja.

Tole je "moja" izvedba termostata:

Eden od članov (najverjetneje nekdo ki ima dostop do malo podrobnejših baz Citroena) pa je objavil tole:

Èe prav štekam imam nekakšen hibriden termostat, ki pri manjših obremenitvah odpira samo z manjšim mehanskim termostatom, ko pa je zadeva malo bolj nujna, pa odpre še bypass elektroventil ki popolnoma odpre pretok hladilne. Meni (očitno?) tadrugi del zgodbe ne funkcionira, zadeva povsem sovpada z obnašanjem avta.
Sem sicer že v navezi s servisom, ampak vseeno: kdo ve kaj o tem?
Èe bom kupoval aftermarket robo: kaj nabavit? Behr?

andraž

Meni je moj ob res nabasanem vozilu poleti zlezel v klancu samo malo nad polovico. Nikoli nisem zaznal, da bi šel višje. Temperatura olja je tudi tam nekje.

Tiki

Pri moji kapelci je čiščenje "kilerjev" od zunaj pomagalo...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

alesz

CitatÈe prav štekam imam nekakšen hibriden termostat, ki pri manjših obremenitvah odpira samo z manjšim mehanskim termostatom, ko pa je zadeva malo bolj nujna, pa odpre še bypass elektroventil ki popolnoma odpre pretok hladilne.
V principu je nekaj na tem.....ampak da ti dam snov za ramišljanje,pri vročem motorju je baypas ventil ZAPRT....ampak to se sklada z izpisom iz testerja..."napaka ožičenja",pa imaš v tem delu prav,če električno zadeva ne dela,ti računalnik ne more zapreti ventila in pretok ni vredu....bom počakal kaj bodo "strokovni" povedali..........

Romzi

Aha, ok. Naj bi bypass pomagal v začetni fazi pri ogrevanju motorja (in kabine), potem pa zaprl da se pretok usmeri v hladilnik.
Ok, čakam na "strokovne" in hvala

Romzi

Zamenjal termostat. Cela jeba s tistimi fedrastimi objemkami, na koncu je ratalo.
Zaenkrat se vse obnaša normalno, bom stestiral še s prikolico, ko bom lahko.

Citroenovc

Hmm, kater letnik pa je tale tvoj?

Ker to opažam razliko med obema pri sebi - oba 100kW 2.0 - eden 2007 FAP (sivi) in drugi 2004 nonFAP (rdeči) - eden čisto prvih prvih fejsliftanih.
Mlajši ima temp hladilne in olja praktično ko pribito, razen če bi ga res gnal gnal v dolg klanec ali kadar čisti FAP; starejši pa takoj, ko se pelješ nad 120 ali v klance - oba cagra stalno lezeta navzgor pa nazaj okrog "sredine", večji del sta nekje med sredino in cca 70% dovoljenega polja .... Predvsem pa, če se takrat, ko sta "gor" ustaviš in pustiš avto tečt v leru - praktično skoraj nič ne padeta ... Sam motorni ventilator pa deluje mnogo manj slišno (beri:počasi) oz se res redko redko odloči, da nabije obrate (pri sivem poleti vsa leta žene na polno, kadar je vroče - se ga zelo sliši - pri rdečem ne veš da dela, pa če je zunaj prek 35st).

Gledal sem zaenkrat le toliko, da sta motorna ventilatorja vizuelno drugačna (predvsem fiksni del), tako da sem samo sklepal, da je nekaj razlik med sistemom hlajenja. Nisem pa se še nič ubadal z misteriji kak termostat je ipd ...
OK

LP
Primož

Romzi

Datum izdelave je 2.oktober 2004, tudi non-FAP. Najbrž bo res nekaj na tem. Sistem termostata z bypassom so vgrajevali samo do konca februarja 2005.
Saj z mojim avtom pri normalni rabi (brez prikolice) tudi ni bilo (opaznejših) težav.
Tvoj ima verjetno tudi ta famozni elektrificirani termostat kot moj, saj se ga da videt na slikah. In očitno je, da zadeva ni bila ok, sicer ne bi menjali sistema. Mislim da imajo novejši enak termostat kot Fordi, pa nekateri Fiati, ....

Citroenovc

Heh, točno nekaj takega - september al oktober 2004.

Ja saj težav tipa "rdeče polje" nima. Vedno mu uspe ostat nekje spodaj na še varnem - samo nenavadno mi je bilo, da kazalca tako opazno nihata.
Oz še posebej ta fenomen, da če se ustaviš ko sta "gor" (recimo se pelješ počasi na Gospodično in ustaviš na križišču na vrhu al pa na Pavličevo sedlo pa se ustaviš gor grede zaradi razgleda ...) - ne padeta dol zlepa ampak kar čakata in čakata (motor seveda dela) ... Samo da se malo obrne zgodba - da gre avto navzdol - pa bomf dol ...

No hvala za info. Zdaj vsaj vem, da je konstrukcijsko pogojeno in ne da imam zabite hladilnike ali kaj takega ...

Aha, zdaj vidim, da jaz ne vidim nobene fotke v tvojem postu s 25.8. - samo prazno vrstico 2x.
OK

LP
Primož

gule

Včasih ne dela prva brzina ventilatorja in se zato pregreva...ko se prižge druga hitrejša je lahko že prepozno...

Citroenovc

Včasih komu res.

Tu je hec, da ventilator dela. Samo redko preklopi v višjo hitrost. Ampak preklopi. Torej dela več hitrosti.

Pri sivem pa obratno - sploh poleti - dostikrat preklopi v višjo hitrost (in tako dela kar pomnim). In mu prav tako dela tudi osnovn hitrost.
OK

LP
Primož

alesz

Pri citroenu ki je narejen v tem tisočletju,računalnik takoj ob nedelovanju prve hitrosti aktivira drugo.........

alesz

Citatta famozni elektrificirani termostat
....Saj termostat je kot termostat ,deluje tudi povsem enako kot pri vseh drugih.Električni "baypas"je namenjen regulaciji tempreature tam okrog točke odprtja mehanskega termostata....drugače pa pri hladnem motorju stabaypas in oni drugi ventilm zaprta,torej so razmere enake kot pri navadnem  sistemu.Pri maximalno segretem motorju,to mislim temperaturno tam nekje okrog vklopa prve hitrosti,je baypas ventil spet zaprt,torej sistem spet deluje kot vsak normalen.Problem nastopi ob okvari baypas ventila ali pa ob okvari krmiljenja letega,če računalnik ne more zapreti ventila potem pri vročem motorju ne gre vsa voda v hladilnik ampak se del te vode vrne v motor...........

Romzi

Sem prejle pogledal ohišje. Točno tako je. Moj ventil je bil odprt, kot kaže je vračalo vročo hladilno (vsaj del) nazaj v motor na dodatno ogrevanje :Hammer3:

Popoldne sem šel na testno furo s kamp prikolico - od Horjula proti Šentjoštu sem ga gnal na polno, cager se je dvignil za kakih 15% nad sredino, potem je pa obstal kot pribit.
Pravi test bo na AC na kakem dolgem klancu in pod obremenitvijo (Vrhnika-Lom ali pa Koper-Kozina).
Zaenkrat vse bp.

alesz

Saj je tudi zunanja temperatura za pol nižja...naslednji teden boš že rabil ful gretje........