Starostniki za volanom

Začel/a andraž, December 08, 2017, 12:14:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Napišite, lahko pa šefi sestavijo tudi anketo, koliko ljudi v letih, ki še vozijo avto, poznamo.
Izključno take, ki bi morali biti glede na njihovo psiho-fizično stanje že lep čas samo sopotniki, ker so konkretna nevarnost v prometu.
Ker tole, na kar sem zadnje čase pozoren, presega meje nevarnosti 20-letnika z 250 konji pod pokrovom...

zlomjo

Poznam moža (81 let), ki se je v zadnje pol leta popravil v vožnji. Prej je imel vnetje kosti in mišic in sem se na lastne oči prepričal, da je zdaj čisto en drugi človek na cesti. Prej se nebi upal vozit z njim. Tudi moj prijatelj (50 let) je močno zbolel na jetrih, tako da telo ni imelo več moči in je kar nekajkrat podrsal avto. Ko se mu je zdravje popravilo, je čisto drugi šofer. Kegljam z 85 in 94 letnima možakarjema. Dobimo se vsako sredo in po kegljanju gremo na pivo in malo podebatiramo. Ta mlajši vozi brez težav, ta starejši se vozi 2x letno na Murter. Moja pokojna teta me je pri 86ih okregala, da ne dajem žmigavcev. In ko sem potem vozil za njo, sem imel pripombo edino da malo seka ovinke. Se je pa vozila 2x letno na relaciji Lj-Poreč in ni imela nobenega karambola v življenju. Imam prijatelja Fikija, ki vozi katastrofa odkar je po 100 urah končno naredil izpit. Tako da samo zaradi let ni za posploševati.

sl1

Ko si dovolj star, greš na cesto samo še ob nedeljah, ko je manj gneče.
Jaz pri 40+ vidim na sebi da ni več isto kot pri 20ih. Pa ne samo vožnja by the way... :)
Ko si pa enkrat 80+ pa ni več refleksov, vidiš slabše, itak pa nisi navajen več na vse hitrejši in brezobzirnejši tempo.
Je pa res da nekateri pač niso talenti za to, že ko so mladi.

Lovro

Moj pokojni dedek je vozil do 93. leta starosti.
Je pa res, da zadnjih nekaj let ni več šel na avtocesto ker je ugotovil, da nima več dovolj refleksov za visoke hitrosti.
Klub temu se je še marsikam zapeljal, tudi dlje, pač po magistralkah.
Vsekakor je lepo, varno vozil, mogoče tudi zato, ker je v svojem življenju precej prevozil in prepotoval.

Sem pa npr. videl starega gospoda v Cayenu, kako me je prehiteval po avtocesti, vendar po nasprotnem pasu. Kljub temu, da smo z žmiganjem opozarjali nasproti vozeče, je kasneje prišlo do nesreče, na srečo le z materialno škodo.
Takih primerov je sicer manj. Večinoma le zelo počasi vozijo, kar pa je navsezadnje za slabe reflekse čisto OK, pod pogojem, da niso na kaki avtocesti.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

alesz

Menda pravijo da statistika laže.....100% kvota nesreč se porazdeli nekako takole...20% starosniki od 65 let navzgor,v  ostali kvoti pa levji delež nosijo mladci od 26 35 let...gugl to ve....

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/