Obraba pnevmatik

Začel/a 1rdeèi1, November 14, 2017, 02:34:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

1rdeèi1

Imam pikasoja letnik 2009, 1,6 HDI. Pebral sem, da je bil problem v prvih serijah, da so se močno obrabljale pnevmatke. Tudi meni se zdi nenormalno, da v dveh letih prevožim cca 40.000 km, pa moram zamenjat tako letne kot tudi zimske pnevmatike. Izrabljajo pa se enakomerno, tako da ni kriva optika. Mogoče kdo ve, v čemu je štos?

xpuser

Citat od: 1rdeči1;238721Pebral sem, da je bil problem v prvih serijah, da so se močno obrabljale pnevmatke.

Pa tudi kje se si naredil teh 40.000 km ovinki ali avtocesta, pa katere pnevamtike  so bile gor.

GSclub

Imam letnik 2007, pa se normalno obrabljajo ...

gule

40.000 km za en komplet bi bilo ok. Za dva je preveč, verjetno si hiter...

andraž

In tudi katero znamko uporabljaš je vprašanje.

1rdeèi1

Nisem ne hiter, niti ne vozim po pretirano slabih cestah, imam pa zdaj zimske Semperitke ali pa Savine eskimo 3 in letne Uniroyal...

andraž

Vsaj za Uniroyal je znano, da so mehkejše in se hitrje obrabijo.

fluri

Jaz sem imel Goodyear EfficientGrip ,ki so se mi obrabile po 2 letih 40 000 km.zunanji robovi optika o.k.Vulkanizer je rekel ,da je odvisno od profila (vzorec).Drugače pa indikator za profil sredina še 2 mm do obrabe.Mehka in zanisljiva guma-obraba pa ......

casper

Citat od: 1rdeči1;238721Imam pikasoja letnik 2009, 1,6 HDI. Pebral sem, da je bil problem v prvih serijah, da so se močno obrabljale pnevmatke. Tudi meni se zdi nenormalno, da v dveh letih prevožim cca 40.000 km, pa moram zamenjat tako letne kot tudi zimske pnevmatike. Izrabljajo pa se enakomerno, tako da ni kriva optika. Mogoče kdo ve, v čemu je štos?

Zakaj bi en avto več obrabljal gume. Gume se pač obračajo z določeno hitrostjo in se obrabljajo kakor se obrbljajo - odvisno do gume in ne od avta.

Al pa obstaja neka logična razlaga?

Drugač jaz mam isti avto in mi je prejšnja poletna michelinka komaj zdržala 3 sezone (letno prevozim do 20kkm) -  ne vem če je do avta, al do gume.

fluri

Citat od: casper;238755Zakaj bi en avto več obrabljal gume. Gume se pač obračajo z določeno hitrostjo in se obrabljajo kakor se obrbljajo - odvisno do gume in ne od avta.

Al pa obstaja neka logična razlaga?

Drugač jaz mam isti avto in mi je prejšnja poletna michelinka komaj zdržala 3 sezone (letno prevozim do 20kkm) -  ne vem če je do avta, al do gume.

To res ni odvisno od avtomobila.Odvisno od načina vožnje in kje se voziš (ovinki -avtocesta).Mehkejša guma je dejstvo da se hitreje obrabi -se pa bolje drži cestišča.Je pa odvisno tudi od tlaka v pnevmatikah priporočajo menda 0.2 bara več kot je predpisano ?

gule

Po mojih izkušnjah iz servisa recimo DS5 in C6, hitro pokurita gume. Normalno, da je ogromno odvisno od voznika in načina vožnje, ter podlage...

1rdeèi1

Ja saj se strinjam z vami, ampak prej sem imel R Scenic, ki je nekako primerljiv avto, pa sem z enakimi gumami, mislim na proizvajalca, brez problema vozil štiri sezone... Ob enakih kilometrih in po istih cestah.

andraž

Pa imaš za ustrezno težo 93, 97, XL...?

dbostjan

Jaz sem letos prišel do zanimive ugotovitve:
Imam letne gume Goodyear EfficientGrip. Prvo leto sem jih imel na Berlingu in jeseni sta bili sprednji kar lepo obrabljeni po robovih. Ko sem imel nesrečo, sem kupil Xsaro Picasso, gume pa sem obdržal, saj imata oba avta isto dimenzijo. Prej so bile na Xsari neke čudne zimsko-letne, zelo neugodne za dež, me je že prejšnji lastnik opozoril, naj bom previden z njimi. Zadnje sem dal na sprednja kolesa, sprednje nazaj. Po približno 15.000 kilometrih, kolikor običajno prevozim v eni sezoni, na robovih prednjih gum nisem opazil obrabe. Se pravi: iste gume, samo leto dni starejše, isti voznik, enak način vožnje, približno enako število kilometrov, oba avta brezhibna, približno enako stara, gume pa bistveno manj obrabljene na Xsari kot na Berlingu...

Čojko

Xsara je bencin, Berlingo pa dizel, če prav vem.