Temperatura motorja

Začel/a klem1, September 10, 2017, 01:33:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

klem1

Zdravo,

koliko se vam po števcu segreje temperatura vode motorja?
Meni naraste pod 90 stopinj (avto segret po 100 km).

Se mi zdi malo prenizka.

xpuser

Ker? Tale števec je bolj za orientacijo. Glej prek obd kako niha ob vožnji čez kakšne hribe in doline.
Kar lahko sam narediš je da ob menjavi jermenov in vodne menjaš še antifriz in termostat.

Čojko

Kolikor se jaz še spomnim naj bi termostati odpirali pri 82 stopinjah.
Ta temperatura je torej idealna.

Romzi

Razlika je že med dizlom in bencinarjem. Tale prikazovalnik za temperaturo pa itak ni prikazovalnik temveč indikator in je stanje več kot odlično.

gregimarko

Preveri, če je termostat zaprt, dokler se mašina ne segreje (cev do hladilnika mora biti hladna). Ravnokar že drugič menjal termostat pri 110kkm. Prvič pri 60kkm. Berlingo, bencin 1,6, 90KM. Lp

klem1

Citat od: gregimarko;236419Preveri, če je termostat zaprt, dokler se mašina ne segreje (cev do hladilnika mora biti hladna). Ravnokar že drugič menjal termostat pri 110kkm. Prvič pri 60kkm. Berlingo, bencin 1,6, 90KM. Lp

Koliko je pa strošek menjave?

gregimarko

Citat od: klem1;236506Koliko je pa strošek menjave?

Boš moral dobiti ponudbo serviserja.
Jaz sem nabavil preko ebay (20€) in zamenjal sam.
Lahko pa cena samo termostata precej varira, odvisno od proizvajalca. Ob prvi menjavi sem vzel srednji nivo cene cca 45€ pa je bil katastrofa.
Zdaj sem vzel najcenejšega preko neta, pa da vidim koliko bo zdržal.
Za enkrat dela super, motor se ful hitro segreje na delovno. Tudi temperature odpiranja sem preveril preko OBD in je OK.

Lp

xpuser

Kupiš kvaltitetnega, koliko imam izkušnje s temi poceni radi ostanejo zaprti in potem je hec ali pa skos odprti kar je spet hec.

kstoner

imam ravno tako motor 1.6 s  90km.
Ali je čisto normalno, da se motor v klanec segreje do 100 stopinj? je bil tudi obtežen...
normalno imam 90 stopinj oz malo manj.

Romzi

sl1

Pri meni 1.6 dizel  niha med 80 in 100, sem videl tudi ze 104 max -preko obdja seveda ker sploh nimam kazalca temperature kar je res da ne recem kaksna pogruntavscina.
Zato sem si nabavil en kitajski dzigi-migi za na armaturo ki preko obdja bere in kaze T da vem kdaj se masina segreje in ce je vse ok s hlajenjem.

sl1

ce gre cez 110 pol je nekaj narobe po mojem.

Romzi

Pri vleki kamp prikolice gre lahko tudi malenkost čez 110, tudi pri novejših 2.0 150 KM

Čojko

Najslabše je če voziš v AC klanec s kakšnimi 80kmh, zunaj 40 stopinj in se matra. Hlajenja ni nobenega. Bi bilo potrebno voziti hitreje, da bolj piha v hladilnik,...

gregimarko

Problem je, če je strmo in ne gre več kot 60kmh, klanec pa dolg in ga kar ni konec. Zunaj 40stC in avto max naložen. Tako je bilo letos na klancih Èrna Gora in Bosna, Berlingo 1.6 90KM. Cagar za temp je normalno vodoraven, takrat pa je zlezel do naslednje višje črtice, kar je 100+stC. Važno je imet dovolj vrtljajev, da voda kroži, pa gre...