Smerokazi

Začel/a hadei, Avgust 08, 2007, 08:20:48 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Ali vedno uporabljate smerokaze?

Smerokaz za okras?

Smerokazi ali "žmigavci" po ?ofersko so ?e zdavnaj postali predmet oblikovalskih ustvarjanj. Estetsko, funkcionalno in aerodinami?no se vklapljajo v obris vozila, pa vendar tudi tiste najlepše oblikovane, vozniki vse premalo "razkazujemo". Posebno na avtocestah.

"Bumf" na levi pas
Prehajanje vozil iz enega na drug prometni pas se na Naših avtocestah praviloma dogaja brez uporabe smerokazov. Ta pojav je tako pogost, da se v glavnem ve? ne razburjamo, kadar nekdo pred nami nenadoma "tresne" z desne na prehitevalni pas. Seveda brez smerokaza ali pa tista oranžna zadeva morda enkrat utripne, ker je tisti pred nami premaknil vzvod za smerokaz istočasno z zasukom volana. Zahteva, da moramo smerokaze vklapljati pravočasno, je za večino voznikov varno arhivirana v fasciklu "Spomini na avto?olo". Pa vendar je za varnost na cesti pomembno, da Naše smerokaze ostali udele?enci v prometu opazijo (sekunda ni dovolj za vsakega) in razumejo (za marsikoga je tudi pet sekund premalo).

Novi pristopi
Nekateri proizvajalci so ?e pred časom vgrajevali napravo, ki je ob rahlem premiku vzvoda smerokaza aktivirala trikratno utripanje. Na ta Našin so nekako prepre?ili nakazovanje spremembe smeri z enim samim utripom, ki ga ostali udele?enci lahko opazijo ali pa ne. Smerokaz namreč "dela, ne dela, dela, ne dela ...", tako kot je bilo povedano v vicu o policaju.

Sistem AFIL
Citroen ponuja v novem modelu C4 sistem AFIL, ki predstavlja opozorilo o nenamerni spremembi voznega pasu. ?e voznik prevozi polno ali prekinjeno vzdolžno črto in pred tem ne vklopi utripalk, sistem posumi, da je voznik med vožnjo morda zadremal. Zato se sproči vibriranje v sedalu in sicer na tisti strani, kjer je bila prevočena ?rta.

"Kva piska?, saj se bom prvezu"
Tovrstna naprava lahko dose?e tudi namen, o katerem pišemo v gornjih odstavkih ?e posebej, ?e bodo med nadaljnim razvojem uporabili tudi kakšno bolj nadle?no opozorilo. Tak?no, ki nas bo prav sililo, da bomo pred prehajanjem v sosednje pasove bolj dosledno uporabljali smerokaze. Nekaj podobnega kot je zoprno piskanje, ki nas opozarja, da se nismo prip
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Verjetno ste ?e velikokrat doživeli, da ste čakali v kri?i??u avto, ki se je pripeljal z vaše leve strani. Tako ste ga lepo počakali, da vam je pred nosom zavil brez smerokaza na "vašo" cesto. Kar veliko umetnikov sem ?e srežal, ki so tako naredili. Kao frajerji...ali le nedosledni lenuhi?!
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Jaz jih redno uporabljam, vedno in povsod, čeprav ni nobenega za menoj, vseeno dam smerokaz pri zavijanju.

Tako na skuterju, kot na avtu. S skuterjem sem pri zavijanju ?e toliko bolj previden, ker ne vem ?e ostali vozniki opazijo majhne smerokaze.

Edino pri parkiranju v boxs rikverc, pa vse 4 redko vklopim. ponavadi se ne spomnem. Pri vožnji rikverc pa vedno vse 4...

LP
Goran

Gox

Aja, pa sem pozabil povedati, da velik problem predstavljajo vozniki ki "nelogi?no" , oziroma prehitro vklopijo ?migavec ... Problem predvsem tam, ko se dve cesti priključijo na glavno, s tem da so v razmaku kakih 20-30metrov. Pa bi rad voznik zavil na drugi cesti desno noter, pa ?e pred prvo vklopi ?migavec ... ti (čaka? na prvi cesti) pomisli? da zavija v prvo desno, sPelješ.. in ?e si kriv izsiljevanja ... voznik pa je samo nakazal da bo zavil desno.. vendar 20metrov prezgodaj...

Hydraulic

Jst mam pa V Ax-u ?e zvezano,da mi ko dam v "rikverc" utripajo vsi štirje smerniki. Fant kva je to zoprno!
Zdrava pamet se še vedno smatra kot, najboljši nadzor stabilnosti avtomobila na cesti....

garac

A takole misli?, brez ?migvca in po gasu pred menoj v levo? Pa ?e "Naš" je
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

deyo

Malo sem razmišljal in ugotovil da smerokaza ne dam edino pri zavijanu na svoje dvorišče (itak ni pomembno, ker je cesta na tej lokaciji takorekoč brez prometa). Pa pri parkiranju rikverc v boks jih tudi ne uporabljam. Ob vseh drugih priložnostih pri katerih so potrebni pa jih uporabljam.

Lovro

Jaz pa jih tudi pri parkiranju v boks, da tisti za mano vedo, da bom parkiral in se mi zato ne priBližajo čisto do zadka mojega avta.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

michoBX

Sem kar dosleden z žmigavci - je*e?, me je ?e enkrat ko?talo 40k biv?ih, ker ob obva?anju manj?e ovire nisem uklopil levega... Vse 4 pa uklopim glede na okoli??ine(parkiranje, kolone...).
Hja, dougcajt mi je ja...

Lovro

?e ena anekdota...na mojem prvem BX-u so mi nekaj začeli nagajati žmigavci oz. stikalo za vklop. Ker smo se mulci odpravili na primorsko (sobota zvečer), sem tisti dan pa? vozil brez žmigavcev. Ko smo prišli v Novo Gorico, je seveda bilo kar neprijetno. na koncu nas je opazil tudi policaj, nas ustavil in sem pa? moral plačati kazen. Na koncu me je vprašal, ali žmigavci sploh delujejo - seveda sem se zlagal, da delujejo, ma je desc hotel sprobati. In kot nalašč, ko je pritisnil na stikalo, so žmigavci normalno delali. ?e sreža - drugače bi verjetno moral tam parkirati avto in iti pe?. Ko se je odpeljal, sem jih vključil tudi jaz, vendar spet niso delovali. Dejansko so delali le takrat, ko jih je tisti policaj vklopil.
No ja, v ponedeljek so zadevo ?e zrihtali na servisu, da sem se spet lahko normalno vozil.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

visar

Tito to ni problem le starih BX-ov temve? tudi vseh OOOO in bmvv saj dražji modeli žmigavcev za SLO nimajo. (saj jaz jih ?e nisem videl)
______/\\______
______/\\______

Jerry

Vedno jih sigurno ne uporabljam. ?e pa vidim da nekdo čaka pa ga v primeru zavijanja sigurno prižgem.
Ma priznam da ni ravno prav tako.
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

Lovro

@visar

Eh, tisto bo kar držalo, verjetno zgoraj omenjene modele v SLO prodajajo brez žmigavcev, da so cenovno bolj dostopni (vsaj glede na število oooo-jev in podobnih na cesti).
Ma saj tudi jaz kdaj pozabim (ali pa se mi ne da-zelo redko), ampak eni jih pa res ne uporabljajo, tako da tvoja teorija o avtih brez vgrajenih žmigavcev verjetno drži. Moram enkrat prav pokukati v kabino kakega avdija, ?e ima sploh vgrajene.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

Jerry

hehe pa kje ste videli avione z žmigavci.......sej ve? da so oooooooo nekaj ve
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

Hydraulic

Ha nekaj posebnega......Na odpadu se vsi reciklirajo.
Zdrava pamet se še vedno smatra kot, najboljši nadzor stabilnosti avtomobila na cesti....