motor izgublja moč

Začel/a tomko030, Maj 02, 2017, 07:35:31 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomko030

Lastim si Partnerja (identičen Berlingo) 1.6 HDi letnik 2013. Imam sledeč problem, ki se mi je praktično ponovil dvakrat (ne zaporedoma!) na istem klancu - AC - Vrhniški klanec. Avto normalno ogret, od doma deloma vožnja  tudi s tempomatom (od Kranja do šentviškega tunela), nato do klanca... potem nekje od viadukta gor avto začne tresti, motor konkretno zgublja moč, šaltam na dol do tretje prestave, se obesim enmu šleparju na rit, avto še kar trese in komaj prilezem do prvega SOS počivališča na sredi klanca, nobena signalna lučka ne sveti, tudi ne izpisuje ničesar, temperatura motorja nekaj čez 90 st., grem ven iz avta, vmes čisto crkne... počakam par minut, avto vžge, se peljem oz. nekako prilezem do počivališča Log, ga tam še enkrat ugasnem, počakam par minut, potem grem dalje s počivališča - spet avto trese, brez moči... potem pa čudežno, kot da ne bi nič bilo avto spet dela ko šus, na polno vleče vse klance.
Avto ima prevoženih 80tkm,bil ravnokar na servisu - ker se mi je to že zgodilo sem jim omenil na servisu, vendar niso ugotovili praktično nič. Še to - avto je bil polno naložen, zadaj na kljuki obešen prtljažnik s kolesi, deževalo je. Vmes velikokrat že prevozil ta klanec (pa druge tudi), nobenih problemov.
Kaj bi lahko bilo, ne vem, malo krivim elektriko - voda prišla vmes na vtikaču pri kljuki(?), ali je mogoče, da se je ravno takrat začela regeneracija DPF filtra in ventilator ni sfolgal?
Kaj menite vi?

xpuser

Štrom na kljuki naj nebi bil direkt povezan .

tomko030

@xpuser, ne razumem te čisto. Kljuka je bila vgrajena na uradnem servisu, jaz sem samo priklopil  kot že velikokrat do sedaj (tudi prikolice) in to je to?

xpuser

Včasih so štrom za prikolico potegnili kar z zadnjih luči, novejši tam od 05+ imajo releje da ni direktne povezave z elektriko zadnji luči in problemi z računalniki.

Èe pa veeno sumiš priključek ga pač pošpricaš z vodo.

north

A začne po treh laufat ko izgubi moč ? bi rekel, da je nekaj na šobah?
Citroën - Creative Technology

tomko030

Ne vem, si ne predstavljam, vem pa, da začne motor močno tresti, tako da se to čuti tudi v kabino. Bi se to moralo videti na priklopu na računalnik?
Je pa zanimivo, to se mi je do sedaj zgodilo samo dvakrat ampak obakrat na točno istem mestu.

zlomjo

Pojdi do nekoga z računalnikom, pol pa naprej.

xpuser

Si prvi lastnik,je bil kdaj zbit, kje servisiraš, imaš možnost da ti kdo posodi diagnostiko?

tomko030

@xpuser, ja, sem prvi lastnik, razbit nikoli, vozim ga samo jaz, jutri ga peljem nazaj na servis - AH Kavčič, Milje pri Kranju, da ga priklopijo na diagnostiko. Poročam, če bomo  uspeli odkriti napako.

Čojko

Da ni cerada potrgana in pride voda do EGR.

tomko030

Èojko, kje pa je ta cerada? Ali lahko to sam pogledam?
Bil na diagnostiki, problema nismo čisto rešili... ker nisem počakal vsaj 5 min - toliko časa namreč BSI rabi, da si zapiše napako. glede na simptome pa - imel sem že precej prazen rezervoar - lahko je zašla kakšna smet ali druga nečistoča v šobah, lahko da je kakšna sonda napačno zaznavala parametre zaradi vlage.... Tako da... spet tisti mučen občutek, kje bo kaj crknilo...

Čojko

Pred filtrom za zrak. Pri Xsari je bila pri koloteku in strgana, ob nalivu prišla voda noter in zajebavala egr. Težavo imaš v nalivu in v klancu, ko ga tiščiš na polno.

tomko030

Včeraj sem se malo bolj poglobil v motor mojega avta. Po pravici povedano, čojko, EGR ventil ne vem kje je pri tem motorju - pred filtrom za zrak ga ni, kolikor sem googlal, je pod filtrom za zrak, da se ga vidi, je treba filter za zrak sneti, sem skoraj "spahnil" vrat :Hammer3: zatipal pa tudi nisem nobene cerade spodaj pod filtrom, sicer pa dvomim, da bi tam zadaj prišla voda. Edino cerado sem našel spodaj pod škatlo z varovalkami in BSI nad kolotekom(glej sliko). Z njo je pokrit,... ne vem, zgleda kot en servo motor ali črpalka.
Ali je možno, da je kje kakšen slabše tesnjen konektor (kako to preverim) in mi ta povzroča težave, se pa tudi močno nagibam napaki, ki jo je opisal čojko.

alesz

Citatob nalivu prišla voda noter in zajebavala egr
.........problem je nastajal na senzorju za pretok zraka!

tomko030

ja..... fajn in ta se nahaja ...kje?