Šli smo drugam, ker doma ne dobimo ...

Začel/a Lovro, Maj 10, 2016, 09:02:08 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lovro

Kot je bila debata na začetku teme, sem takrat napisal, da bom počakal še na sneg, da zaključim svoje vtise o Vitari.
O prtljažniku, notranjosti in prostornosti sem že pisal, torej bom povzel predvsem vtise iz vožnje.

Po pravkar prevoženih 10.000 km sem ugotovil sledeče.
Avto je dovolj udoben na avtocesti, občutki so enaki, kot v klasičnem osebnem avtomobilu ali pa enoprostorcu. Lega na cesti je zadovoljiva, tudi na zasneženi avtocesti drži smer brez problema. Èe si prej vozil limuzine, se moraš na ovinkastih cestah navaditi na visok položaj avta. Èeprav avto lepo sledi ovinkom, imaš zaradi višjega položaja nek čuden občutek, da je avto manj stabilen, kot je v resnici.
Je pa zaradi višine boljši pregled na cesto, oglata karoserija je za kako tesno parkiranje in obračanje, spredaj in ob straneh, dovolj pregledna, pogled nazaj pa vam olajša kamera. Nasploh avto nudi res ogromno opreme za svojo ceno, vključno s 4x4 pogonom in elektronsko "zaporo diferenciala".
Tudi poraba bencinskega motorja (1.6), je pri taki visoko nasajeni in škatlasti karoseriji zadovoljiva. Poleti se vrti okoli 6,6 l/100km, pozimi je trenutno narasla na 7, kar je za kombinacijo avtoceste in nekaj vožnje po kolovozih tudi OK. Poraba bi bila verjetno še nižja, če bi v avto montirali 6 stopenjski menjalnik. Največji navor se giblje med 3.500 in 4.500 obrati, kar pomeni, da je za kako hitro prehitevanje potrebno prestaviti v kako prestavo nižje in takrat je tudi pospešek zadovoljiv. Seveda pa to ni športnik, da ne boste sedaj od njega zahtevali preveč.
Sedi se zelo udobno, kot v enoprostorcih, torej visoko. Sedeži bi lahko imeli malo več bočne opore, vendar tudi ta večinoma zadostuje za udobno vožnjo. Itak pa to ni nek dirkalnik za dirkanje po ovinkih. Drugače pa so sedeži dovolj ergonomični, da tudi po daljši vožnji ne občutiš utrujenosti.
V avto vstopiš skoraj tako, kot bi se doma usedel na stol, malo višji prag ni v napoto (kot npr. pri Dusterju) torej hlače ostanejo čiste.
Vsekakor sem z ergonomijo in udobnostjo avta zelo zadovoljen, pogrešam pa volan s fiksno sredico, ki je veliko bolj uporaben. Res škoda, da te novosti niso posvojili vsi proizvajalci vozil. Sistem za prostoročno telefoniranje ima pretiho nastavljene zvočnike in moraš pred vsakim pogovorom pojačati jakost zvoka. Èe omenjeni "pomanjkljivosti" zanemarim, sem zelo zadovoljen z avtom.
Ta teden sem izkoristil tudi za učenje uporabe 4x4 pogona na zasneženih gozdnih poteh in kolovozih.
Avto je popolnoma primeren za vožnje po slabih gozdnih in hribovskih poteh ali kolovozih. Višina vozila od tal, ki znaša 18,5 cm, zadostuje, da boste brez skrbi zvozili večino slabih cest in razdrapanih kolovozov.
Tudi v snegu je zlezel vse klance, od tega enega zelo strmega. Elektronska "zapora diferenciala" v kombinaciji s hill holderjem dobro opravlja svoje delo in avto spelje z mesta tudi v zasneženem strmem klancu.
Je pa obvezno potrebna vaja, da pridobiš občutek za dodajanje plina v teh primerih. V nasprotnem primeru se namreč kolesa rada prehitro zavrtijo v prazno, avto izgubi bočni oprijem in ga začne zelo zanašati, kot sem že pisal nekaj strani nazaj (vsaj s trenutnimi gumami). Torej, brez vaje nikar ne silite v neke zapuščene in samotne zasnežene ceste, ker se vam lahko hitro zgodi, da boste obtičali v jarku kljub 4x4 pogonu.
Ko pa pridobite občutek za dodajanje plina, pa avto popolnoma stabilno in brez zanašanja zleze naprej in lepo zvozi tudi strmejši zasnežen klanec.
Tako sedaj kar verjamem prodajalcu, ki mi je zatrjeval, da Vitara po terenu nudi veliko več, kot pa lahko izkoristi povprečen voznik.
Po raznih brezpotjih (razen na začetku 2x na suhi podlagi) avta nisem in ga niti ne nameravam voziti, tako, da o njegovih skrajnih zmogljivostih ne morem in niti nočem soditi.

Torej, da zaključim, če ste človek, ki se večinoma vozi po avtocestah, hkrati pa občasno, iz različnih razlogov, zavijete tudi na slabše gozdne in hribovske ceste oz. kolovoze, tudi zasnežene, vam bo Vitara dovolj dobro služila.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gule

Seveda ti se kot novinarju v kakšni avto reviji obeta fina kariera. Ali vsaj honorarni zaslužek.

Čojko

... al pa dober popust pri servisiranju.

Lenko

Citat od: garac;229322vinotoc, ti se ni treba delat francoz, kot Thiery, ti si skoraj Francoz, si Prlek
:BigThumbs:

gule

Ta tema je malce zanemarjena. Zelo mi paše moj X-Trail...

Danes v eni turi pripeljal 500 kg mesečne zaloge kurjave...lesni briket.
Pa pivska ergonomija preseneča...noben Citroen ne premore takšnega držala za pivo. In to za voznika in sovoznika. Seveda so luknje hlajene...ali ogrevane odvisno od tega kaj se konzumira. Sem ga mislil zamenjati za C6, pa še ne bom...

Lovro

Citat od: gule;231091Danes v eni turi pripeljal 500 kg mesečne zaloge kurjave...lesni briket.

Ima konkreten prtljažnik, vidim.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gule

antasi

Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

gule

Seveda sem, boljše kot deloholik...:BigThumbs:

antasi

Citat od: gule;231153Seveda sem, boljše kot deloholik...:BigThumbs:

To imaš pa prav:BigThumbs:
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

superca13

Citat od: gule;231091Ta tema je malce zanemarjena. Zelo mi paše moj X-Trail...

Danes v eni turi pripeljal 500 kg mesečne zaloge kurjave...lesni briket.
Pa pivska ergonomija preseneča...noben Citroen ne premore takšnega držala za pivo. In to za voznika in sovoznika. Seveda so luknje hlajene...ali ogrevane odvisno od tega kaj se konzumira. Sem ga mislil zamenjati za C6, pa še ne bom...

Pivo piješ za volanom? Pivo piješ + slikaš s telefonom za volanom?

Xandrej

No smo že 3 ki smo to opazili... Ampak očitno je to vsem normalno... :argue1:

tomaz555

gule

Kaj pa, če je v steklenici voda, fotografira pa nekdo z zadnjega sedeža?
Drugače, pa škoda, da ne kadim, tudi pepelnik je odličen in lepo osvetljen...