Rheostat (resistor) ventilatorja

Začel/a BlocK, November 27, 2015, 08:14:07 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

BlocK

Zdravo,

Torej notranji ventilator šopa na polno in se tudi ne ustavi ob izklopu avtomobila. Mehanik je rekel, da je šel reostat (resistor)
Glede na to da sem malo pobrskal in hočejo za to stvar 100 € in več in je v bistvu ne najdem glih na ebayu. Ali kdo ima to kakšno rabljeno ali ve kje bi to dobil za neko primerno ceno ker me bo drgač v grob spravu ta avto.
Letos sem menjal obe zadnji čeljusti, glih kar turbino, zdaj tole, partnerka mi je desni prag zdrobila...tk da...pomagajte če ima kdo kako varjanto da malo ceneje pridem skoz :funny34d:

ribicija

Pri meni je ventilator delal na polno, ko mi je voda zalila/poplavila "ventilacijo" oz. v bistvu prostor, ki je pod vetrobranskim steklom in se nahaja pod pokrovom motorja. Se je med vožnjo prav slišalo kako se voda pretaka. Ko so zadevo ščistili in posušili je ventilator spet delal tako kot mora.

sl1

Malo pobrskaj po forumu. Nekje je bila tema kako to popraviti tako, da za par € kupis ekvivalentna tranzistorja in ju zamenjas, ker obicajno je v tem problem, da je prebilo tranzistor ali kar oba.

alesz

Ja v tej temi je en odgovor povsem na mestu in isto velja tudi za C4 picasso.....

Citatja, zamenjan regulator....
tu so vsi svetovali na berem kako se to dela na starejših modelih, pa nism mogel nobenmu razložit, da
C5 nima niti približno isto tega narjenga, kot Xantia in Xsara....]

CitatYou could buy a new Fan with Resistor Pack  at £100 or so.
If it doesn't fix your problem, that is dead money.
Alternatively, you could get your own Resistor Pack repaired by our expert technicians, who will give you a satisfaction guarantee that lasts for 12 months.
Please note however that there are 2 types, one is repairable, and the other is not.
The repairable type has four silver steel clips fitted.
Please look at the picture and check yours has these clips before sending it to us for repair

sl1

Kaj pa je notri, ko odpreš ta modul?
Saj je verjetno podobno - nek regler je notri, ki s pomočjo nekega tranzistorja regulira tok ki ga dobi ventilator in se potem vrti bolj ali manj. Pač premeriš če tranzistor kaj prebija in če da, greš v elektro štacuno vprašati, če lahko dobijo točno ta tranzistor, če ne pa če obstaja ekvivalent (generična kopija).
Princip je isti.