Klima in nizke temperature

Začel/a igorduska, November 23, 2015, 05:35:31 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

igorduska

Pozdravljeni,

danes zjutraj smo pri nas imeli prvič temperature pod ničlo in se mi je zgodilo, da se mi ni hotela prižgat klima in s tem posledično se mi je avto rosil. Včeraj je preverjeno še delovala bp.

Zanima me, če je to normalno, da klima pri -2 že več ne dela, ker koliko mi je znano, bi  morala klima delat nekje do -10. Lahsko zimo tega nisem opazil, zato me je danes to tako presenetilo. Popoldan ob odhodu iz službe (+5 stopinj) se je klima normalno prižgala (klik spredaj pod haubo nekaj sekund po vklopu klime).

Torej prosim za mnenja oz. izkušnje. Ali je to res normalno, ali gre za kako okvaro in kaj bi lahko bilo narobe.

Hvala že vnaprej.

Igor

tomaz555

lalan

To pa res ni normalno. Pri xari Picasso je delala tudi orenk v minus in rosenja ni bilo. Kako0 torej sedaj odrositi?
2 Picassoja imamo

xpuser

Sčisti šipo , nevem kaj strašiš s to klimo.

superca13

Kolikor vem, klima v avtu pod 0 ne deluje.  Mislim da je celo prej izklop. Zaradi možnosti zamrznitve ali nekaj takega.
Hišne klime pa delujejo...tam do -5 mogoče se kaj zraven ampak dvomim.

alesz

CitatSčisti šipo , nevem kaj strašiš s to klimo.
Saj potem za poletje velja isto...odpri šipo,pa sploh ne rabiš klime in je življenje cenejše......http://www.citroenar.eu/showpost.php?p=67010&postcount=10

igorduska

Èe je to res normalno, potem klime skorajda ne rabimo. Bistvo klime je da pozimi odrosi stekla in to je ponavadi, ko je zunaj minus. Tudi meni je na XP delala precej v minus. Pri nekaterih avtih dela klima tudi pri -15, vendar imajo ti ogravane cevke za odvod kondensa, ker tukaj nastane težava, če kondenz zamrzne.

Èeprav mi to delovanje ni pretirano všeč se vam vseeno zahvaljujem za odgovore.

Lp, Igor

sl1

razvlazevanje zraka bi moralo vedno delati ne glede na T, tudi pri -15.
Nismo vec v casu R5, ko si stalno z gobico brisal vetrobransko med voznjo, nazaj pa itak nisi nic videl ker je bilo vse zaroseno.

Citroenovc

@alesz - to je to! Bravo.  :emot112:

Super primer, ki ga potrjuje tudi tvoje pisanje, vidim pri Patrolu. Pri primerno nizki temperaturi in mrzlem motorju - že ko daš kontakt, iluminacija stikala za klimo zabrli s polovično močjo. Zaženeš motor in tudi če ga pritisneš na ON - klima ne začne delat. Ko nekaj časa motor dela in se zadeve segrejejo na delovno temperaturo - pa "polovčna" lučka v stikalu ugasne, in potem lahko prižgeš klimo in zadeva začne delat. In osvetlitev stikala je na polni moči.
OK

LP
Primož

sl1

Ja, bo držalo, da se mora najprej malo segreti.

igorduska

OK potem je vse vredu z mojo klimo.

Da ne odpiram nove teme, ali je mogoče kdo naknadno vgrajeval webasto v C4P, ker ga imam možnost dobiti zastonj od kolega z vsem kar spada zraven in me zanima, če ima to smisel razdirat in vgrajevat. Sicer je univerzalen (bil v Sharanu), pa to verjetno ni tako pomembno, ali?

sl1

Jaz sem ga imel originalno v enem bivšem avtu in je fajn zadeva če imaš avto pozimi zunaj parkiran, da se avto sam "odtaja" na timer.
Ne vem pa koliko je zafrkancije in stroškov z naknadno vgradnjo (a homologacijo rabiš za to?).
Drugače pa prižges avto, daš ventilacijo na full v šipe in greš ven s flaško za šipe prat (ala ajax) v kateri imaš vitrex koncentrat malo našpricati led. Pa si v par min gotov tudi brez webasta.
Jaz mislim, da webasto ni nujna stvar, ampak od viška ne boli glava. Èe si lahko bolj na komot, zakaj pa ne?

altair123

Jaz sem se leta 2009 zelo zanimal za vgradnjo. Sem bil že precej za to, da vgradim, pa mi je potem nekdo ki ima kolega ki te webaste vgrajuje povedal, da mu je ta mojster povedal, da se kar pogosto zgodi pri naknadni vgradnji, da je potem kup težav, ker cel sistem ne deluje dobro. In da je marsikdo obupal in enostavno dal odmontirat zadevo. Mogoče je mojster samo slab mojster, mogoče je kaj na tem.
Stroški z vgradnjo(če ne dobiš od prijatelja :)) so pa bili takrat cca 1000€ (pol gorilec, pol modul z vklopom na časovnik ali sms).
Homologacija je potrebna.

andraž

Prijatelj ima naknadno vgrajen Webasto. Deluje že nekaj let super. "Pokličeš" avto in webasto začne ogrevat, vsedeš se v topel, odtajan avto. Pa še za motor je dobro, da se preden vžgeš, ogreje voda. Edina težava je, da porablja precej elektrike in da se akumulator hitro prazni...

tomaz555

Je res potrebna homologacija? Šef je dal vgraditi v vse avte, nikoli ni bilo nikakršnih težav  in ni delal homologacije. Vgrajevali so mu vedno v Beji. Je pa drago.