GSA vs CX

Začel/a gule, September 20, 2015, 04:27:41 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gule

Kot je že znano, je Cx nastal po vzoru na model Gs. Dejstvo je, da sta si avta dosti podobna, res, pa ih večina "normalnih" ljudi, torej ne Citromaniaki kot smo tukaj niti ne razlikuje. Tako, da sem že večkrat imel komentarje od sosedov in znancev tipa: "Aha še enega si nabavil", ali "A ta pa je za dele", ali pa " Kaj imaš dva" in pa "A ni bil metalic barve"?...

No, ko je že vsemu tako sem v soboto izkoristil malo časa, ter GSA izvlekel iz graže, ga malo sprehodil in naredil nekaj fotografij. Zraven sem postavil še Cx Pallasa za primerjavo.

Tisto, kar lahko skromno kot lastnik obeh modelov in kot voditelj obnove dva Cx-a, enega Gsx-a in delne obnove enega Gsa zaključim, je, da je familija Gs veliko bolj enostavna in zahvalna za obnovo. To se še posebej nanaša na notranjost...

Recimo strešna obloga je pri večini Gs-ov ok, dokaj skoraj vsaki Cx zahteva njeno obnovo...isto velja za večino notranjih oblog...nosilci A, B in C...

Tudi pri vratnih oblogah je pri Cx-u problem...Gs je tu veliko bolj enostaven, saj ima popolnoma ravne obloge iz trpežnih materijalov. Pri Cx-ih tiste 3 D, so zelo problematične. Še bi lahko pisal, pa to pustimo za pozneje...zdaj nekaj fotomaterijala:

gule

Tukaj imamo nekaj primerjave zunanjosti...vse je zaprto.

gule

Verjetno je največja razlika v pristopu prtljažniku. Res škoda, da se na Cx-u niso odločili za 5 vrata. Tista predelana varijanta, ki se lahko vidi nekje na netu sploh ne izgleda slabo...

No tudi pri modelu Gs, so rabili nekaj časa, da dojamejo prednost petih vrat...:BigThumbs:

Je pa zanimiv pokrov, rolo za prtljažnik, ki je pravzaprav kombinacija roloja in pokrova. No danes takšnih ne delajo več, zaradi šparanja...

gule

Gsa nima krilnih pokrovov zadnjih koles in to je čisto ok...čeprav na Cx-u izgledajo zanimivo in nepoznavalcu dajo občutek, da se mogoče celo na kakšnih visokih hitrostih odpirajo kot kakšen spojler...no vsaj jaz sem kot otrok tako mislil...:argue1:

Ampak, da se pri Gsa Special pokrov za gorivo ne more zakleniti, je malo neumno...otroci npr. pred blokom imajo vedno dostop do peska in im res veliko stvari pade na pamet...:Hammer3:

Po drugi strani je na Cx-u tu centralno zaklepanje...:BigThumbs:

gule

Dobro dejstvo je, da je Gsa letnik 82, 83, Cx pa 85, ampak je zanimivo, da so nekatere stvari boljše rešene pri Gsa...2 brisalca naprimer...

Pri Gsa sem se malo poigral in dodal še vžigalnik za potnike na zadnji klopi...dejansko gre za to, da imam še eno vtičnico za hladilnik, ali polnilnik za mobitel...

Tukaj vidimo tudi razliko med podrobnostmi, kot je pepelnik v zadnjih vratih in seveda med vratnimi oblogami, ki so Cx-ovo prekletstvo...

Sicer Cx ima eden najlepših pepelnikov za potnike zadaj v zadnjih 50-tih letih v avtoindustriji...Gsa ima pepelnik kot Golf 1, ali hrošč...

Tudi spredaj se vidi malo razlike...Cx ima v večini primerov elektriko za pomik stekel, Gsa pa na roke...

Tudi pomik ogledal na Cx-u je možen iz kabine na zajle, Gsa, pa sploh nima desnega...levi pa se namešča ročno od zunaj...

So neke neumnosti pri obeh...recimo, ko pri Gsa potegneš ročno, ni lučke, ki bi opozorila na zadevo, a lučka za ročni gas(saug), pa je... Cx pa nima merilnika temperature motorja, zato, pa ima možnost kontrole nivoa olja...uhhh

gule

Tukaj imamo zdaj motorizacijo...

Gsa ima motor boxer hlajen zračno, kar je po eni strani lepo saj ni preluknjanih hladilnikov hlajenja motorja in pečic za gretje, ali izgube hladilne tekočine...

Pa super je, ker vžge na kurblo...

https://youtu.be/oKoumna-OBY

Po drugi strani, pa obstaja možnost puščanja plinov in neprijetnih vonjev v kabini...

No oba imata 5 stopenjske menjalnike, kar vsaj malo pripomore nižji porabi bencina in malo bolj normalni vožnji na avto-cesti...to je posebej pomebno pri Cx-u, saj njegov 2.0 douvrin skoraj vedno popije 10 l/100 km...bencina...plina pa okoli 12-13 litrov...

https://youtu.be/GhskPNU0G58

Gsa se v povprečju zadovolji z dve-tri litre manj...no o tem več, ko ga začnem resno voziti...pa plin je zaradi zračnega hlajenja tu malo težje vgraditi...

Tisto, kar je še realnost je, da na makadamskih in slabših cestah družina Gs/Gsa, proizvaja veliko stranskih zvokov, ki prihajajo največ iz armaturke, ter od raznih plastičnih oblog. Pri Cx-u tega ni, ker je pridušen mnogo bolje in je obložen z mnogimi tapisoni, tkaninami in ima boljšo izolacijo...

Posebnost tistih časov je rezervno kolo in orodje v motornem prostoru. Za mene najboljša lokacija za rezervno kolo. Velika prednost v odnosu na moderna vozila, ki tega včasih celo nimajo...

gule

Še malo vtisov z zadnjega sedeža...definitivno je v Cx-u boljše in lepše, a tudi v Gsa ni slabo. Ker nisem mogel najti drugega modela, sem se moral sam ubadati z zadevo...in to so zdaj ti moderni osebki, selfiji, ali kaj že...:take_picture:

Tisto, kar je velika prednost Cx-a, je, da imaš kam spustiti kozarec, ali pločevinko z pivom...:BigThumbs: tole je malo bolj za hec, ali, pa ne...:Hammer3:

gule

Seveda so to neka moja razmišljanja in izkušnje, zelo lepo bi bilo, da še ostali uporabniki navedenih vozil dodajo svoje elemente, ter popestrijo temo...

Citroenovc

Citat od: gule;208556Posebnost tistih časov je rezervno kolo in orodje v motornem prostoru. Za mene najboljša lokacija za rezervno kolo. Velika prednost v odnosu na moderna vozila, ki tega včasih celo nimajo...

Kolo je bilo tam zaradi "dodatnega vpliva na večjo varnost", saj so bili prepričani, da dodatno prevzame energijo pri trku.

Kolk je pa taka guma uporabna, če res rabiš rezervo - guma pa stalno izpostavljena vročini in hlapom motorja - pa pitaj boga.
OK

LP
Primož

gule

Citat od: Citroenovc;208562Kolo je bilo tam zaradi "dodatnega vpliva na večjo varnost", saj so bili prepričani, da dodatno prevzame energijo pri trku.

Kolk je pa taka guma uporabna, če res rabiš rezervo - guma pa stalno izpostavljena vročini in hlapom motorja - pa pitaj boga.

Pri Amiju sem takšno 4 desetletja staro gumo uporabil večkrat in je bila uporabna, vedno sem z njo prišel domov in jutri pri vulkanizerju preluknjano zaflikal, to staro pa vrnil v motorni prostor. Na Xsari Hdi, pa sem izvlačil gumo pod avtom enkrat pozimi in to bi priporočil samo tistim, ki ih ne maram...

Isto se mi je pred kratkim zgodilo na Sprinterju...zdaj razumem voznike Jumperjev in Sprinterjev, ki so prihajali k meni na servis in so rezervo imeli v prtljažnem prostoru...:BigThumbs:

Ko sem enkrat potoval z Xsaro na plin sem gumo imel v prtljažniku, ki je seveda bil poln kufrov in vrečk...vse ven, da prideš do gume, to velja isto, če je guma pod avtom, da prideš do tistega šraufa...

Zato mi se rešitev v motoru zdi odlična...:BigThumbs:

Me je praksa tega naučila...

zlomjo

Bolje v motorju. Jaz sem enkrat šel iz pice in pive po smučanju in mi je počila guma. To je bil hec, ko sem ugotovil, da je šrauf zarostan in da mi ne preostane drugega kot klicat na pomoč in svakinja mi je posodila njeno rezervo od 207ke. Tipo Vojkov nasvet: dajte preverit, če se da sploh odšraufat vijak.

Čojko

Lepo, da si se tega lotil.
Morda bi bila umestnejša primerjava GS Pallas z CX mk1 Pallas, ampak imaš kar imaš.
Meni sta izjemno podobna. CX pač za razred večji.
Tudi mene impresionirajo nekatere enostavne in praktične rešitve. Recimo zadnjič, ko sem peljal nekoga na zadnjem sedežu in je občudoval kiklopovo oko, ki ima namesto obratomera barve do kje gre katera prestava je kar gledal, ko pa mu povem še za zapisano zavorno pot je takoj začel, da to bi morali imet vsi novi avti.

amipick

Lepše je,če je rezerva pri motorju-bolj dostopno,ni umazanije,ni rje,...
kolikokrat se zgodi,da je vijak,kateri drži kolo pod prtljažnikom rjast,in ko končno snameš kolo,je le to neuporabno,ker ali je prazno(nikoli nobeden ne preverja tlaka) ali je platišče toliko rjavo,da ga ne moreš namontirat na vozilo.
Primerjava GS/A in CX,kot da bi gledal malega in velikega brata,dosti linij je podobnih...
Pri CX je tudi to zanimivo,da za njegovo oglaševanje niso govorili o času,ki ga porabi od 0 do 100,ampak obratno-od 100 do 0,želeli so povedati,da ima močne zavore.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Lovro

Citat od: amipick;208608...ko končno snameš kolo,je le to neuporabno,ker ali je prazno(nikoli nobeden ne preverja tlaka)...

Tole je res - dobro je, da vsaj na rednem servisu preverijo še tlak rezerve, pa tudi, ko se spomladi in jeseni pri vulkanizerju menja gume.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

gule

Citat od: amipick;208608Lepše je,če je rezerva pri motorju-bolj dostopno,ni umazanije,ni rje,...
kolikokrat se zgodi,da je vijak,kateri drži kolo pod prtljažnikom rjast,in ko končno snameš kolo,je le to neuporabno,ker ali je prazno(nikoli nobeden ne preverja tlaka) ali je platišče toliko rjavo,da ga ne moreš namontirat na vozilo.
Primerjava GS/A in CX,kot da bi gledal malega in velikega brata,dosti linij je podobnih...
Pri CX je tudi to zanimivo,da za njegovo oglaševanje niso govorili o času,ki ga porabi od 0 do 100,ampak obratno-od 100 do 0,želeli so povedati,da ima močne zavore.

Ja zavore...vedno je hec, ko avto daš komu, ki ga ni vajen...se vedno presenetijo pri zaviranju...eni skoraj butnejo z glavo...:Hammer3: