Zavorna čeljust?

Začel/a DaKirba, Julij 30, 2015, 08:10:18 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

DaKirba

Zdravo,

včeraj sem imel redni servis in so mi menjali zavorne ploščice, tako spredaj kot zadaj.
Pridem domov, sparkiram v garaži in ko stopim iz avtomobila me pričaka vonj po zakurjenem - tak vonj kot jo ima sklopka, ko jo na klancu skuriš...

Vonj je prihajal iz zadnjega levega kolesa.

No, danes grem nazaj na servis in so ugotovili, da se čeljust oz. cilinder ali kaj je že tam ne odmakne dovolj nazaj, ko spustim zavoro.
Pred servisom so bile zavorne ploščice baje toliko obrabljene, da so bile veliko tanjše in je zato cilinder moral iti manj nazaj kot sedaj, ko so nove, debele ploščice.
Upam, da sem dovolj razumljivo razložil.

No, moje vprašanje je pa sledeče:

Na servisu so nekaj probavali in pravijo, da če potolčeš po cilindru lepo skoči nazaj, ampak sam od sebe pa žal ne.
Pravijo, da bo treba zamenjati celo čeljust, ki stane okoli 200 EUR.
Ali je res potrebno menjati celo čeljust? Rekli so, da težko karkoli rešijo in da je najbolje menjati.
Ampak ni mi jasno - čeljust je samo kup železa, kako lahko to stane 200 EUR? Pa govora je o nekem cilindru itd. Ali to spada zraven k čeljusti?

Samo rad bi, da sem prepričan, da ne bom zastonj dajal 200 EUR...

Hvala za odgovore.

LP

superca13

Dobro je ločiti,  kaj je čeljust,  ploščica, cilinder, klešče itd.
 Ponavadi če se malo/rahlo potolče po cilindru in če potem zavora ne blokira več do ponovnega stiska ..so vodila za preverit, mogoče še sedišče ploščic...

Treba pogledat.  Težko je na daljavo pametovat.
200 eur za nov cilinder pa res ni dosti.

DaKirba

To so rekli ja, da če se potolče po cilindru, da skoči nazaj, ampak če pa zabremzam in spustim bremzo, pa ne.

Saj to me zanima, kaj sploh je cilinder in kaj je čeljust? Ker meni so rekli, da bodo zamenjali čeljust, hkrati so pa govorili, da cilinder ne skoči nazaj. To mi ni čisto jasno...

Lp

altair123

Prvo je morda za razmislit da ni vzrok vsemu rob od obrabe na disku...

Pelji k takemu serviserju, s katerim se dogovori da bo vzel čeljust dol in jo razdrl ter ugotovil težave. Plačal boš eno delovno uro za diagnozo in točno vedel pri čem si. Èeljusti so praktično vse enako narejene, tako da jo podret zna vsak mehanik. Skoraj gotovo je da bo dovolj natančno čiščenje in mazanje delov čeljusti ali pa menjava cilindra. Tej varianti govori v prid dejstvo, da so čeljusti kar zanesljive pri citroenih in jih je treba največkrat samo dobro očistit in namazat.

V splošnem so serviserji (sploh pooblaščeni) nagnjeni k menjavi celotne čeljusti, ker jo dobijo lepo v škatli sestavljeno in je treba samo staro dol vzet in novo gor dat, zadevo odzračit. To vzame bistveno manj časa, kot demontaža, razstavljanje in sestavljanje čeljusti. Pa še če zamenjajo celo čeljust bodo težave skoraj zanesljivo odpravljene (kar je tudi recimo dober argument za to da plačaš 200€ in maš potem skoraj ziher mir).

Maš pa seveda tud možnost poiskat čeljust na odpadu. V tem primeru boš znižal stroške (ni dolgotrajnega razdiranja čeljusti, čeljust bo poceni in zamenjana hitro), znižanje stroškov pa seveda ni "zastonj" saj ne boš vedel kakšno čeljust točno si dobil.

xpuser

Spet nekaj na pol, aja saj so samo zavore...

DaKirba

Ne, saj sam se tudi najbolj nagibam k tem, da se pač vse zamenja. Raje, kot da se nekaj šari in se ne ve ali bo delovalo ali ne.

Samo še vedno mi ni jasno - kaj je zavorna čeljust in kaj je cilinder? Na servisu so rekli, da cilinder ne skoči nazaj, menjali bi pa zavorno čeljust. To dvoje mi ne gre skupaj. Èe cilinder ne skoči nazaj, zakaj ne menjajo samo cilindra? Ali bo pri novi zavorni čeljusti zraven prišel tudi cilinder ali kako? Èe ja, potem razumem, če pa ne, mi pa ni čisto jasno v čem je fora...

altair123

Cilinder je (kakopak) valj ki ga zavorna tekočina potiska iz čeljusti, ko pritisneš pedal zavore. Ko ga popustiš popusti tudi pritisk na cilinder in zavora neha zavirat.
Ko nabaviš novo čeljust v kompletu dobiš tudi cilinder zraven.
Cilindra ne menjajo zato, ker niso ziher da je dejansko izvor problema - kot rečeno da natančno odkriješ kaj je narobe je treba čeljust podret.

alan30

Pozdravljen,

po mojih lastnih izkušnjah sem prepričan da je potrebno odstraniti cilinder s čeljusti, ga lepo očistiti sledov rje , ki se tam nabere v letih delovanja (nekateri pravijo da je vzrok rje neredna menjava zavorne tekočine in posledično vlaga v sistemu.) ,Ko je vse očiščeno se s posebnim orodjem cilinder privije nazaj v čeljust. Ne pozabi zamenjati še protiprašne gumice  na cilindru in dobro namazati vodil čeljusti .

Sam sem ta postopek izvedel že na kar nekaj vozilih zunaj na dvorišču strošek pa je bil zanemarljiv .
PS
Opisan je postopek za zadnje zavore pri sprednjih se cilinder ne vijači v čeljust ampak se samo potiska nazaj oastalo je identično.
LP
Alan
[SIGPIC][/SIGPIC]

xpuser

alan30

Kromirana prevleka batka se poškoduje zadeva se lahko uredi hitro in preprosto na samem avtu. Postopek pri sneti čeljusti. Toliko časa pritiskaš pedalo zavore , da batek prileze  s čeljusti.   Očisti se ga površinske nečistoče , nato se ga privije  (sam sem včasih uporabljal papagajke vendar tega ne priporočam saj lahko strgaš protiprašno gumico, namensko orodje se na bolšjaku dobi za 40€ ) nazaj v čeljust. Vse skupaj sestaviš in vozil dalje.

LP
Alan
[SIGPIC][/SIGPIC]

cikocx

Najlažje je vse skupaj menjati in je 100% uredu, samo jaz bi kupil nov batek in protiprašno gumico pa lepo očistil vse (robove kjer sedi gumica in kjer gre batek),  
sestavil nazaj in bi blo uredu.
Cx za zmeraj:BigThumbs: