Pomoč: naprava za pranje žarometov

Začel/a leteèa preproga, Junij 26, 2015, 10:43:10 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

leteèa preproga

Pozdravljeni,
po dobrih treh mesecih lastništva C5-ice sem se le odločil pridružiti forumu. Sicer za prvi post se verjetno ne spodobi, da se na Vas obračam za pomoč pa vendar me radovednost preveč muči. Torej, imajo vse C5-ke to funkcijo? Kolikor razume se stvar aktivira vsako peto pranje vetrobranskega stekla, ob prižganih zasenčenih žarometih (ne zgolj LED dnevnimi lučmi). Na mojem C5 tendance, letnik 2011, ta funkcija ne deluje. Sicer ima tiste pokrovčke v odbijaču, vendar se ob testiranju ni zgodilo nič. Zato sprašujem ali je ta funkcija rezerviran zgolj za najbolj opremljene primerke ali pa je kakšna okvara na mojem?
Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav

jumper1

Pranje žarometov imajo samo xenon žarometi.

Nikokaoja

xpuser

Mogoče je prejšnji lastnik to funkcijo izklopil ker je bila prevelika poraba šajbexa?

Lorus

Kako pa veš ali imaš vse nameščeno za pranje žarometov?

Na C5 2012 Bussines/Tendence oprema so pokrovčki na odbijaču pred lučmi, nisem pa še gledal ali je kaj pod njimi.

In pa ne drži, da imajo to samo ksenon žarometi. Oče ima C4 GP Exclusive brez ksenonk in ima pranje žarometov...
C2 1.4 VTR avt. 2004
C5 Tourer 1.6 eHDi avt. 2012
C4 GP 1.6HDi 2015

ex Dyane
ex Xantia 1,9D
ex Xsara Picasso 2.0HDi 2x (2003 in 2004)

StefZ

Zdravo!

Ne mešat ostalih modelov. Pri C5 III je branik isti pri vse opremah - torej vsi imajo te (navidezne) pokrovčke.

Dejansko delujoče (pranje žarometov) pa imajo samo tisti s ksenonskimi žarometi.

LP

odpad

Pranje je smiselno samo za ksenon. Moj 2010 dynamique ima tudi pokrovčke, ampak pri tem tudi ostane, spodaj ni nič.

Prosurfer

Pranje je brez veze tudi pri ksenonih (luči ne očisti dovolj temeljito oz. ne celotne površine). Ne glede na vrsto žarnic morajo bili luči čiste, da ustrezno svetijo (prej bi koristilo to pri navadnih žarnicah, ki že itak svetijo slabše kot ksenoni).
Edino da je pranje dodaten  razlog, da so ksenoni toliko dražji (podobno kot nekoč pogojevanje ISDN za ADSL - sicer nima veze z avti in lučmi, ima pa z ovcami, ki to kupimo). :)

leteèa preproga

Pozdravljeni,
hvala vsem za pojasnila in konkretne odgovore. Tisto pranje mi je itak vseeno če ga ima ali ne, samo radovednost mi ni dala miru ;) Malo off topic na koliko kkm imajo ti 103kw motorji veliki servisni interval. Moj ima 144k pa ima ob zagonu nekoliko robat zvok, potem se pa čez sec vse skupaj umeri in lepo teče. Je morda veliki servis na 160k?

Lep pozdrav

odpad

Veliki servis za 103 kW je na 180.000 ali na 240.000. Na drugi interval raje ne čakaj, na tvojem mestu bi veliki servis opravil na 180.000. Že to je precej, ampak če tovarna pravi, da je ok, potem je ok.

Sicer pa ksenoni imajo naprave za pranje tudi zato, ker se ne grejejo toliko kot navadne žarnice in je potem problem s snegom.