brzinomer Xantie II

Začel/a danilop, Oktober 24, 2014, 09:43:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

danilop

Fantje pozdravljeni,

Že nekaj časa nisem nič pisal in spraševal.  Vsake toliko sem malo prelistal teme a ker nisem majster na tem področju se raje nisem vmešaval-komentiral. Moja gospa Xantija II, letnik 99, je delovala brezhibno ...........danes pa.......

Po službi sem naredil okoli 15km, se 2x ustavil in po tretjem ugašanju mi Xantia ni hotela več vžgat.
Luči v armaturki so se pokazale, a ko sem hotel zaverglat je vse skupaj ugasnilo in ko sem spustil so se lučke spet pokazale, a zgodilo se je tudi, da so instrumenti parkrat poskočili in potem se postavili na izhodišče.
OK sem si rekel, akumulator je šel pač. Ta je bil drugi v njej.
Na parkirišču sem dobil neke fante, ki so imeli kable in priključili smo akumulatorja skupaj. Po 5 min poljenja (njemu je avto non stop tekel) sem spet probal, slišati je bilo le vklop zaganjača a obrnil ni. Tudi tokrat so instrumenti poskočili in potem se spet postavili na izhodišče. Dobro sem si rekel, glede na to da je Xantia bencinar, jo potisnemo in jo vžgimo v 2. prestavi.
Dal sem kontakt in fanti so potisnili, jaz sem dal v drugo in popustil sklopko. Preden je avto vžgal so vsi števci parkrat "udarili" do konca, avto je vžgal in nekatere rumene lučke so ostale vžgane...

Zahvalil sem se fantom, jim plačal pivo v sosednjem bifeju in se odpeljal v trgovino z avto deli. Med vožnjo sem slišal, da je motor nekam čudno deloval (občasno, pri določenih obratih tudi potiho zapiskal) in potem me je preletel srh, ko sem opazil, da je brzinomer ostal "zabit" do konca (dobesedno je naslonjen na palčko od preklopa-resetiranja merilca kilometrov). Med tistim zabijanjem se ni vrnil v prvotni položaj. Obratomer in vsi ostali instrumenti so delovali brezhibno. Upal sem, da bo povrnilo, ko bom odklopil star akumulator in ga zamenjal znovim. To se ni zgodilo in sedaj mi ta instrument ne služi.

Kaj mi je storiti? Za začetek si bom pomagal z mobitelom, kjer imam naložen GPS a januarja imam tehnični in te napake mi sigurno ne bodo "oprostili". S kompresorjem sem celo probal skozi odprtino od palčke za preklop med števci, odpihniti merilec nazaj na začetek, a se je kazalec le za malo vzdignil in spet naslonil na palčko. Raje bi videl, da je do odprave napake, kazalec bil na ničli.

Upam, da je nekje kaka varovalka skurjena in ko jo bom zamenjal, se bo povrnilo na začetek........a to upanje je zelo majhno.
Ob pihanju sem imel občutek, kot bi se kazalec snel z osovine brzinomerja. Ali je to sploh možno?

Kaj sedaj?
Ali ima kdo od vas izkušnje z armaturko in sploh s tako napako?
Ali je možno zamenjat samo brzinomer brez da izgubim prevožene kilometre na display-ju?
Sem 1. lastnik te Xantje in sem pač ponosen na mojih 195000km.  

Jutri bom poklical v Citroen Novak - Brezovica, kaj mi on priporoča in koliko me bo tale "hec" koštal.
Pred časom (5 let) sem že enkrat izvlekel vse instrumente, ker je v njih pocrkalo toliko žarnic, da ponoči ni bilo skoraj nič videti. Spomim se, da je bilo potrebno prvo odstranit vse pokrovke okoli avtoradija in potem je bilo potrebno odstranit letev (v mojem primeru v barvi lesa), potem pa........... se ne spomnim več.
Se kdo od vas še spomne (mi napiše bljižnjico do strani), kje je tu na forumu podrobni zapis o vseh odstranitvah da se lahko pride do instrumentov? Moram spet zamenjat vse žarnice.

Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav iz Nove Gorice,
Danilo

gregor

Plastilka okoli volana stran, lajšta s stikali stran(še prej pa radio), potem gre števec ven (spodaj dva vijaka, zgoraj en navpično navzgor)

Števec samo posuči tako, da bo kazalec padel zaradi teže nazaj. Včasih je treba malo potrkat po šipi, ker ga lahko za šipo zakajla.
Èe ne bo šlo, je pa treba števec razdret, toliko da dobiš šipo stran.

Potem ko imaš kazalec spet na nuli, zmontiraš nazaj.

Lahko pa probaš odklopit akumulator in se samo na kratko s kablom dotaknit akuja, v parih poskusih včasih kazalec skoči na nulo. (ali pa še obratomer okoli)
Glede na to, da boš takoalitao menjal žarnice, raje pusti to drugo metodo.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

danilop

Pozdravljen Gregor

Hvala za hitri in poučen odgovor. Sem mislil, da je stvar bolj zakomplicirana. Spomnil sem se na stare števce, ki so imeli še vzmet noter..........pa mi je vse to rojilo po glavi...........

Pravkar sem se vrnil z dvorišča. Problem rešen.
Ni bilo potrebno nič razdirat.
Malo sem gledal števec in probal izvlečt gumb od palčke za preklopa-resetiranja merilca kilometrov, na katerem je bil kazalec naslonjen. Tega sem brez problemov odstranil. Z drobno žičko, ki sem jo prej zvil na L sem vstopil pod steklo in probal zmakniti kazalec. Videl sem, da se premika a je šlo bolj na trdo. Izklopil sem kontakt in probal še enkrat. Tokrat se je kazalec premikal mnogo lažje. Izvlekel sem žičko in ponovno jo zvil na L, a tokrat je bil notranji krak daljši. Ustavil sem jo, jo naslonil na kazalec in z hitrim zamikom sem potisnil kazalec gor in vse nazaj, da se je lepo vrnil na 0. Vrnil sem gumb na mesto, avto vžgal in probal narediti en krog.

Deluje brezhibno!!!!!

Super!!!

Zamenjava žarnic bo naslednja skrb, a to lahko še malo počaka. Glavno je, da je to poštimano.

Upam, da sem s tem odgovorom lahko še komu pomagal.

Še enkrat hvala za tvojo pomoč in lep pozdrav z Gorice,
Danilo

gepl83

Ni ga večjega zadoščenja, če ti uspe da nekaj sam popraviš brez stroškov.