citroen c5 mk2 - splošno

Začel/a mbc5, Avgust 28, 2014, 01:49:14 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mbc5

Pozdravljeni,

Malo, da zatežim. Sem sicer prebrskal ves forum, pa vseeno bi imel par vprašanj:

1. Redni servis na 15 ali 20 - ali na rednem servisu menjujete oz. se priporoča vse filtre (zračni, kabinski, naftni)? Kolikor mi je znano naj bi se zračni oz. kabinski menjavala na 40-60?
2. Kupujete dele original ali repliko? Namreč predračun za originalni naftni filter je 71e (brez popusta-cca 20%)
3. Menjati moram kroglo (mehansko) - original 75e, replika 15e. Ima kdo kakšno izkušnjo z repliko krogle?
4. Svečke predgretja - katere kupujete? Spet "original" 25e, 12e avtotrgovina...mi lahko kdo pove katera se daje kot "original" - šifra original je 5960F9
5. Klima - morda neumno vprašanje, ampak me zanima ali si sedaj ob hladnejših dnevih izklapljate klimo ali ne? Namreč avto je navajen, da je klima skozi delala...predvidevam, da ob izklapljanju/vklapljanju ne bo zameril?
6. Ročaj vrat - notranji (plastika) - se poznajo odstopanja, barva oz. ta gornja plast se je odluščila...ali je kdo poskusil z acetonom, da bi vse dol zradiral? Ker potem je samo čista plastika brez premaza in lepše izpade.
7. S čim mažete volan, da ga ohranjate svežega in čim manj obrabljenega - volan je usnjen (sicer ni ravno goveja koža)  :)

Motor je 1.6 hdi fap.

:Red-Wink:

garac

kabinski je ogromen strošek in se menja na 100tkm, zračni pa na 60 če je kvaliteten
zanimivo, da nisi našel odgovorov
klima se seveda izklaplja, ker prihraniš pri porabi
deli se kupujejo ponaredki, nekateri v štacuni, drugi na e-bay, ki je še cenejši
ročaji, kot si rekel, opereš barvo dol pa je
volan-bingljevo olje
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Citroenovc

1.) vedno hočem, da se menja vse filtre. Je pa res, da jaz iz pomanjkanja osebnega časa in ker mora avto služiti meni in ne jaz njemu, privoščim 1 servis/leto, kar je po cca 25-30k km. Kabinskega bi menjal še celo bolj pogosto, ker avto ni garažiran pa se v enem letu nabere svašta svinjarije ...
2.) vozim na pooblaščeni servis, kaj pa noter dajo pa niti ne gledam. Vsekakor pa imam v spominu bolj znosne cene
3.) a to govoriš o hidravlični bunki al ... (za hisdravlično se mi zdi 15Eur nekam malo)
4.) avto ima garantiranih 140k km in ima še vse 4 original. se pravi nisem še imel te izkušnje
5.) Ne. Zakaj že? Saj jo krmili avtomatika in se sama odloča a bo kompresor delal ali ne. Kako pa bi jo ti sploh izklopil? Na mkII moraš it prav v meni in zadevo dat na trajen off ... nepraktično oz ti je s tem že tovarna namignila, da pusti pri miru.
6.) dejansko še opaziš? Pri meni je sopotnikov bil "ponohtan" že zdavnaj, moj mogoče kako leto - pa se amo prav nič ne sekiram
7.) pri 20k km oz pri še ne eno leto starem se je oluščila povrhnjica med 9h in 12h - in to je to ... mislim, da sem ga v 6 letih 3x opral z rahlo milnico. in enkrat (ko je bil avto potem par dni parkiran) celo namazal z malo malo Nivea kreme za roke ... in to je to. Skratka - material je itak tako zanič - da manj boš pipal - večja verjetnost je, da ne bo posledic.
OK

LP
Primož

mbc5

3.) a to govoriš o hidravlični bunki al ... (za hisdravlično se mi zdi 15Eur nekam malo)

ne hidravlični, mehanski ali kako se naj izrazim-zglob?!

5.) Ne. Zakaj že? Saj jo krmili avtomatika in se sama odloča a bo kompresor delal ali ne. Kako pa bi jo ti sploh izklopil? Na mkII moraš it prav v meni in zadevo dat na trajen off ... nepraktično oz ti je s tem že tovarna namignila, da pusti pri miru.

Zato ravno sprašujem...vem, da je potrebno iti v meni klimo izklopiti in je običajno hlajenje...zato me zanima ali velja ta namig upoštevati?

CEPETKO

Ko boš prevozil 50 tkm se ti bo že kar nekaj sanjalo o avtu.
Servis nešteto stvari že povedanih jaz delam tako:
Redni servis olje plus filter 20tkm če bi imel popolnoma novega bi delal na 15tkm sedaj pa ne. Zračnega menjam 20tkm ker je tako črn kot iz dimnika pri bencinarju bi bil mir 60tkm, kabininski filter enako 60tkm.
Eni pretiravajo pri filtrih goriva in menjujejo vsako leto, jaz menjam 40tkm.
Deli vsi kupljeni original, za filter goriva so te pa lepo v višave naplahtali z ceno.
Za kroglo pojma nimam za ceno ker še nisem nobene menjaval.
Klima laufa pozimi 2krat na teden enih 150 km poti samo ko je cesta popolnoma suha regionalka seveda na avtocesti me ne vidijo pozimi se ve za vzrok. Preostali čas je na OFF. Držaje za vrata imam na obeh straneh obeljene pa me boli patak za njih se ne sekiram. Na volan pa malo olja menjalniškega namažeš 75-80W enkrat tedensko. Šalo na stran samo z higienskimi robčki ga redno čistim saj  je volan največjo leglo bakterij ki si ga lahko zamisliš.
Citroen - kreative tehnoloži.

alesz

Klimo nadzira računalnik.Vklop in izklop nadzira motorni računalnik,računalnik klime pa preko BSM-a spreminja  kot batov in s tem spreminja delovni volumen kompresorja.Delovanje je v vsakem temperaturnem obdobju optimalno.Ob nizkih temperaturah je kot batov minimalen,s tem je delovni volumen isto minimalen,pretok plina minimalen,tlak v sistemu praktično na nivoju statičnega.........in tu bi nekateri prihranili še kak deci goriva....ali bi samo "šparali" klimo........

ModelJT

Kabinski filter menjaš na 60k? Dober si. Vsak servis, ker res ni nek strošek.
[SIGPIC][/SIGPIC]

mbc5

Citat od: alesz;189032Klimo nadzira računalnik.Vklop in izklop nadzira motorni računalnik,računalnik klime pa preko BSM-a spreminja  kot batov in s tem spreminja delovni volumen kompresorja.Delovanje je v vsakem temperaturnem obdobju optimalno.Ob nizkih temperaturah je kot batov minimalen,s tem je delovni volumen isto minimalen,pretok plina minimalen,tlak v sistemu praktično na nivoju statičnega.........in tu bi nekateri prihranili še kak deci goriva....ali bi samo "šparali" klimo........

Torej če sem prav razumel je bolje, da je skozi prižgana?
Razlika je kak deci? Na bencinarju doma je slab liter...

lp

DejanO

slabo si prebral forum:

Ker imaš isti motor kot jaz, ti navajam naslednje podatke:

evo servis na 125.00 km je narejen: vsi bosch filtri

oljni filter 1109 AF   uzanca   30%   10,51
zračni filter CA10947, 1444.TK, 96 518 833 80 (bosch 1 457 433 327)   uzanca   13,15
filter goriva delphi HDF 939, (bosch 0 450 906 471)   uzanca   30%   29,46
mikro filter (Mann 6441EJ; bosch 1 987 432 412)   uzanca   30%   18,36
olje motorno total q ineo ecs 5w30, 4 l   avtoroma   20%   29,66 +

na 145.000 sem dal original filtre servis jerovšek

malo dražje kot bosch, olje daj total quartz 7000!!!
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

tomaz555

Tole z oljem Jerovška  ne zastopim. Polsintetično in sintetično je neka razlika. Èe nič drugega v intervalu menjave. Sem bil tudi sam presenečen, ko je servisiral očetovo C5 I.

DejanO

Glede na mnogo izkušenj imajo Jerovškovi mehaniki navodila, da dajejo v 1.6 HDi total Q7000 10w-40, je malo bolj gosto (kot T Q9000) in se dalj časa zadržuje na kritičnih mestih turbine. Menjaš ga lahko tudi na 20.000 km.

Jaz se bom držal njegovih navodil, pa še nekaj cenejše olje je.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

alesz

CitatGlede na mnogo izkušenj imajo Jerovškovi mehaniki navodila, da dajejo
Vglavnem je to tako,da se vsi ti ljudje šolajo v Zagrebu,skupaj, v isti sobi in je zelo malo verjetno,da bi samo nekdo dobil drugačna navodila,razen če je to splošen napotek.Se pa Citroen odloča za neke spremembe na osnovi nekih podatkov celotne regije,naprimer napiše"na podlagi stanja v Nordijskih državah se spremeni to in to....................

DejanO

Citat od: alesz;189090Vglavnem je to tako,da se vsi ti ljudje šolajo v Zagrebu,skupaj, v isti sobi in je zelo malo verjetno,da bi samo nekdo dobil drugačna navodila,razen če je to splošen napotek.Se pa Citroen odloča za neke spremembe na osnovi nekih podatkov celotne regije,naprimer napiše"na podlagi stanja v Nordijskih državah se spremeni to in to....................

tu mislim na interna navodila mojstra Tonyja glede na izkušnje ter probleme z 1.6 HDi .

xpuser

Ta mi je pa smešna ker 9000 po 10.000 km zgubi pritisk kaj šele 7000 po 20.000 km.Kolikor ste pa pisiali je pa največ problemov ker se dela garež.
Že ve, je pa spet vprašanje 7000 in filter trdih delcev.

alesz

CitatKolikor ste pa pisiali je pa največ problemov ker se dela garež.
in bolj ko olje sliši na ime ineo ali c3 olja ,več ima v sebi detergentov za čiščenje in aditivov proti zgoščevanju in nalaganju,menda ni kdo mislil,da ta olja drugače mažejo.......