Katero motorno olje je že tovarniško v C5 III?

Začel/a Prosurfer, Avgust 11, 2014, 06:38:32 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomaz555

Zakaj za avto ne bi bilo Ok, če bi menjal na 7500? Mu novo olje škodi? Ne maže dovolj?

Citroenovc

Večne debate ...

Odvisno je predvsem od dodatkov, ki jih ima olje - kdaj se sprožijo detergenti za čiščenje motorja.

Pri bencinarju je to lahko opazno - ko olje potemni - se je sprožil zaključni del intervala uporabe - sprožili so se detergenti za čiščenje motorja in takrat je potem po nekaj 100km olje potrebno menjave. Èe se ga redno menja predčasno - se v bistvu motor pridno paca in paca in paca ...
Pri dizlu pa ... hm - ja, načeloma naj bi predpisano olje bilo predvideno za predpisan interval - torej predčasna menjava spet ni potrebna niti bolj koristna.
OK

LP
Primož

xpuser

Ah to je tako tako, sem imel pred leti na bencinarju interval na dve leti in olje je bilo skoraj iste barve kot se je notri vlilo, no po 5 menjavah in 10 letih sem menjal tesnilo pokrova ventilov in vzmeti so bile zalite z goščo- oil sludge.
Od takrat se držim menjave 1x letno ali xx km.

dragan1

Ammmm kako se resetira servisni interval na 2011 letniku?.....sem gledal navodila pa nisem našel al sploh ne piše...:(
C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive:BigThumbs:

boltar

Citat od: Citroenovc;219239Večne debate ...

Odvisno je predvsem od dodatkov, ki jih ima olje - kdaj se sprožijo detergenti za čiščenje motorja.

Èe se ga redno menja predčasno - se v bistvu motor pridno paca in paca in paca ...
Pri dizlu pa ... hm - ja, načeloma naj bi predpisano olje bilo predvideno za predpisan interval - torej predčasna menjava spet ni potrebna niti bolj koristna.

Kako se pa da rešit zadevo, če lastnik pred teboj ni menjal olja. Do 180000 km recimo, kupljen od italjana?

xpuser

hehe, imam tudi takšne izkušnje, zamenjano olje in filter po par 1000 km acto na semaforju ugasne - prenizek tlak olja novi filer in olje potem je bil mir.
tako da narediš predčasno oljni servis

dexterboy

Citat od: boltar;220981Kako se pa da rešit zadevo, če lastnik pred teboj ni menjal olja. Do 180000 km recimo, kupljen od italjana?

Kako, a do 180.000 pa ni nihče menjaval olja? Buče na buče...
Pa ko boste naslednjič menjavali olje, ne pozabiti dati še malo magnezijevega aditiva, da vodna pumpa dlje zdrži, enkrat letno na prazen tank dodatek za boljše zgorevanje, ker potlej avto bolj "sisne" in manj kuri, pa najpomebneje, ko vozite proti vzhodu, manj pritiskajte na pedal plina, kajti z istim "gasom" avto več pokuri če vozi proti vzhodi kot pa proti zahodu. Centrifugalna sila, ako ste prešpricali šolske klopi...
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

xpuser

To pride v poštev samo plinašem.

Kot sem že napisal prej narediš oljni servis pa je.

premza

Ima kdo izkušnje z MOTUL olji v HDI motorjih?

V mislih imam tole (za 2.0 HDI- 120kW)...
https://www.motul.com/si/sl/products/8100-eco-clean-5w30

Ni poceni, ampak izkušnje z drugih vozil kamor nalivam MOTUL, so odlične.
Je pa treba biti pazljiv, ker prodajajo tudi ponaredke.

DejanO

kaj pa antigripante 25? Za čiščenje injektorjev.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

DejanO

C5 ima serijsko v motorju olje Total quartz ineo ECS 5w-30 in to je tudi predpisano. Interval menjave je 30.000, sam ga bom menjal na 20.000. Strošek olja in filtra je 35€.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

c5 exclusive

Citat od: DejanO;258952kaj pa antigripante 25? Za čiščenje injektorjev.

Uorabljam v Insigni. Po dolitju je zvok lepši in motor bolj mirno teče.
lp
Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 Exclusive Avt. 2016 (privat)
Opel Insignia 2.0 CDTI edition start/stop 2014 (privat)
Audi A6 Avant 3.0 TDI clean diesel quattro S tronic 2015 (služben)

Xandrej

Jaz sem ga Imel v vseh avtih. Vrhunsko. Za citroena pa sm se vseeno odlocil vedno za total pri priporocilu mehanikov ter cloveka ki se z olji ukvarja preofesionalno. Motul je na motornaolja. Com dokaj ugoden.

Romzi

Citat od: premza;258950Ima kdo izkušnje z MOTUL olji v HDI motorjih?

V mislih imam tole (za 2.0 HDI- 120kW)...
https://www.motul.com/si/sl/products/8100-eco-clean-5w30

Ni poceni, ampak izkušnje z drugih vozil kamor nalivam MOTUL, so odlične.
Je pa treba biti pazljiv, ker prodajajo tudi ponaredke.
if it ain't broke, don't fix it

premza

V Smarta sem 10 let natakal Selenio (po navodilih proizvajalca) in 10 let poslušal rožljanje verige (začela ropotat, ko se je motor segrel na delovno temperaturo). Letos sem nalil Motul z enako viskoznostjo, pa so vsi čudni zvoki zginili.

C5 pa res dela kot urca (motorja se itak sploh ne sliši) in bom najbrž res kar zaupal proizvajalcu.