C4 GP in počitniška prikolica

Začel/a ggenie, Avgust 06, 2014, 06:58:03 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

ggenie

Pozdravljeni!

Večkrat obiščem forum in ga preberem. Našel sem veliko zanimivih in uporabnih stvari stvari. Zdaj pa imam sam težavo in upam, da mi boste pomagali najti zadovoljivo rešitev.
Sem lastnik C4 Grand Picasso 1.6 HDI Exclusive, letnik 2007. Sem prvi lastnik avta in sem z njim zelo zadovoljen.
Zdaj pa k težavi. Z ženo + 3 mulci načrtujemo nakup počitniške prikolice. Vse prikolice, ki bi nam prišle v poštev imajo največjo dovoljeno maso 1.300kg. težava pa je, da v homologaciji našega avtomobila piše, da je največja dovoljena teža priklopnega vozila 1.180kg.

Kaj storiti? Ima kdo kakšno idejo. To, da naj kar kupim, ker nihče tega ne meri se ne bi rad šel, ker nameravamo potovati tudi po Evropi. Pa, bognedaj, da se kaj zgodi se bo zavarovalnica najprej v to vtaknila in bomo v težavah.

lp

casper

Bi si upal priklopiti prikolico tezjo od dovoljene mase, če ti dovolijo?

Meni se že 1180kg zdi zelo težko.

Romzi

Citat od: ggenie;187830Pozdravljeni!

Večkrat obiščem forum in ga preberem. Našel sem veliko zanimivih in uporabnih stvari stvari. Zdaj pa imam sam težavo in upam, da mi boste pomagali najti zadovoljivo rešitev.
Sem lastnik C4 Grand Picasso 1.6 HDI Exclusive, letnik 2007. Sem prvi lastnik avta in sem z njim zelo zadovoljen.
Zdaj pa k težavi. Z ženo + 3 mulci načrtujemo nakup počitniške prikolice. Vse prikolice, ki bi nam prišle v poštev imajo največjo dovoljeno maso 1.300kg. težava pa je, da v homologaciji našega avtomobila piše, da je največja dovoljena teža priklopnega vozila 1.180kg.

Kaj storiti? Ima kdo kakšno idejo. To, da naj kar kupim, ker nihče tega ne meri se ne bi rad šel, ker nameravamo potovati tudi po Evropi. Pa, bognedaj, da se kaj zgodi se bo zavarovalnica najprej v to vtaknila in bomo v težavah.

lp
3 opcije:
- zamenjaš avto (najbrž ne?)
- nabaviš prikolico, ki je v vseh pogledih primerna za C4 GP. Ni pa res tak problem dobiti prikole z NDM 1100kg ali še manj (kaka Steckerman recimo)
- nabaviš prikolico z NDM nad 1180 kg in jo homologiraš na nižjo NDM. V poštev pridejo prikole, ki imajo recimo lastno težo pod 1000kg (ali tam okrog).

ggenie

Citat od: Romzi;1878503 opcije:
- zamenjaš avto (najbrž ne?)
- nabaviš prikolico, ki je v vseh pogledih primerna za C4 GP. Ni pa res tak problem dobiti prikole z NDM 1100kg ali še manj (kaka Steckerman recimo)
- nabaviš prikolico z NDM nad 1180 kg in jo homologiraš na nižjo NDM. V poštev pridejo prikole, ki imajo recimo lastno težo pod 1000kg (ali tam okrog).

Odgovarjam:
- Ne
- Èe ne bo šlo drugače bomo morali narediti nek kompromis. Steckerman prikolice so vse široke okrog 210. MI bi radi širšo.
- Na to pa nisem pomislil. Samo najbrž bi potem moral dobit neko potrdilo od proizvajalca, da mi to dovoli. In potem homologirat...

Hvala.

lp

Romzi

Citat od: ggenie;187852Odgovarjam:
- Ne
- Èe ne bo šlo drugače bomo morali narediti nek kompromis. Steckerman prikolice so vse široke okrog 210. MI bi radi širšo.
- Na to pa nisem pomislil. Samo najbrž bi potem moral dobit neko potrdilo od proizvajalca, da mi to dovoli. In potem homologirat...

Hvala.

lp
-ok
-odvisno čemu bo služila prikolica. Èe 1x letno prevozu v Istro, se ne bi sekiral, če je pa stvar v potovanjih, bi gledal da ni preširoka in prevelika nasploh
- kolikor vem, ni noben problem, ker homologiraš na dol. V kontra bi pa znal imeti težave... Povprašaj na LPP kako je s tem.

Enyo

Treba razlikovati dva pojma. Ena je največja dovoljena masa, druga je pa skupna masa. Največja dovoljena masa je masa vozila + njegova nosilnost, kar pomeni, da v tvojem primeru ne smeš peljati prikolice težje od 1180 kilogramov. NDM (največja dovoljena masa) prikolice torej pomeni maso prikolice in njeno nosilnost. Èe preprosto povem. Tvoj avto ima nosilnost 1.180 kg in toliko težko prikolico lahko zapneš, skupaj z vsem tovorom, ki je v prikolici in pri tem ne igra vloga NDM prikolice! :)

PS: sicer govorim bolj na pamet, ampak mislim, da ti ne piše, da največja dovoljena masa priklopnega vozila ne sme presegat 1.180 kg, ampak ti vejretno piše, da je to največja teža priklopnega vozila, torej prikolice same, ne pa njene NDM :)

Kot sem pa prebral v katalogu, pa ti verjetno nekje piše tudi skupna masa oziroma teža, ki se je ne sme preseči, to pa je teža vozila + teža tovora (prikolice) :)

Romzi

mal v temo brcaš
V prometni imaš tri rubrike:
- največja dovoljena teža - NDM vozila (to je upam da jasno)
- največja dovoljena teža priklopnika - je dejansko NDM priklopnika (tista ki je vpisana v prometni priklopnika, s C4 GP ne smeš voziti prazne prikole s sicer NDM 1300kg, čeprav prazna tehta recimo 1000kg)
- največja dovoljena teža skupine vozil - pri nekaterih je ta teža točno seštevek 1. in 2. točke, pri marsikateremu pa je ta teža manjša. V praksi to v takem primeru pomeni, da avto ki sicer sme vozit priklopnik z recimo NDM 1300kg, ne sme biti na polno naložen

Še mal čtiva na to temo, tole vlinku je 100% preverjeno:
http://www.avtokampi.si/forum/forum_posts.asp?TID=1711

Enyo

Citat od: Romzi;187863mal v temo brcaš
V prometni imaš tri rubrike:
- največja dovoljena teža - NDM vozila (to je upam da jasno)
- največja dovoljena teža priklopnika - je dejansko NDM priklopnika (tista ki je vpisana v prometni priklopnika, s C4 GP ne smeš voziti prazne prikole s sicer NDM 1300kg, čeprav prazna tehta recimo 1000kg)
- največja dovoljena teža skupine vozil - pri nekaterih je ta teža točno seštevek 1. in 2. točke, pri marsikateremu pa je ta teža manjša. V praksi to v takem primeru pomeni, da avto ki sicer sme vozit priklopnik z recimo NDM 1300kg, ne sme biti na polno naložen

Še mal čtiva na to temo, tole vlinku je 100% preverjeno:
http://www.avtokampi.si/forum/forum_posts.asp?TID=1711

Maš prav.:Sorry56fdg: Sem šel tole brat in je res. Pa še vozniško bi moral ggenie urediti , če bi NMD Skupine vozil presegla 3.500 kg.

http://www.avtokampi.si/novica/0/208/Kaksno-voznisko-dovoljenje-potrebujemo-za-vleko-pocitniske-prikolice

ggenie

Hvala vsem za konstruktivne odgovore. LPP pravi takole, da načeloma NDM navzdol ni težava homologirat samo moraš od proizvajalca dobit novo deklaracisjko tablico oz. papir v katerem je navedena nova NDM. Potem prikolico pripelješ na pregled in urediš homologacijo.
Očitno bo zadeva šla čez tako ali drugače, če bo le proizvajalec, ni domača, ker nima tlorisa, ki bi nam ustrezal, pokazal dobro voljo in nam šel na roke.
Izpita pa ne bo treba na novo delat, ker NDM avta in prikolice ne bosta presegla 3.500. Èe pa slučajno bi, bi moral naredit izpit za kodo 96.

lp

xpuser

z 1.6 hdi boš vlačil prikolico po evropi.

xpuser

Ok, sem se spomnil na tvoje glisiranje s xsaro.

Romzi

tomaz555

Imam C5 1,6 hdi, je super avto, super motor, samo za prikolice vleči po Evropi pa ni. Sam bi iskal prikolico z manjšo lastno težo. V vročini bo temperatura olja in vode zelo visoka.

xpuser

Citat od: Romzi;187906Mah, ti maš vedno neke probleme...

Šlepar se že umakne, cestni "gliser" pa...