Xsara HDI trokira

Začel/a Romzi, Junij 13, 2014, 04:23:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Romzi

Xsara HDI 80kw, letnik 2002, tip motorja RHZ. Občasno se ob res enakomerni vožnji (recimo v 3. prestavi pri 50km/h) avtu dobesedno utrga in začne trokirat. Sliši se podobno klenkanju, čutiti je tudi cukanje. Èe nabijem gas, ne cuka nič in normalno in konkretno potegne. O kakem safe mode-u ne duha ne sluha. Pojavlja pa se zadnja 2-3 tedne, prej nikoli.
Danes popoldne dobim na probo nadomestni MAF in nadomestno pedalko za plin (ima vgrajen potenciometer, 2 pravzaprav).
Priklopil bom tudi Lexio, če je kaka napaka zabeležena.
Èe ne bo pomagalao, kake ideje?

rsm23

Ko je bil pri meni MAF fuč se je to poznalo tako, da je med ca 2000 in 2500 obrati avto bil lenoben, nakar je od enkrat potegnil. Tako da pomojem je prej v pedalki problem.

Z Lexio poglej kakšen je airflow. Nekje mam sicer zapisane kake morejo bit vrednosti, ampak tako iz glave je tam 200-300 mg/cp v mirovanju OK. Èe je pa fuč MAF je pa precej višja cifra (500?).

Romzi

OK, po nasvetu že ene dveh bom še danes zamenjal filter goriva, tole z MAF-om bom pa tudi pogledal, kakšne so vrednosti. Hvala.
Aja, še to: včerja sem imel med vožnjo priklopljen tester in sem ob cukanju malo vrgel uč proti prenosniku in se mi zdi da je bila takrat precejšnja razlika med izmerjenim in referenčnim pritiskom nafte. Bom še usput mlo pogedal okrog senzorja tlaka, če je vse vsaj na videz ok.

Romzi

OK, napredek. Avtu se je zdele popoldne čist sfuzlalo in sem celo prišel do EML. Napaka je kot kaže na senzorju pritiska goriva. Kdo ve kaj več ali je to senzor na rampi ali senzor na pumpi?

ModelJT

Na pumpi je regulator, senzor je pa na rampi.
[SIGPIC][/SIGPIC]

alesz

In ,če je napake res na samem elementu,ti mora po odklopu le tega tester podat spremenjen status.....odprt kontakt ali prekinjeno.

Romzi

Hmmm, na enem tujem forumu (http://www.peugeotforums.com/forums/307-38/307-anti-pollution-fault-38714/) sem že našel da je pogost problem rumen konektor cca. 30 cm pod senzorjem. In se mi je pobliskalo da sem danes zamenjal naftni filter, itak je nafta tekla ravno na ta rumeni konektor, po tistem se je avtu šele strgalo .... Moram počakat da sem motor ohladi in bom probal za začetek konektor razstavit in ga očistit in našpricat s kontakt sprejem. Pa še prosto visi - ni čudno da zajebava.

alesz

CitatMoram počakat da sem motor ohladi in bom probal za začetek konektor razstavit in ga očistit in našpricat s kontakt sprejem. Pa še prosto visi - ni čudno da zajebava.
Tudi ne tem forumu je bilo že govora,citroenovo navodilo je izločitev tega konektorja,v primeru napake na njem........................

Romzi

Samo vprašam @alesz: a ti delaš na kakem Citroen servisu, nekam veliko stvari veš?

Romzi

evo, razstavil konektor, našprical, sestavil, ena vezica da stvar ne mahedra naokoli. Zaenkrat bp.

firbec

Romzi, tole trokiranje/cukanje, kako opazno je bilo? Fajn zatrokira ali komaj opazno?
Ker podoben problem se mi pojavla pri RHY mašini (66kw).

Rahlo cukanje opazim pri res enakomerni vožnji pri ~1900 obratih, četrta ali peta prestava.
Zanimivo, da to opažam samo na cesti Drnovo - Krško. Mogoče na delu čudne sile?? :D

Tiki

Firbec: To je zaradi sevanja NEK :Hammer3:
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

Romzi

Citat od: firbec;185282Romzi, tole trokiranje/cukanje, kako opazno je bilo? Fajn zatrokira ali komaj opazno?
Ker podoben problem se mi pojavla pri RHY mašini (66kw).

Rahlo cukanje opazim pri res enakomerni vožnji pri ~1900 obratih, četrta ali peta prestava.
Zanimivo, da to opažam samo na cesti Drnovo - Krško. Mogoče na delu čudne sile?? :D
Ne, bilo je zelo opazno. Sprva samo sem in tja kdaj, potem po menjavi naftnega filtra je pa laufalo kot BCS-ka:Hammer3: V bistvu ni bilo smao cukanje ampak je bil zvok na moč podoben klenkanju.
Moram pa rečt, da sem peljal že kar nekaj teh starejših HDIjev, pa  noben ni bil ravno prefinjen, je kar relativno težko držat konstantno brzino. Nazadnje v nedeljo sem peljal novejšega 75-konjskega berlinga (letnik 2008 1.6HDI), pa tudi ni dosti bolje.

firbec

Romzi, samo si moral pa res "razštelane" HDI-je vozit, da ne moraš obdržat konstantno brzino.
Po tvojem postu sem bil res pozoren na tole, vsaj moja xsara brez problema drži enakomerno brzino, brez rahlega pospeševanja ali pojemanja. Testiral sem na 1200 km dolgem krogu. Pa tudi cukanje se mi ni pojavilo.

frodo1

Citat od: firbec;185862Romzi, samo si moral pa res "razštelane" HDI-je vozit, da ne moraš obdržat konstantno brzino.
Po tvojem postu sem bil res pozoren na tole, vsaj moja xsara brez problema drži enakomerno brzino, brez rahlega pospeševanja ali pojemanja. Testiral sem na 1200 km dolgem krogu. Pa tudi cukanje se mi ni pojavilo.

Bo že res,....a normalno mora cukat, potem pri meni ni nekaj v redu,...

:argue1:
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."