Menjava zavornih ploščic

Začel/a BT-C5, Marec 16, 2014, 04:44:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

BT-C5

Pozdravljeni

Zamenjati moram zadnje zavorne ploščice pa me zanima,ali lahko zav.cilinder samo stisnem not ali ga je potrebno pri stiskanju tudi vrteti?
En mehanik mi je omenil,da bi rabil posebno orodje katero omogoča stisk in vrteje?
Kako potem nastaviti zavore,da ne pritiskajo preveč?

Lp.

ggors

Poskusi s stiskanjem, če ne gre pa še z vrtenjem.  Ko si gotov, vžgi garo pa nekajkrat pritisni na pedal za zavoro. Ne vem kaj bi ti nastavljal....

Citroenovc

OK, sej vem, da si odločen, da boš delal sam ...

Ampak - če takele stvari sprašuješ - si ziher, da je to posel zate? Ne bi ti raje to prepustil nekomu, ki zna. Zavore nekako so precej pomemben element varnosti.
OK

LP
Primož

Jogador

Citat od: Citroenovc;180553OK, sej vem, da si odločen, da boš delal sam ...

Ampak - če takele stvari sprašuješ - si ziher, da je to posel zate? Ne bi ti raje to prepustil nekomu, ki zna. Zavore nekako so precej pomemben element varnosti.

Podpis:BigThumbs:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

BT-C5

ja,sam bom delal-ker sem do sedaj na vseh avtomobilih zamenjal ploščice sam.
je pa pri teh novejših potrebno orodje katero stiska in vrti cilinder(drugače ne gre noter,)ko je stisnjen vstaviš ploščice in priviješ čeljust-vsa umetnost.
orodje je pa podobno (mizarski sponi) z različnimi nastavki za cilinder.
pa dobro je namazati vodila z keramično pasto,ker zavore zadaj rade občasno zablokirajo..

delim z vami,ker sem že dobil nasvet od mehanika.

BT-C5

Citat od: Citroenovc;180553OK, sej vem, da si odločen, da boš delal sam ...

malo sarkazma..
pri večini nesreč so vidne zavorne sledi!!
A je potem zaviranje del varnosti!

Lp

Citroenovc

Ok, bom pa preformuliral.

Svaka čast, da se ti da. Razen, če imaš doma hidravlično dvigalo, pnevmatsko pištolo za kolesa snet, že omenjeno orodje za zavrtet cilinder (mislim, da je okoli 25eur v Eurotonu - in ne vem kaj je tu novega, saj je prišlo prav že na BXu) za povrh vsega se boš pa še z zavornim prahom pacal ...
Jaz se tega ne grem več. Ni tako drago, če to plačam dobremu mehaniku pa verjamem, da bo narejeno BP.

In ja, meni vedno na vsakem rednem servisu vzamejo ploščice ven, sčistijo in namažejo vodila s pasto, dodana je tudi že inovacija v obliki ene ploščice.

Zato sem te vprašal, a se res misliš lotit sam.
OK

LP
Primož

CEPETKO

Menjane tudi zadnje ploščice. Ko sem odprl škatlo sem mislil da so za gorsko kolo. Na drugi sliki zlomljeno uho prečnega vijaka ki drži ploščice. Na tretji pa je prejšnji mojster tole umetnijo na vijakih naredil da se nebi slučajno kdo spravil kaj narazen šraufat zavornega valja.:Hammer3: Po končanem delu sem še vse napudral z bakreno mastjo zaradi korozije.
Citroen - kreative tehnoloži.

superca13

Zavorni cilinder si menjal? Ta odtrganina ni primerna za popravljat.
Diski so lepo globoko rjavi na torni ploskvi, to ploščica po mojem menju ne bo več zradirala.
Kaka je bila debelina diska? Je še precej nad minimumom? Èe je, lahko probaš postružit in ponovno zmeriš.

LP

Matteo.

Zdravo,

Tale umetnija ki ti jo je naredil mojster na tretji sliki je pa posrečena.
Kako boš pa sedaj klešče dol dal, da boš menjal ležaj ali disk?
C5 II ima enako narejene zadnje zavore pa sem ravno prejšnji teden na očetovem menjal ploščice in postružil diske.
V kratkem pa me čaka tudi na mojem..

LPM
Matteo.
Berlingo SX 1.9D 51kw l.1999
C5 Exclusive 2.0HDi 100kw l.2006
Renault Clio Authentique 1.2 16V l.2002
C-Crosser Exclusive 2.2 HDi 115kw l.2007
Grand c4 Picasso 2.0 BlueHDi 110kw avt. l.2016
Mercedes V 250d 4matic Avantgarde AMG 140kw avt. l.2017

CEPETKO

Ta umetnija vijakov valja je zrela le za cevne klešče.
Sicer sem disk pobrusil, danes pa pogledal in se že skoraj nič več ne vidi rja, ker so ploščice pridno radirale. Sicer pa takšne  mogočne diske bi rabil spredaj dvojne ne pa zadaj kot je tu. Ploščice pa so kot za gorsko kolo. Korozija in siva siva litina pa sta nerazdružljiva. Zavorni valji pa tudi korozirajo saj so daleč iz slabšega aluminija kot sprednji. Zelo pomaga bakrena mast.

StefZ

Zdravo. Bom kar tole temo porabil...

Na mojem tourerju 2.2 hdi 125 kw, letnik 09, so zadnje ploščice že čisto pri koncu. Glede na to da imam že skoraj 170k kilomerov bo verjetno treba menjat tudi diske (dvomim da jih bo po brusenju - odpravi roba ostalo dovolj). No in sem klical malo okoli in preverjal variante - spraševal sem tudi za prve diske in ploščice, ker mam na sumu da bodo tudi kmalu na vrstii. Gledal sem ATE in TRW (če so imeli) ter original.

GMT AVTODELI:
Sprednji diski TRW 160e, spr.ploščice ATE 102e
Zadnji diski Zimmerman 100e, zadnje ploščice ATE 55

AGO TRGOVINA (autocommerce ki je uvoznik za ATE)
Sprednji diski ATE 200e, spr.ploščice ATE 98e
Zadnji diski ATE 125e, zadnje ploščice ATE 59

AUTONOVA (novak na Dolgem mostu)
Sprednji diski TRW 160e, spr.ploščice ATE 99e
Zadnji diski ATE 125e, zadnje ploščice TRW 42e

JEROVŠEK (original - 25% popusta my citroen)
Sprednji diski 195e, spr.ploščice 116e
Zadnji diski 160e, zadnje ploščice 63

Vem da moram tle še računat delo (verjetno dve uri - tako je ocenil Jerovšek)

Skratka: original mi je kljub popustu predrag. Nekako se nagibam Novaku in kombinaciji TRW + ATE. Bi pa prosil ce ima kdo se kaksno idejo kje kupit zadevo - ne bi pa imel neke nizkocinovne kitajce....

Lahko mogoče kdo iz izkušenj pove kako se obnese kombinacija TRW + ATE. Bojim se da bo zadeva cvilila ker niso iste znamke....

Mnenja, predlogi.

THX

CEPETKO

Zadnji diski so tako debeli da po mojem zdržijo celotno dobo avta zaradi debeline saj imam skoraj 200tk pa mi niti na misel ne pride menjava.

rsm23

Èe bi rad ceneje poglej čez mejo. Recimo na pkwteile.de dobiš komplet TRW sprednjih in zadnjih diskov ter TRW ploščic za 304 EUR (s poštnino vred).

Čojko

Ne vem no.
Jaz se kombinacij ne bi šel. Zamenjaš vse naenkrat in imaš mir za zelo dolgo.
ATE je skoraj 500e, citroen original pa 530e, delo je potrebno povsod plačat,...
Morda je to varianta kot ti jo predlaga rsm23 in boš prihranil dobrih 200 e.

Jaz bi šel k Jerovšku, original, naredi kot se spodobi, cene so poštene, garancija na material in delo,.... niti pisnit ne smejo, kaj šele zacvilit.