Automatic menjalnik, vzdrževanje

Začel/a skrt3, Januar 15, 2014, 10:55:54 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

skrt3

Svojo Xantio pripravljam na veliki servis in menjavo olja v avtomatskemu menjalniku.

Ker se mi ne sanja, kaj in kako je prejšnji lastnik delal okoli vozila, me zanima predvsem pomoč okoli vzdrževanja menjalnika:

katero olje
interval zamenjave olja
ostalo vzdrževanje predvideno za tak menjalnik
etc...

zaenkrat imam samo podatek o šasiji svoje Xantie, če bo kdo potreboval.

hvala že vnaprej za vsakršno dokumentacijo in pomoč

gregor

Tu imaš nekaj napisanega:
http://www.kit-group.ru/sections/AL4%20Transmission.pdf

Ko sem še jaz imel al4, je bilo olje na peugeotu par centov ceneje kot na citroenu. Iskal sem tudi olje Esso LT ... (nevem oznake na pamet)  ampak je bil originalen cenejši in v 2l kanticah, esso pa v 20l.
Jaz sem delal takole:
(sicer samo parkratl, že par let je od takrat, zato pišem bolj po spominu).

Menjalnik segreješ z vožnjo, kakih 10km ne bo škodovalo (v navodilih piše 60stopinj)
avto postaviš na ravno.
spodaj na menjalniku imaš dva vijaka, en velik in mali v njem. Odšraufaš zunanjega, velikega, da spustiš olje ven. Ne se ustrašit ko ga boš ven vzel,  je par cm dolga cev na njemu.
Zašraufaš nazaj tisti vijak za izpust olja.
Zgoraj naliješ ca 3.5 litra novega olja. (ponekod piše 3 litre, kar je definitivno premalo)
Zalaufaš avto. s šaltheblom se sprehodiš čez vse položaje. (držiš bremzo da ne bo kam ušel hehe)avto pustiš zalaufan, odšraufaš mali vijak ki je v tistem za izpust olja.
Èe ne priteče ven nič olja ali zelo malo, samo toliko kolikor ga je bilo v cevki, potem ga imaš premalo in ga moraš doliti. Pustiš avto zalaufan in doliješ ter gledaš kdaj bo začelo spodaj tečt.

Aja, staro olje si spusti ven v eno lepo posodo, da boš lahko pogledal kakšno je. Èe je zelo temno, ter smrdi po zažganem je smiselno v kratkem narediti še eno menjavo. Namreč z menjavo menjaš samo del olja, ker ne moreš vsega ven spustit.

Nekje še imam navodila za al4 ki sem jih dobil od francla, jih lahk dobiš. Pa kakšna slo navodila za xantio bi se tud našla.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

MaGo5

Pohvale za napisano :emot112:.

Kaj pa na C5, je podobno?

gregor

2.0 hdi imajo al4 menjalnik, torej enako :-)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

skrt3

@gregor

Super, hvala za napisano!

Sem popoldan poklical se lugr-a, ki je na podrocju automaticov preskusil ze skoraj vse... Mi je posredoval telefonsko od mojstra iz Novega Mesta, ki obvlada avt.menjalnike. Sva govorila kaksnih 10 minut in mi je vse lepo razlozil, kako pa kaj.
Glede na to, da ne vem, kako se je z menjalnikom ukvarjal prejsnji lastnik, bom vsaj prvic se lepo zapeljal do Novega Mesta in prepustil delo strokovnjaku. Da vse preveri kot treba in naredi delo kot se spodobi. Okoli avt.menjalnika se res ne bi sel neka solanja, ker so posledice lahko zelo zelo drage.

Za SLO navodila bi bil zelo hvalezen in tudi za vsakrsno ostalo dokumentacijo.

Hvala ze vnaprej!

Čojko

S takimi navodili je to skoraj brezveze dat naredit komu drugemu, ki sigurno ne bo naredil tako dobro - ogret menjalnik in previrjanje stanja starega olja.

lugr78

Olje se bo pa ja ogrelo do Novega Mesta iz primorske ;)
Blaž zadevo obvlada, tudi staro olje pogleda in pove kakšno zanimivo stvar.
Sam sem marsikaj sam pošravbal na svojih avtomobilih, nekomu ki mehaničnih del ni preveč vešč pa ne bi svetoval da se na svojem menjalniku uči.

Bo šel Skrt z familijo pač na en izlet, vmes zrihtal še tole olje pa bo ;)
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH

Citroenovc

Blaž je prva liga! Tako da to je enako ali bolje (glede na izkušnje), kot da se gre Skrt lotit sam.
OK

LP
Primož

skrt3

Vztrajam, da je bolje :)
Že svojemu mehaniku sem "odsvetoval", tako da bom raje naredil veliki servis pri svojemu mehaniku in menjalnik reševal pri Blažu.

LukaKST

Citat od: gregor;1752402.0 hdi imajo al4 menjalnik, torej enako :-)

Kaj pa C5 I. gen V6-ke?