Omejevalci vrat

Začel/a StefZ, November 18, 2013, 09:19:22 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

StefZ

Zdravo!

V tej temi smo se že dotaknili omejevalcev: http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=11011&page=3

Tole sem našel na enem španskem forumu: http://hydractives.com/viewtopic.php?f=61&p=149258 Slika pove več kot tisoč besed... Kdor bi rad bral naj uporabi translate :emot112:

Èeprav je tista z vijakom boljša, da ni potrebno vedno na silo odpirat zadeve...

StefZ

Pozdrav še enkrat.

Kaj so brihte v Citroenu mislile, ko so te omejevalce ustvarjale. Adijo pamet...
Ob vročini spet vse veselo škripa in ker vemo, da je nov brez barve cca 100 € sem se lotih odpiranja tako, kot je opisano na španskem forumu (link spodaj).

Uporabil sem hrastov les in kladivo. Trije omejevalci so hitro popustili eden pa je rabil malce več "prigovarjanja" in je sedaj temu primerno tudi videti....

Info o tem kako so narejeni:
To, da notri ostaja voda že vemo, ker je spodnji rob širši. Spodnjo "šalčko" gor držita dve zagozdi - ena spredaj in ena zadaj. Prav tako naj bi bil ta spodnji del oziroma stik zaliman z nekim lepilom / peno / gumo, ki pa je z leti preparela in je voda veselo tekla notri. Sem nekajkrat šprical s silikon sprejem in je ob tem vedno voda špricala ven.... Nazaj na razdiranje...Ko je zadeva 1x dol gre naslednjič dol z veliko manj "prigoravarjanja" - gor jo še vedno držijo tisti dve zagozdi.
Mene je pogled na notranjost šokiral - dobesedno. Kako hudiča lahko v teh časih kdo vgrajuje takšne idiotiznme.... Me čudi da so sploh zdržali 5 let.... Èe se je hotel Citroen s C5 X7 po obliki spogledovati z nemci bi se lahko tudi po tehniki...
Vse skupaj plava v nekakšni čorbi masti, vode in praha rje. Verjetno je pri kakšnem avtu, ki je gražiran (moj je pod milim nebom) zadeva manj grozna. Okrog zgornjega dela, ki se premika z vrati je nakakšno navitje - kot feder. Ko ta zadeva dovolj zarjavi poči in si tam kjer ni muh....

Slike: Pozor! Ni za osebe z občutljivimi želodci :) :)

Zadevo bi želel očistiti do suhega, nazat z mastjo in fiksno zapreti in bi prosil za vaša mnenja

VPRAŠANJA:
- s čem očistiti to svinjarijo. Topilo? Skratka kako očistit do suhega?
- s kašno mastjo namazat, da bo odbijala vodo?
- kako spodnjo "šalčko" neprodušno zalimati na zgornjo? Ko bo vse suho nazat s silikonom (tisti za kopalnice....) in potem pritisnit "šalčko" gor. Tukaj je dilema kako to naslednjič dobit dol...

Vsako mnenje in predlogi so dobrodošli.

BT-C5

očistiš lahko z kakšnim čistilom za zglobe tudi kako čistilo za zavore bi šlo(pokrij gumijaste dele,če je v spreju).Namažeš pa z mastjo katera se uporablja v navtiki,mislim da je modra ali kako drugo mastjo za ležaje(slonokoščena)-če bo polno nebo prišlo nič noter.
Èe si pa malo spreten pa zgoraj zvrtaj luknjo in privij kakšen "nipl"to je nastavek za mazanje z pumpico spodaj pa 3mm odvod in bo večno..

superca13

Jaz bi naredil takole:
1.Celega odmontiral, opral z bencinom, polno nafilal z mastjo(katerakoli, vsaka mast je waterproof), zaprl nazaj z (recimo dinitrol) tesnilno maso.
Pant nazaj in na novo nastavit vrata.
Po moje ne bi imel več težav, v kolikor je notranjost še cela.
Idealno bi bilo, če bi novega tako odprl, napolnil, z maso zaprl,  pobarval in zmontiral.

Meni so ti omejevalci sicer lepi, moderno zgledajo, očitno pa so šparovno namazani in tisto tesnilo ni ravno najbolj posrečeno.
Klasični panti, ki jih vidiš tudi na nemških traktorjih so grdi ko smrt, štange kot na starih stoenkah, delujejo pa res dlje. Se pa tudi tam dogaja, ko vzmetni zatič poriba luknjo in ohišje, potem pa cel omejevalec  z vrati vred poka kot pri norcih. In, še sanacija je težko izvedljiva.Tako da tudi tisto ni vsemogočno.

Veselo na delo :-)
LP
S

StefZ

Hvala za mnenja.

Kaj pa vem, če si upam snemat pante dol. Nekako mi ne diši najbolj :( Èeprav vem, da bi jih le tako lahko 100 % očistil in saniral tako kot treba.

Jih je mogoče kdo že snemal? Kakšen je postopek? Na vodoravni podlagi odpreš vrata na max in jih podložiš z npr. dvigalko in potem veselo odstraniš pant? A bo feder v tem omejevalcu skupaj skočil ali bo ostal odprt oz. v isti poziciji kot je bil na vratih?

Hipotetično: če odprta vrata ne premikam ko so podložena in obrišem položaj vijakov ki držijo pant na karoseriji zato da ga potem dam nazaj na isto pozicijo bi morala biti vrata po postopku nazaj na istem mestu...? Hipotetično :) :) malo me gloda črv dvoma :) kaj pa če jih ne dobim prav gor... V ponedeljek je služba to pa edini avto....

Verjetno bom probal malce posanirati kar na avtu in ne bom snemal...

Hvala še 1x za odgovore.

superca13

Na prvem C5 III so mi crknili  zelo hitro, mislim da v prvem letu. Sem bil zraven , ko so jih demontirali...nekako tako kot sam ugotavljaš. Na žalost zadeva ni sila enostavna za hoby mehanika (kr se nastavljanja tiče), mene so sicer tekom postopka nastavljanja prosili, da se odstranim iz delavnice :-)
Mehanika sem malo nervoznega delal zgleda :-) Saj prav, jaz tudi nimam rad, če mi kdo pod prste gleda, ko me nakej zajebava :-)

Aja, zanimivo da mi na drugem C5III lepo držijo, avto pa je večinoma pod milim nebom.

LP
S

Asik

StefZ,

kako si potem rešil problem?

Tudi na mojih vratih že zelo moteže škripa...

Lp

StefZ

Zdravo!

Na žalost nisem še nič rešil... Še vedno škripa. Ne najdem časa da bi se zadeve lotil... Pa bi se je nekako moral pred zimo.
Malo je tudi problem ker sem iz bloka in je problem s prostorom in parkiriščem...

Èe boš rešil kaj sporoči kako si naredil.

Asik

Nisem mogel več poslušat tega škripanja...sem kar peljal na servis, da mi dajo novega gor.

skupaj z delom je prišlo cirka 75€

DaKirba

Malo obujam temo.

Ne spoznam se nič na omejevalce in vrata, ampak po prebranem sodeč imam tudi jaz problem z omejevalci očitno.

Namreč samo na levih zadnjih vratih mi ob odpiranju močno poka in škriplje. Prav sram me je odpirati vrata, če so ljudje v bližini...

Ali mislite, da je problem v omejevalcih? Kaj sploh so to omejevalci? :) Res, si niti predstavljam ne...

Je pa zanimivo, da poka in škriplje samo pri odpiranju in zapiranju zadnjih levih vrat.

Enkrat so mi na servisu nekaj mazali, ampak ni čisto nič pomagalo.

Pa občutek sem dobil, da niso bili ravno prepričani kaj povzroča to škripanje in pokanje...

Kaj bi bilo najbolje narediti v tem primeru?

Lp

zlomjo

Odpri vrata pa poglej med pante od kje škripa med premikanjem vrat. Tam daj malo masti.

jumper1

Kar tako po vrhu nič ne pomaga mast treba je omejevalec odpret in noter namazati.

zlomjo

Jaz sem dal na šraufciger mast pa malo žokal z mastjo po omejevalcu in je zaleglo.

alesz

Kot jaz razumem gre za tak omejevalec kot je na začetku teme,tam pa bolj malo lahko žokaš,pa še dokler škriplje ga recimo lahko rešiš,ko pa začne pokat je v bistvu prepozno.

zlomjo

C3 letnik 2003 je imel drugačen omejevalec, kot tisti na sliki na začetku teme. Tam sem lahko žokal. Je pa res, da nisem niti gledal za kateri avto gre.