Misteriozno pokanje v podvozju

Začel/a Imperial, November 02, 2013, 09:11:20 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Imperial

Pozdravljeni!

Pred časom sem postal lastnik mojega prvega Citroena in sicer C4 Picasso 1.6 hDi Business letnik 2010, uvoženega iz Francije. Kupil sem ga pri posredniku v okolici Maribora sredi avgusta s prevoženimi 144000 km, ki bi naj glede na priloženo dokumentacijo ( servisna in izpisek iz servisov ) kar štimali. Imeli so avtomobile s prevoženimi manj kot 130000 km, a sem se odločil za tega, ker je bil znotraj in zunaj izrazito bolj ohranjen od vseh kar sem jih do takrat videl ( bil sem na vsaj 10h ogledih in sem nasplošno precej picajzlast in obseden s higieno :) ), obut je v popolnoma nove gume Goodyear, ima vgrajeno navigacijo MyWay in par drugih bonbončkov, po servisni knjigi in izpisih sodeč pa so na avtu pri 131000 km zamenjali komplet zavore spredaj in zadaj in vse štiri šobe, kar je finančno gledano kar velik plus.
So pa seveda, kot se vse prerado zgodi, na tem čudovitem primerku minusi, ki so se najprej zdeli zelo marginalni in ne vredni omembe, sedaj pa mi že močno najedajo živce.
Prva stvar, za katero se niti ne sekiram preveč, je neko čudaško cvrčanje pod volanom, ki se pojavi takoj po zagonu motorja in čez čas izgine. Sliši se kot cvrčanje elektrike in mi ni jasno kaj bi to lahko bilo. Pri prodajalcu so seveda rekli, da je to normalno, ker je to njim najbolj ugodno in se nas tako najlažje rešijo, na pooblaščenem servisu Avtocity v MB pa za kaj takega še niso slišali in jim ni jasno kaj bi to lahko bilo. Je to kaj potencialno nevarnega in dragega, ali dam preprosto radio bolj na glas?
Druga stvar, ki mi že močno najeda živce, pa je zvočna spremljava, ki prihaja iz območja sprednjega levega kolesa. Zvok je pokajoče narave, kot bi ne bilo amortizerjev in vzmeti, ampak le plastika. Top, plastikast zvok, ki se pojavlja pri hitrostih do nekje 60 km/h, ko zapeljem v neravnine in luknje na cesti. Zvok, ki mi je znan od prejšnjih avtov, ponavadi je bila v takem primeru za zamenjat roka ali stabilizator. Zvoka na testni vožnji nisem opazil, ker je potekala, kot sem kasneje ugotovil, na popolnoma gladki cesti, vsaj takrat, ko sem vozil počasi. Prodajalca sem pisno seznanil z napako kar naslednji dan ( poslal AR ) in zahteval odpravo napake ali vračilo kupnine. Avto je nato pregledal njihov "hišni" serviser in ugotovil, da je vse kot novo in da nima kaj pokat ( kljub temu, da poka ). Avto je bil še isti dan na preventivnem tehničnem, kjer so preizkusili delovanje amortizerjev in naprava je pokazala vrednost 75% na obeh kolesih, kar bi naj bilo OK. Prodajalec sam mi je rekel, da je ta zvok normalen in da je to pač Citroen in tu in tam kaj poka. Ker se ga ni dalo premaknit za karkoli drugega, sem šel na lastno pest na Avtocity v MB. Tudi tam so avto pregledali in na podvozju ni bilo opaziti nobenih nepravilnosti. Mehanik se je sicer strinjal, da res precej neprijetno poka, ampak ni znal najti napake. Nazadnje je ugotovil, da je popustil nosilec servo črpalke in ga zamenjal.
Veselo sem se odpeljal domov in prvih 5 km je bilo vse OK, nakar se je zvok spet pojavil. Drugi dan sem šel nazaj na servis, da preverijo, če se je kaj snelo in spet nič. Nosilec fiksno na svojem mestu, drugo pa vse kot novo. Po skupnem praskanju po glavi se je ugotovilo, da je najbrž fuč zgornje vpetje amortizerja, drugo naj ne bi bilo možno. Zapeljal sem se do dilerja, ki mi je prodal avto in seveda na to uho ni slišal nič, zato sem se odločil, da zadevo rešim na lastno pest. Kolega je naročil lager ( Monroe ) in mi ga zamenjal ( na tem mestu bi čestital debilu, ki je pozicioniral vpetje amortizerja tako globoko pod šipo, bravo debil..). Sledi vožnja domov z nasmehom do ušes, avto kot nov, wow kako lepo gre in sploh..tik pred domačim pragom pa spet ta poezija iz podvozja..tok tok, plok, tok..in megla pred očmi. Po debati s kolegom sva bila sklepčna, da zamenjava še stabilizator. Seveda ga je menjal in tokrat ni pokalo nič celih 24 ur, naprej mislim, da ne rabim razlagat..Ima kdo idejo kaj je to pokajoče čudo, zraven katerega si pooblaščeni serviser spraska čelo do krvi? In jaz gledam po kredenci, če imam še kakšen Lexaurin, ki mi je ostal od zadnje Alfe? Se strinjate, da je to napaka, s katero bi se moral ubadat prodajalec? Ali si delam utvare? Ahja, avto ima tudi garancijo, v kateri pa seveda to ni zajeto, nič novega. Hvala že vnaprej za vaš čas in morebitne odgovore!

ModelJT

Dobrodošel!

Pa si prepričan da ta zvok prihaja od zunaj? Da ni kaj v kabini? Kaj pa kake zavorne cevi, žice ipd. tam okoli? Si probal zategnit vse možne vijake v tistem delu avtomobila? Problem bi lahko bil tudi v gumi ležaju stabilizatroja. Smo na servisu enkrat imeli en primer (C3), mu je tudi pokalo po neravninah in se je na koncu ugotovilo, da je bil krivec gumi ležaj stabilizatorja (številka 2 na sliki). Smo potem namazali gumo in nosilec z mastjo, našpricali še mast v spreju med gumo in stabilizator in zapeljali avto parkrat čez večje neravnine pa je nehalo pokati.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Imperial

Hvala za dobrodošlico in izčrpen odgovor!
Prav ta guma je naslednja na seznamu za menjavo, jutri dobim informacijo, če je na zalogi. Vsi vijaki so zategnjeni in nasploh izgleda spodaj vse kot novo, vem pa, da je lahko odločilen le kak milimeter lufta in že poka, vseeno gre za velike obremenitve, sploh v MB, kjer so ceste kot v kakšni zakotni vasi v Zimbabveju. Mehanik ima idejo še za dve dodatni zadevi, ampak pravi, da bi popravljal postopoma. Meni je malenkost sitno le to, da vsakič znova plačam storitev in ni nič bolje, pa še v trenutku težko presodim, če je OK ali ne, ker ne poka takoj. Mi pa je zanimivo, da je boljše vsakič, ko je avto dvignjen in potem spuščen, očitno se takrat nekaj raztegne in potem spet posede, da začne ponovno nabijat. Jutri bom poklical mehanika in mu predlagal, da naredi tako kot je napisano v odgovoru in javim kako in kaj! Še enkrat hvala!!

LP

ursus

Tisto "cvrčanje elektrike" je električni grelec oz.njegove špirale.
Nič nevarnega .

Imperial

Mhm..torej radio na malo višjo glasnost, pa je problem rešen ;) Hvala!

alesz

StefZ

Citat od: alesz;169630Stvar je v "paverpointu"

Zdravo!

Zanimivo branje. A se mogoče dobi kaj podobnega za C5 III (lahko tudi na ZS)?
Sorry za offtopic.

Hvala.

Imperial

Res zanimivo...na servisu pa odziv kot da prvič vidijo C4 Picasso..Hvala!

barbo

Citat od: alesz;169630Stvar je v "paverpointu"

Za C4 od 2004-2011 bi se tudi kaj dalo dobit ?

Imperial

Te gumice mi je mehanik zamenjal danes in kot ponavadi ni nič bolje. Je pa zanimivo, da je vsakič in to čisto vsakič, vse OK vsaj 2 kilometra po tem, ko mi avto spusti iz dvigalke. Torej se takrat nekaj raztegne in potem pod obremenitvijo ponovno sesede in spet začne pokat. Naslednja poteza je menjava neke manšete in dela, lokalno imenovanega "kugla", karkoli že to je. Na koncu pa bi naj zamenjal še en ležaj, naprej pa pravi, da ne ve kaj bi...juhej...

xpuser

Imperial

Sem že bil pri enem in na pooblaščenem, kjer jim je bilo še najmanj kaj jasno. Problem je v tem, ker spodaj izgleda vse kot novo in ne kaže znakov obrabe in je zato težko določit v čem je problem. Na pooblaščencu so zamenjali nosilec servo črpalke, ki je zraven vsega na desni strani, naprej pa niso vedeli kaj bi...ne vem kaj naj...Te dele še zamenjam, potem pa ga diler dobi nazaj, tako ali drugače.

ModelJT

Citat od: Imperial;170075Sem že bil pri enem in na pooblaščenem, kjer jim je bilo še najmanj kaj jasno. Problem je v tem, ker spodaj izgleda vse kot novo in ne kaže znakov obrabe in je zato težko določit v čem je problem. Na pooblaščencu so zamenjali nosilec servo črpalke, ki je zraven vsega na desni strani, naprej pa niso vedeli kaj bi...ne vem kaj naj...Te dele še zamenjam, potem pa ga diler dobi nazaj, tako ali drugače.

Pa je probal mehanik tisto kar sem napisal?
[SIGPIC][/SIGPIC]

Imperial

Ja, sem napisal dva posta nazaj, prav to mi je včeraj zamenjal, na obeh straneh.

altair123

Èe je vse kot novo, je za pokanje krivo kaj česar sploh ni (kaj manjka). Recimo, da si izgubil kako spono ali kaj podobnega... Spomnim se da smo pri našem hyundaiu imeli težave s pokanjem v podvozju, kriv pa je bil kamen, ki se je znašel med vpetjem roke in nosilcem. Od zunaj se ni videlo nič, kamen je padel ven šele ko so mehaniki sneli roko iz obupa....