Letnica izdelave pnevmatik!

Začel/a Dale7, Oktober 18, 2013, 05:29:29 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Dale7

Živjo!

Mene pa zanima naslednje in sicer, kupujem nove zimske gume. Koliko je pomembna letnica izdelave gum. Namreč, če so gume v skladišču 3-4 leta oz. 1 leto - ALI TO VPLIVA NA SAMO GUMO.

Je potrebno biti pozoren na tako stvar?

Koliko naj bi bile gume stare ob nakupu? Ali je kakšno povprečje?

NAJ ZAHTEVAM POVSEM NOVE GUME (leto stare, naprimer)? Ali pač dobiš kar dobiš?

HVALA ZA MOREBITNE ODGOVORE!

Pa lep pozdrav...

Jogador

Pravilno skladiščena kvalitetna (michelin, goodyear ipd) guma stara 5 let je ista kot nova. Ampak takih itak ne prodajajo, vsaj ne vulkanizerji, mogoče kakšna spletna stran, po nižji ceni, ravno zaradi tega, ker ljudje take gume po isti ceni ne bodo kupili, ker je kao slabša.

Guma pa mora bit stara od minimalno pol leta do leto pa pol, ponavadi okrog enega leta, preden se jo sploh montira na avto, da se vsi materiali "uležejo", zato gume ki je mlajša od cca pol leta sploh ne moreš kupit.

Večinoma se prodajajo gume stare od leto do dve leti, te so pa enake, kar se tiče lastnosti, se ne rabiš ukvarjat s tem. Itak več kot 4 leta zimska guma ne zdrži, če delaš vsaj ene 15k na leto.
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

gule

Tole,da so gume lahko "prefrišne", pa prvič slišim. In se mi zdi zelo "egzotično"...

andraž

Kot vino, starejše je, boljše je... Tudi jaz to prvič slišim, da se morajo gume "postarati", potem šele montaža.

dvorjan

Jaz sem ze slisal to o staranju gum, pa vendar lahko kupis tudi povsem sveze gume. Jaz sem za spacka dobil celo vsega 5 tednov stare Nankang gume ... Pa tudi ene zimske sem pred leti kupil 7 tednov stare ... Z nobenimi ni bilo problemov ... Montiras in vozis ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Jogador

No povsem možno je, da so mi krivo vero predavali, ampak ko sem še jaz delal v vulkanizerskih vodah, nisem michelinke mlajše od pol leta montiral, jih sploh ni bilo, pa smo jih po tovornjakih dobivali direktno iz fabrike.
Baje naj bi bila optimalna starost za montažo gume več kot pol leta.
Saj pravim, tako mi je bilo rečeno, do sedaj sem tako mislil, če pa ni res, potem pa še ena laž več, ki sem ji verjel :)
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

gule

Saj ne rečem, da je laž, samo egzotično zveni...pa prvi glas o tem sem od tebe dobil...

frodo1

Citat od: Jogador;168835Pravilno skladiščena kvalitetna (michelin, goodyear ipd) guma stara 5 let je ista kot nova. Ampak takih itak ne prodajajo, vsaj ne vulkanizerji, mogoče kakšna spletna stran, po nižji ceni, ravno zaradi tega, ker ljudje take gume po isti ceni ne bodo kupili, ker je kao slabša.

Guma pa mora bit stara od minimalno pol leta do leto pa pol, ponavadi okrog enega leta, preden se jo sploh montira na avto, da se vsi materiali "uležejo", zato gume ki je mlajša od cca pol leta sploh ne moreš kupit.

Večinoma se prodajajo gume stare od leto do dve leti, te so pa enake, kar se tiče lastnosti, se ne rabiš ukvarjat s tem. Itak več kot 4 leta zimska guma ne zdrži, če delaš vsaj ene 15k na leto.

Da se prodajajo leto do dve stare je pa malo za lase privlečeno, razen če so bile kje založene.
Sem jih že večkrat kupil preko spleta, pa sem vedno od prodajalca pred  nakupom zahteval DOT, pa nikoli nisem dobil toliko stare.
"Ni se sramota uèiti, ampak ne znati."

antasi

Guma, ki se nova proizvede,
obstane v skladišču 6 mesecev (povprečno)
zaradi takoimenovanega "odležanja"
To pomeni, da se guma ne postara, ampak mora biti odležana
zaradi strukture gume,
saj šele potem dobi prave lastnosti.
Iz istega razloga tudi pravilno skladiščena guma stara par let nima
nič slabših voznih lastnosti kot pravilno odležana nova.
Seveda, pa se izogibamo par let starih gum, saj ne vemo, če so bile pravilno skladiščene. Tema, pravilna temp. vlaga itd.

Ne vem, kako to , da nekateri ki delate v avto industriji tega ne veste,
pa vas mora en navaden štromar o tem učit:funny34d:
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

jurep

Meni pa je pred časom vulkanizer povedal (ne vem pa, če to čisto drži), da ni toliko problem v starosti gume, kot v tem, kdaj jo prvič napolnimo z zrakom. On je to razložil takole: guma lahko stoji tudi nekaj let, pa zaradi tega ne bo nič slabša. Ko pa je prvič dana na kolo in napolnjena z zrakom (v gumi naj bi bila neka snov, katero zrak, ki je vanjo napumpan, začne siliti navzven - ne vem, če sem to razumljivo napisal), se začne starati. Tako nekako naj bi to bilo. Bi se pa pridružil menju prejšnjega: če so gume pravilno skladiščene, ni nič hudega, če so stre nekaj let.

LP

Jure

Čojko

Gume stalno posodabljajo, kot avte recimo in starejša kot je guma manj modificirana je. Kupit čim novejšo gumo. Odležanje je po moje neumnost, ki sedaj v krizi, ko kje ostajajo zaloge zelo prav pride.

wragec

Tudi jaz sem kupil gume avgusta narejene pa julija (stare 6 tednov). Do sedaj sem vedno dobival frišne gume pa še nobenih problemov (razen z savinimi s3 ko jih je odprlo po sredini).

andraž

Meni je vulkanizer (Pestator, Ljubljana-Brod) razlagal, da so starejše gume, ki nekaj let ležijo v skladišču, slabše. To je podkrepil s trditvijo, da je takim meril trdoto z posebnim aparatom, in so bile tiste starejše vsaj 20% trše od enakih novih. Razložil mi je koliko Shorov so imele ene in druge, vendar je ta številka nekam ušla iz glave... Komu je sedaj verjeti...

zlikovski

Saj to je normalno da guma z leti postaja trda, poka, in je bolj porozna.

rocky86

Včeraj mi je poštar prinesel zimske Nokian gume, narejene v 25 tednu (cca. 20.6.) 2013.
A jih pol lahko že novembra na avto namontiram?:funny34d:
 Mogoče bo bolš, če počakam do novga leta?:Hammer3:
Peugeot 5008