o spačkarjih na stajerskem

Začel/a janez, Avgust 21, 2013, 01:09:54 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Dve leti nazaj so dobro promocijo naredili, ne vem zakaj letos niso... bi verjetno res dobili srečanje. Cajti gor ali dol, 95 leta so bili še hujši cajti.

Škoda no, lahko bi bila dobra promocija za Citroene pri nas. Kamijoni, prevozi,... gor ali dol... pustimo to na stran, Kakor tudi vsa nesoglasja. Ampak, tisti članek v Novicah je pa milo rečeno kol v srce spačkarjenju pri nas.

Že tak nas imajo za norce. Iz naših avtov se norčujejo že leta dolgo. Mislim... tak, folk. Mislim, vsaj na mojem koncu... Ne vem kak je čez Trojane. V preteklih letih sem (smo) ogormno stvari in dejanj naredili za to, da bi na nek način pokazali ljudem, da so Spake čist normaln avto. Ali pa še boljši... (včasih).

Potem se je začelo s tem oldtimerskim načinom... OK, sej zastopim (na nek način), s Spako se ne da vsak dan vozit... mislim, tako kot z nekim novim avtom. OK, pa treba jih šparat. OK, pa vsak ima svoj razlog kako in kaj na srečanja in zakaj. Ajde... naj bo.

Ampak... ko bereš članek v Novicah... Se vse podere, kar se je naredilo zadnjih 20 let. Spaček je , če gledaš iz oči navadnega šoferja in bralca cajtng, postal nekaj nevoznega (?), nezanesljivega(?), starega (?),... Nekaj kar je dejansko cajt povozil.

Sej vem, novinarji pišejo večinoma vsako tretjo besedo, kar jim nekdo pove in o določeni stvari nimajo pojma.

Ljudje, ki se odločajo za nakup Spačka so večinoma starejši, nekako iz nostalgije, iz sedemdesetih ali osemdesetih, ko so imeli tak avto. Večinoma so presenečeni ko vidijo, kako se danes delajo - popravljajo - obnavljajo ti avti pri nas. Navajeni so tistih cajtov, ko se je fliko prilimalo na podvozje za tehnični pregled in popravljalo s starimi rabljenimi deli. Še bolj so presenečeni, ko ugotovijo, da so za velike denarje kupili avto, ki je zelo drag za obnovo po današnjih standardih. Večina jih ne hodi na srečanja CKS ampak na razna oldtimerska druženja in nimajo prilike videti res dobro ohranjene ali zrihtane avte. Seveda, veterana bi imel vsak in se jim zdi, da je še najbolj poceni Spaček... Ko uvidijo svojo zmoto pa poskušajo prodati ali pa ga zapustijo.

Vse skupaj spade, kot da zadnjih 20 ali več let v tej sceni pri nas ne bi obstajalo. Ljudje enostavno ne vedo pravega stanja . Svetovc pri nas bi mogoče doprinesel malo pozitivnega v tej smeri . Vsekakor pa tak članek v Novicah (pa še kakšen drug) naredi veliko škode.

Tudi sam sem po dolgih letih prešel na drug, novejši avto. Počasen je, hrupen, ... kot Dak. Ne delam veliko kilometrov s svojim avti vsakodnevno, vendar sem rabil večji avto zaradi tovorjenja. Vseeno pa ostaja pri hiši AMI, ki se vozi vsak dan. Pozimi in poleti... in vidim, slišim, kako se okolica norčuje iz takega avta. Nihče ga ne jemlje kot veterana. Seveda ne, sej je čist navaden AMI. Èe bi bil na dvorišču parkiran kakšen SL ali kaj res veteranskega , bi ga vsi občudovali. Tak pa ...slišiš... " lej jih reveže, še avto si ne morjo kupit"... "lej ka ma krša okol delavnice, ka te tot dela" ...

Ljudje še vedno gledajo kljub vsem naporom na ta avto kot na nekaj cenenega in neuporabnega. Nekaj v kar se ne splača denar vlagat. Oziroma, če imaš tak avto si pač revež v očeh drugih, ki si normalno nabavijo nov avto.

Po vseh teh letih, dokazovanju, prepričevanju ostane samo to kar čutiš sam pri sebi, ko se vsedeš v Spako, Dyano, Amija...

Verjetno bo res kakšna Vrhniška sekcija še ostala in verjetno v njihovem koncu ljudje gledajo drugače na te avte, jih videvajo in jih razumejo. Nasplošno pa je postal svet neprijazen do takega načina življenja. Izumira nekaj kar je bilo lepo, zanimivo... postaja vedno bolj vase zaprto, osebno .

Malo daljši post... Ne narobe razumet, nikakršno napadanje na karkoli... Samo razmišljanje.

lp

Xandrej

Citat od: garac;165046mimogrede svetovc bi lahko že bil v slovenije, samo ja bi Slovenci rekli in portugalci bi odpadli, kot knof pri gatah

Pa ne prosim bit tisti, ki niste člani kluba spet najbolj pametni, ne spet z nekimi prepiri in kakanji začet... vem, da se nekateri pač iz tega napajate in vam to daje energijo za življenje

Oj. Pa res me zanima ker vem, da smo na vse kremple se trudili pa potem vse v vodo padlo oz. nismo bili izbrani zdaj pa?

Èe je kakorkoli bi te prosil lahko tudi na ZS.

:BigThumbs:

Zeko124

@X, stvar je zelo enostavna, v Franciji so zmagali Poljaki, predsedstvo CKS pa je odločilo, da se letos NE kandidira za svetovca za leto 2017.

Jaz se pa hudo malo obremenjujem, kaj folk misli o mojem avtu. Vsedeš se vanj, se pelješ in te boli ku... za cel svet. je pa večji delež tistih, ki na Amija gledajo kot na enega zanimivega oldija in ne kot na kup starega kršovja. Govorimo o moji generaciji, ki niti ne poznajo teh avtov.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

janez

Nisem vedel, da se že voziš z amijem...

Jah..., drugi cajti, druge generacije, drugačno videnje in razmišljanje, drugačne vrednote, drugi cilji,...

Lenko

Morda res tako gledajo na amija ampak si velikokrat presenečen. jaz sem se vozil z mojim mislim da do 2004. Na faksu smo na kosilo ali pa na pijačo vedno hodili z mojim amijem. Je bilo najbolj zanimovo priti na faks v pravem študentskem avtu.

Zeko124

Citat od: janez;165126Nisem vedel, da se že voziš z amijem...

Jah..., drugi cajti, druge generacije, drugačno videnje in razmišljanje, drugačne vrednote, drugi cilji,...

Se (še) ne, žal, dokler smo se, pa kup slik imam na fb.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

janez

Jaz nisem bil študent... Od začetka čist navaden delavec v malem provincialnem mestu, kjer se je na te avte gledalo kot sem napisal... Večinoma zaničljivo. In tule pri nas je še dandanes tako.

So tudi izjeme... Me sprejemajo s temi avti vendar z rahlim podtonom , ki meji na pomilovanje v stilu, "sej je vredi pjeb... pač si ne more privošit bulšiga avtena "

Ma ja... se bomo pa drugače igrali :)

zlomjo

Jaz se spomnem, ko sem eno ženico spraševal v Hočah na avtobusni postaji kje se gre za letališče Skoke. Niti ni poslušala do konca, pa je že rekla, da se z nami nebo pelala. In še bolj zanimiva je bila debata gasilcev, ki so bili varnostniki na svetovcu, ko eden pravi, da mu ni jasno, da je tolko huliganov na kupi, pa se nič ne bincajo. To sta 2 moja utrinka iz leta 1995 o pogledu Štajercev na voznike spačkov.

janez

Tu na mojem koncu je bil tak pogled na Spako:

Lej ga! STOP! Papirje... tehnični je ? Ma, tole ni tehnično ispravno. Ni šans. Daj prometno, parkiraj... pa tablce dol. Ka se buniš !? Daj prvo pomoč. Knoflc ni dost. Kazen pa na tehničnega boš pelo.

Okol pa folk ... sn ti reku, lej kaki je huligan fardaman, pa ringlc ma, ka ma to za eno jajco, ka si ne more jugeca kupit al ka ? Banda brezposelna ... itd...

Na bencinski pa... čuj, nea več mešanco tankamo.

V pralnici... ka boš to prau, se bo ja raspadu...

Na tehničnem... ,da ne govorim... ni šans od prve naredit tehnični. Èe ni bilo nič narobe pa klasičen izgovor "žarnce maš okul obrnjene" - ni ispraven. Al pa nalepke dol potrgaj pa ti dam tehničnega, al pa enostavno ... bek fukn toto jajco...

V trgovini... dve svečke za spačka prosim ... hahahahahahahhaha... ma to ne delajo več.

V Celju na Citroen servisu ... prednji lonc za spačka prosim... hahahahahha... lej ka bi tot rad , auspuf za spačka... hahahahha.... beži mali, mi citroene prodajamo.

Na parkirišču pred Emono blagovnico v Zrečah pa sn dobil listek na šajbo "tu ni odpad, odstrani ali pa bomo mi odstranli na tvoje stroške"... pa sam v trgovino sn šou kupit neke stvari, pol ure me ni bilo.

Popravljat mi ga noben ni hotu, švasat boh ne daj, barvat pa še manj ...

Da sem si nafilal baterije sem ponavadi šel na drug konc Slovenije, na obalo. Ali pa v tujino... Ker na mojem koncu je bilo in še je furat te avte katastrofa.

V Zrečah, Konjicah še dandanes te avte tretirajo isto kot v začetku 90tih... šrot.

Lovro

Mogoče je bilo res tako leta 95...

Jaz namreč nikoli nisem doživel, da bi bil kdo podcenjevalen do mojega ex-spačka ali sedanje Žabe. Vozil sem jih od leta 2000 naprej.

Mogoče so tebe Keža že navajeni od prej, pa vedo, da nisi nek zbiralec oldijev, temveč že ves čas neprekinjeno furaš A serijo, pa te zato tako gledajo.

Mogoče, če bi si tvoj sosed omislil A serijo, bi njega gledali drugače, sploh če bi bil avto v nulo zrihtan. On bi si pač kupil oldija, ti pa stalno to furaš, ker kao naj ne bi imel denarja, pa še avti, ki jih voziš, po navadi niso ravno v nulo poštimani, kar se zunanjega izgleda tiče... čisto možno, da zato tebe oz. tvoje avte tako tretirajo na tvojem koncu.

Prepričan sem, da ko se odpelješ kam daleč, da drugod tega podcenjevanja tvojih avtov ni več.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

So drugi časi, ja. Spačkarije praktično ni več, oz. se jo gre še nekaj folka med 40 in 50 letom,...
To pa zato, ker je bil včasih spaček na vsakem vogalu, zastojn, žur avto, pa vsak je nekaj sam znal prišraufat, da je še peljal, ipd. Avto za najhujše primerke "rokerjev, luzerjev, ipd." Danes pa je samo že šrot od spačka, praktično nevozen jurja. Nekaj pametnega 4-5 jurjev,... cajti so drugi , generacija tudi in prava spačkarija je le še v neki generaciji srednih let, kolikor jo je še. Ko imaš familijo, resen lajf, en kup odgovornosti, obveznosti,... tudi ne more bit več spačkarije. Spačkarija je neodgovronost, mislit zgolj na ta trenutek in kako bo meni najbolj fajn,...

Je pa lepo, da je A serija dobila na vrednosti, s tem se jo tudi ohranja, imaš še vedno en kup ljudi, ki zna cenit vožnjo, užitek v druženju,... in ravno tej "starčki" na šleperju so za moj pogled najbolj tapravi spačkarji. Pri 70 ali 80 letih se ljudje držijo po večini doma, bolani, jamrajo, nič od njih, morda kakšen okrogel rojstni dan,... tejle pa avte na šleperja, pa 1500 km v Španijo en teden žurat pri 35 stoinjah po možnosti spat v kakšnem šotoru,... ej, res kapo dol!

gule

Keža se režim za pultom na šihtu, ko berem tvoje zgode in nezgode...he-he

gregor

Ma kaka odgovornost Èojko, otroc so samo izgovor, da kupimo avto, nad katerim bo sosed/sodelavc/žlahtnik zavisten.
Potem pa na forumu v nergamo, kako na teh novih avtih vse crkuje.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

gule

Citat od: gregor;165171Ma kaka odgovornost Èojko, otroc so samo izgovor, da kupimo avto, nad katerim bo sosed/sodelavc/žlahtnik zavisten.
Potem pa na forumu v nergamo, kako na teh novih avtih vse crkuje.

Hi-hi...kapitalizem, eu...:BigThumbs:

janez

Citat od: gule;165169Keža se režim za pultom na šihtu, ko berem tvoje zgode in nezgode...he-he

:BigThumbs:

Res je bil to "žurmobil"... poceni , ne pije, pelje, pripelje,... Ampak, neodgovorno življenje pa to ni. Res da nimam otrok, vendar imam vse ostalo. Družina, hiša, delavnica... Največja odgovornost pa je, da mora biti avto res dobro uštiman za današne vsakodnevne vožnje. Da se domači ali stranke varno vozijo. Zato zelo kompliciram in sem zahteven pri obnovi, popravilu, servisiranju teh avtov.

Že ko sem kupil prvega Spaka so se okoli mene norca delali. Prav zaradi tega sem postal trmast in ga spravil v vozno stanje, da sem jim "gopce" zaprl. Vsaj mislil sem, da bo to dovolj. Pa so se še naprej norčevali. Karkoli sem naredil ni bilo dosti... Lovro, tudi jaz sem imel nekaj zelo lepih in dobrih avtov  ... pa to ni pomagalo. Kljub temu, da so vsi govorili, da ne morem s tem kršom niti do Celja sem prepotoval dobršen del Evrope in Balkan, dol do Grčije... pa tudi to ni pomagalo. Še vedno isto norčevanje.

Živim v kraju, kjer praktično od začetka devedesetih let teh avtov (A serije ) ni več.  Èe sem se hotel s kom družit , z istimi avti, pogledi na svet, problemi in kaj je še takega sem moral ali do Maribora ali od Celja dalje.

Zdaj vem, da sem živel, delal in vozil  v drugačnih okoliščinah kot ostali spačkarji. S tem sem razvil drugačno razmišljanje, imel drugačne probleme... In se sedaj pač ne vklopim več v te scene. Oldtimerske , ker mi Spaček ne deluje nekaj kar bi naj po večini časa stalo v garaži, v spačkarske scene, ker pač ne razmišljamo več v isti smeri.

Ni mi žal vseh teh let. Moram pa začet drugače razmišljat. Dokazovati ljudem, da je Spaček avto, izdelovati kvalitetne in uporabne dele, zbiranje materiala o domači zgodovini Spačkov, iskanje in zapisovanje skoraj pozabljenih znanj o teh avtih, ... nesmiselno in nepomembno. To kar je meni bilo pomembno in mi je še pač drugim ni. Kar mene jezi, druge ne.

Se pravi, mora mi postati vseeno kaj in kako in zakaj. Razen pri delu...