Xsara Picasso 2.0 HDI, l. 2003, gorijo pozicijske

Začel/a zzitop, Maj 16, 2013, 09:54:44 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

zzitop

Pozdravljeni!

Oče od partnerke ima nenavaden problem na omenjenem vozilu, torej Xsara Picasso 2.0 HDI, l. 2003, motor RHY.
Obeh desnih pozicijskih luči (spredaj in zadaj) ni nikakor mogoče ugasniti. Razen z odklopom kleme iz akumulatorja. Avto ima tudi vlečno kljuko (od Bartola, torej ni original vgradnja), dobil je namig, da bi od tam lahko prišla težava.
No, na uradnem citroen servisu (AVTOHIŠA ŠTOLFA iz Komna na Krasu) niso odkrili še nič konkretnega, pravijo, da si morajo vzet bistveno več časa in vse prekontrolirati.
So pa odkrili preko priklopa na tester, da ta signal pride iz računalnika avtomobila. In da bo po vsej verjetnosti potreben nov računalnik (body computer).
Ta računalnik je precej drag, zato me zanima, če je komu ta težava že poznana in kako jo najugodneje rešiti?
Je možno kako popraviti obstoječi računalnik?

Na servisu smo se pozanimali, če bi lahko vgradili ta računalnik iz kakega starega avtomobila istega tipa, in pravijo, da to ni možno. Da ne bo šlo nič skupaj, da je treba vnest ključe, da bodo drugi kilometri, itd. torej, da ga ne bi preprogramirali, ker ni možno. Vprašam pa se, kako le bi se podatki ujemali z novim računalnikom, verjetno tudi tam še ni kilometrov niti vnešenih ključev in še česa.
Torej zanima me, če ima kdo izkušnje tukaj gor in bi bil pripravljen preprogramirati ta računalnik iz kakega drugega avtomobila in prilagoditi na omenjeno vozilo?

Vsi nasveti dobrodošli, za njih se vam zahvaljujem.

alesz

Citatpravijo, da si morajo vzet bistveno več časa in vse prekontrolirati.
Napako je potrebno najprej določit...?
90% napak na lučeh povzroči okvarjeno stikalo pod volanom(ima status računalnika,COM 2000) Ponavadi so izrabljeni kontakti na bakreni foliji v levi volanski ročici........

zzitop

Hvala za nasvet, bom poskusil preveriti.

Pozabil sem dodat, da ves čas sveti tudi interna osvetlitev.. Torej lučke tipk

zzitop

Ročico sem odključil, vendar ni sprememb. Bi to pomenilo, da ni tukaj napaka?

zzitop

Evo, zadevo sem uredil. Èe se slučajno še komu zgodi:

V sami BSI enoti je chip (končna stopnja) VNQ660:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/1/030s3jcac6wo2lx2sdfuri6kuw7y.pdf

Zamenjal in sedaj dela ponovno tako kot je treba.

Hvala za pomoč

xpuser

Je možno da je zaradi štroma s prikolice skurlo čip?
Imam takšne izkušnje priporočam vgradnjo električnega modula.

zzitop

Ja, po vsej verjetnosti je skurilo zaradi prikolice. Veliko se je vozilo kamp prikolico, ki ima več pozicijskih luči kot navadna, torej gre več štroma.

Kolikor sem gledal specifikacije tega čipa, je deklariran za 6 A na kanal. Sicer ne razumem, koliko kanalov sploh ima. :)
Ima pa tudi zaščito pred kratkim tokom, torej ko pride preobremenitev, naj bi sam izključil. Zato sploh ni varovalke.

Lepo bi prosil, če mi obrazložite, kakšen električni modul je to in kje ga dobiti?

Hvala in LP

xpuser

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=21559&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ves štrom ki gre na prikolico je vezan prek relejev, tako da da recimo pozicijska samo signal na rele ta pa prek svojega kroga prižge pozicijske na prikolici.

Rajši povej kje si dobil načrt za popravit bsi.:BigThumbs:

zzitop

Citat od: xpuser;159239http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=21559&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ves štrom ki gre na prikolico je vezan prek relejev, tako da da recimo pozicijska samo signal na rele ta pa prek svojega kroga prižge pozicijske na prikolici.

Rajši povej kje si dobil načrt za popravit bsi.:BigThumbs:

To razumem, kako izgleda preko rele-ja. Žal še nisem videl teh modulov(se ne razumem).

Načrta nisem nikjer našel, pač pa razdrl enoto in pogledal, kam gre povezava od zadnje in sprednje desne pozicijske. Ker gresta obe direkt na chip, sem ga premeril in ugotovil, da je prebit. Menjal in gasa do daske.:funny34d:

zzitop

Hvala, bom res naročil kar na ebay... Ker zadeve res ne poznam, bi prosil, seveda če ti ni odveč, da poveš, na kaj naj bom pozoren. Da ne kupim kaj napačnega.

V tej priponki pa me zanima, če mi zna kdo povedati, kateri brisalci so torej pravi za to vozilo. To sem iskal glede na VIN, ker sedaj so neki brisalci, vendar naj dolžina ne bi bila glih pravilna.
Da bi kupili točno dolžino, sem pogledal v citroen.service, ampak ne razumem, ali morata biti oba 650 mm ali eden 650 drugi 600?

sop

na sovoznikovi strani kupi raje 600. jaz sem imel na obeh 650 pa se je po nekem casu ena metlica zlomila (metlici sta zadeli skupaj) in poribala steklo. za ziher pa sem sovoznikov roko za ometlico se malo nizje spustil.

zzitop

Kaj nisi prej rekel, sem že kupil 2x 650.. Torej naj sovoznikovo znižam? Pa morda voznikovo zvišam?
Ima še kdo take probleme?

zlomjo

meni je zvilo sovoznikovega in sem ga potem kar odžagal za 5 cm.

tomko030

a dejte no ga srat... obe metlici sta dolgi 65cm. Èe se pa zadaneta skupaj, pa sovoznikovo držalo z metlico spustiš malo nižje.