Jagode, zelenjava, sardelice

Začel/a garac, Januar 13, 2011, 08:14:13 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Aha, še eden s sumljivim poreklom...

krtija

@Gaši, nisem vedel, da sva bratranca. No cadillacov ti pri zapuščinski ne pustim...

garac

ti mi samo jovankin ami6 zapiši pa je, za cadilace mi itak ni, ednino če je v zbirki kak belair 1957
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

krtija

Ami je - o presenečenje - zgnil, najdeš ga na kompostu zadaj za hišo cvetja.

garac

Iz častnika Večer

9. september 1961, Zagreb
Zagreb živi velesejemsko življenje. Mesto je okrašeno. Bolj živahno je, bolj prometno in razgibano kot v dneh, ko ni velesejma. Raznobarvne zastave 30 držav se vijejo vzdolž širokih bulvarjev. Èez Savski most vozijo avtomobili v nepretrganih kolonah. Vlaki na zagrebškem kolodvoru so prepolni. Predvsem pa množice obiskovalcev. Tako je bilo v soboto, tako je danes, tako bo vse dni, dokler bo trajal velesejem. V soboto točno ob 9.15 je predsednik Tito prerezal trak in odprl letošnji jesenski zagrebški velesejem. Tito je vsako leto med prvimi obiskovalci. To je že tradicija. In ne samo tradicija, temveč tudi dokaz, kolikšen pomen ima zagrebški velesejem za jugoslovansko gospodarstvo ne kot pregled naših prizadevanj in dosežkov, temveč kot eden najaktivnejših činiteljev blagovne menjave v notranjem in zunanjem prometu. Kaj vse bo videl obiskovalec letošnjega jesenskega velesejma? V tridesetih velikih in manjših paviljonih izdelke 1165 domačih in 4764 tujih razstavljalcev. Dalje: mednarodni sejem blagovnih vzorcev in blaga za široko potrošnjo, mednarodni sejem pomorskega in rečnega gospodarstva, razstavo usnja in obutev in komercialno razstavo jugoslovanskega turizma. Nad 300 novih izdelkov, katerih proizvodnjo je jugoslovanska industrija osvojila v času med lanskim in letošnjim velesejmom, zraven tega pa seveda okrog 100.000 drugih izdelkov domačih in tujih razstavljalcev. Tuji razstavljalci prihajajo iz 30 držav s štirih kontinentov. Paviljon 6 nosi velik napis: FLRJ. Predsednik Tito in njegova soproga Jovanka sta si ta paviljon ogledala pred vsemi ostalimi. Mirno lahko zapišem, da je ta paviljon najlepše urejen na velesejmu. V njem razstavljajo jugoslovanski proizvajalci elektroindustrije, precizne mehanike, optike in kovinsko predelovalne industrije. Zato bo tudi najbolj privlačen za tiste obiskovalce, ki so prišli samo na ogled sejma, ne da bi sklepali pogodbe, kupovali ali prodajali. Predsednik Tito se je živo zanimal za izdelke, ki jih razstavljajo jugoslovanski proizvajalci radijskih in televizijskih sprejemnikov. Pri panoju Radioindustrije Zagreb je povprašal, če imajo kakšen nov proizvod. "Imamo televizor Kumrovec," so mu raztolmačili predstavniki tovarne. In kaj je še novega? Zavodi RR iz Niša razstavljajo nov model televizorja z ekranom 59 cm. Ni še v prodaji, do zime pa verjetno bo. Cena še tudi ni znana. Za morebitne kupce pa v informacijo: televizor RR bo polavtomat za razliko od Èajevca 511, izdelka istoimenske tovarne, ki je opremljen s fotocelico in avtomatično regulira svetlobo in kontrast. Dalje: RR652, stereo radijski sprejemnik s štirimi valovnimi dolžinami modernih linij v nizkem, podolgovatem ohišju, ki daje s priključkom na dve zvočni skrinji izredno stereotonsko kombinacijo. Pri panoju Iskre so predsednika Tita in njegovo spremstvo lovile majhne priročne kamere industrijske televizije. Naprave za industrijsko televizijo so eden izmed štvilnih razstavljenih izdelkov kolektiva Iskra, ki šteje 8000 zaposlenih in sodeluje z 20 odstotki v proizvodnji jugoslovanske elektroindustrije. Obiskovalke sejma se rade zadržujejo pri panoju mariborske Hidromontaže. A-04 in C-03 sta nova modela pralnega stroja in centrifuge, ki ju razstavlja ta tovarna in ki bosta verjetno kmalu v prodaji. Prijazna demonstratorka nam je zaupala ceno: pralni stroj 115.000, centrifuga 472.000 dinarjev. In še odlomek iz reklamnega prospekta: pralni stroj A-04, ki ga bo Hidromontaža izdelovala po sistemu Rondo, je najnovejši dosežek mehaniziranega pranja. Vinki-boy je lutka. Èrna, prikupna, gibčna. Sama se oprime roke ali noge obiskovalca. To je ena od 160 novitet, ki jih tovarna igrač Mehanotehnika iz Izole izdeluje v sodelovanju s tujimi tvrdkami. Vinki-boy je prišel v Izolo iz Japonske, številni drugi modeli pa iz Italije in Nemčije. Otroci se ne morejo načuditi letečim krožnikom ki urno hite sem in tja ter mežikajo z raznobarvnimi lučkami. Ali avtomobilčku, ki ga je z majhnim volanom moč upravljati iz daljine, tankom, letalom, desetinam in desetinam drugih igračk. Igračke, ki jih Mehanotehnika razstavlja v paviljonu 6, se lahko primerjajo z mnogimi, ki jih sicer uvažamo. Hkrati so dokaz težnje, da bi v domači tovarni čimbolj popestrili izbiro artiklov, namenjenih najmlajšim. Paviljon 6 je pravzaprav podoben veleblagovnici. Celo premičnih stopnic ne manjka. Vodijo v prvo nadstropje paviljona in prepeljejo 6000 obiskovalcev na uro. S takimi stopnicami je zagrebška tovarna Radnik opremila veleblagovnici v Skopju in Beogradu.Te, ki jih sedaj uporabljajo na sejmu, pa so namenjene novi veleblagovnici v Ljubljani. In še majhna posebnost iz Iskrinega panoja: sobni telefoni v raznih barvah. Ukrajina letos prvič samostojno sodeluje na zagrebškem velesejmu. V paviljonu 11 daje strnjen prikaz svojega gospodarstva in drugih dejavnosti. Glavne zanimivosti: maketa visoke peči s prostornino 2000 kub. metrov. Takšno peč, ki je največja na svetu so montirali v Krivem Rogu. Potem makete raznih naprav za rudnike, ki so skoraj vse popolnoma avtomatizirane. Sem sodijo rotorni eskavator, gibljiv transportni most, avtomatiziran dnevni kop, itd. Zlasti zanimiv je tudi elektronski mikroskop, ki omogoča 200.000-kratne povečave. Ljubitelji motorizacije si bodo brez dvoma ogledali zaporožca, pa kakšnega sovjetskega fiča. To malolitražno vozilo tudi po svoji zunanjosti spominja na fička, ima pa za razliko od njega četvero vrat, je bolj prostoren in na prvi pogled tudi bolj stabilen. V tem paviljonu je tudi bogata razstava tekstila z narodnimi motivi, zdravstvenih pripomočkov, nekaterih električnih naprav in dobrih ruskih vin. Potem ko se je predsednik Tito s spremstvom dalj časa zadržal v ukrajinskem paviljonu, je odšel v ameriškega, kjer se je prisrčno pozdravil z Jerryjem Leevijem, invalidom brez rok. Kljub temu pa se je ta invalid prisrčno rokoval z našim predsednikom, zahvaljujoč dvema izredno izpopolnjenima protezama, ki jih neka ameriška tvrdka razstavlja na zagrebškem velesejmu. S takšnimi protezami lahko invalidi jedo, pijejo, si prižigajo cigarete, pišejo, vozijo avtomobil in celo letalo. Vsi obiskovalci sejma so verjetno najbolj nestrpni, da bi videli aeromobil - vozilo bodočnosti. To je zares svojevrstno vozilo, bolj podobno letalu brez kril kot avtomobilu. S pomočjo posebnih ventilatorjev ustvarja pod seboj zračno blazino, se dvigne v zrak do 30 centimetrov in lahko razvije hitrost 60 km na uro. Za množično uporabo pa bo prišlo v poštev šele v bodočnosti. Pozornost obiskovalcev vzbujajo tudi avtomatizirane naprave, ki bi jih lahko s pridom uporabile tudi naše pošte. Posebej zanimiva je razstava sodobnih pisarniških pripomočkov, med katerimi velja omeniti predvsem pisalne stroje fantastičnih oblik, ter električne pisalne, računske ter razmnoževalne stroje. Razstavljeni medicinski center, opremljen z najsodobnejšimi aparati in televizijo, je tako popoln, da bi delal čast tudi najboljšim klinikam. Obiskovalec, ki bi obšel vse paviljone in razstavne panoje, bi prehodil 45 kilometrov. Predolga pot za en dan. Že sam bežen pohod skozi paviljone obeh Nemčij, Italije, Velike Britanije, vzhodnoevropskih držav, Pakistana, Japonske, Kambodže, Gvineje itd. pa napravi na obiskovalca toliko vtisov, da lahko še komaj dojema bogastvo, lepoto in raznolikost vseh mnogih eksponatov. Èe je komu prevroče, se lahko ohladi z ledom, ki ga proizvaja posebna naprava, razstavljena v italijanskem paviljonu. Kdor je utrujen, se lahko okrepča s pravo brazilsko kavo, ki jo ponujajo Brazilci in hkrati razkazujejo najmodernejše stroje za kuhanje kave. Tisti, ki letos še niso prebili dni na dopustu, si lahko na turistični razstavi naberejo več kilogramov prospektov, tik ob tem paviljonu pa ogledajo še šotore in lične motorne čolne. Seveda pa ne more skoraj nihče mimo Fiata 1300 in Tomos-Citroenovega Amija 6, ki ga tisoči ljubkujoče trepljajo in čakajo kdaj bodo zvedeli njegovo ceno. Na sliki: Ami 6 (avtor fotografije: Jože Gal)
[SIGPIC][/SIGPIC]  

vinotoc

Citat od: andraž;127593Aha, zdaj pa vemo kakšne korenine imaš. Imaš srečo, da je rdeči režim mimo :Hammer3:
Seveda. Tako imam sedaj dober pedigre:Hammer3:
Sedaj ko je pomlad, je treba paziti kaj govoriš.
Prej so me rdeči jebali, ker sem hodil k maši, sedaj me pa črni, ker več ne hodim!
Samo slovenčeljk to razume. Mu je v krvi še iz Avstro Ogrske.
Po drugi strani sem pa srečen, ker vedno plavam proti toku. Tudi spermij tako plava in na koncu je rezultat npr. Vidi mene!
Lahko noč vse Irene.
Vintoc.
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

janez

Moj star fotr je mel pa tri kape... zvezdo, haklkrajnc pa špagete. So mu vsi dali mir, ker je sam on znal vodovod odpirat pa zapirat... vodo so pa vsi nucali. Bi ga fentali pa bi od Crikvenice do Rijeke vsi žejni ostali ... :)

Pol so mu pa ameri bajto zbombardirali je pa prišu domov v Konjice...

Garač, a oni članek si našu na Večeru al si na moji strani dol potegnu ?

garac

Na netu je, večerova stran, ampak našel sem jo takole: Jovanka Ami6
[SIGPIC][/SIGPIC]  

vinotoc

???????????????????? Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar!
Ne morš verjet!
Pud nuč rad zdoma jaz zbežim.....  
Saj do noči sem pral mehari. Končno je zglancan kot pumpeževa rit. Ni lepšega, kot s šlauhom prati notranjost avta in vsi, ki gredo mimo si mislijo, ta pa je res čuden. Bog jih živi, ker tako mislijo.
Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaač?
LP Jest!

dvorjan

A sta vidva danes malo prevec v cep povohala? =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

vinotoc

Citat od: dvorjan;135059A sta vidva danes malo prevec v cep povohala? =)

Kdo vidva?
Ti kot novinar bi lahko vedel, da se sedaj vlagajo kisle kumarice in da nekateri oživimo, če je v zraku tri dni 30ÿC.
Ti kako kaže s Trento? Lahko smo samo mi trije Jagoda, Zelenjava in Sardela + ti seveda, da nam boš nosil pijačo in pekel. Dvorjan je velik!
LP Vinotoc.

dvorjan

Trenta BO. Sem bil ene 3 tedne nazaj na sestanku v petek, pa so rekli, da bomo sli najprej nekam na Korosko, da se naucim kelnarit, potem pa konec poletja ali v zacetku jeseni pade polarna Primorska. =) Vsaj svicali ne bomo.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

vinotoc

Sem videl Koroško. Da boš to presegel, boš moral še parkrat iti tja, da se naučiš :) Se pardoniram! Sedaj mi je potegnilo, da si imel možgane s sabo!
Komaj čakam Trento!
A je Pavkar še živ? Ga sigurno niste na Hidro... iz joga poze, vrgli direktno na raženj?
Škoda bi ga bilo.
Izgleda, da bo Garač moral za to temo napisati osmrtnico :(
LP Vinotoč.

garac

@jagoda na forumu ne sodeluje več, kar je bil menda, kot sam pravi, večkrat napačno razumljen. *ebeš forum, važno, da se doma dobro razume in je vse ok.
Kaj smo mi krivi, če se ne zna slovensko?
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Jagoda

Hahaha, Vrtnar ti si klobasa... Spet si narobe razumel. Ni važno. Šele zdaj mi je jasno zakaj ne dvigneš telefona, saj si kar naprej na dopustu. Res je da dolg časa nism bil gor, zadnje čase je bila vzrok služba in pa dopust...
Dober je za kogar je ...