Jagode, zelenjava, sardelice

Začel/a garac, Januar 13, 2011, 08:14:13 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

ta teden grem verjetno spet na drugo stran hriba, pa me je zanimalo, če je prevozna cesta...
bo treba it čez Govejk zgleda
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lovro

Citat od: vinotoc;125175Glih zdaj se bomo s plugi prebili skozi snežne meteže.

Ma kaj pa živiš tam gori v Rovtah... Kaj se ti je pa prlekija tako zamerila... Al te je baba gor zvlekla, he he. Aja, to je pa že precej osebno vprašanje - če maš hudo babo, mi ne rabiš odgovorit.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

dvorjan

@Lovro:
Na ravnem ni videl vec izziva. =) Jaz ga razumem. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

vinotoc

Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

garac

uf, še dobro da so škrati, škrati so cool, palčki pa so istospolno usmerjeni
[SIGPIC][/SIGPIC]  

vinotoc

Lik palčka

Največkrat naj bi bili palčki majhne postave, s starikavim obrazom in dolgo belo brado. Po navadi so oblečeni v rdečo jopico in zelene hlače in tako že z barvo svojih oblačil poudarjajo svojo energijo. Palčki so lahko privzemali tudi druge podobe in se prikazovali kot žaba, črn maček, tele ali kot rudar. Slovensko izročilo največkrat prikazuje rudniške palčke, torej gospodarje zemeljskega bogastva. Palčki so sorodni škratom, vendar imajo prijaznejši značaj.

Palčki imajo v različnih pravljicah različne pomene. Ti miniaturni možje so lahko dobri ali hudobni. Vsi palčki so delavni in spretni v svojem poklicu, saj je delo bistvo njihovega življenja. Palčkov ženskega spola ni. Palčki so moški, vendar taki, ki so zakrneli v razvoju in naj bi predstavljali otroštvo pred puberteto, obdobje, v katerem vse oblike spolnosti mirujejo. To se kaže v njihovem zadovoljstvu, ko iz dneva v dan ponavljajo ene in iste dejavnosti. Palčki so obtičali na predojdipski razvojni stopnji, zato ne bodo nikoli okusili ljubezenske in zakonske sreče.

Palčki so uvrščeni v bajna bitja zemeljskih zakladov. Ljudje so še do nedavnega vrjeli, da palčki res obstajajo in se prikazujejo povsod (gozdu, močvirjih, gorah), nosili naj bi jim denar skozi dimnik in letali po zraku. Palčke po Goriškem imenujejo kapiči, na Primorskem pa škarifiči. Vzrok tem imenom naj bi bilo to, da naj bi palčki nosili koničasto rdečo kapico. Med drugim se na Slovenskem srečujemo tudi z drugimi imeni kot so palečnjaki, na Štajerskem pa z ninjeki in nendljeki.
Vir: Wikipedija

mirchi

Kaj ma 16 nog, 2 joski,pa zvizga po gozdu?

Ja Smeguljcica pa 7 palckov.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

garac

In škratih, da se ve v čem je razlika, osebno sem za škrate! Enačenje škratov z palčki mimo. Ljudje razlike med pački in škrati očitno ne poznajo. Poglavitna je ta, da je pri njih tudi ž.sp. in niso *edri, kot sicer bolj oboževani palčki. Za moje pojme so vrtni palčki navaden kič, medem, ko je škrat čuvaj vrta in ima tudi ostale naloge. Včasih jo sicer malce zagode, ampak to mu štejem v dobro :)

Etimologija Slovenska beseda škrat (tudi škratelj, škratec) izvira iz starovisokonemške besede scrato »gozdni demon«, kar je sorodno s staroindijanskim scrat(i). Na Goriškem so ga včasih imenovali kapič (zaradi koničaste kape), v Terski dolini škarifič, Valvasor omenja berkmandeljce (nem. Bergmann = rudar) v idrijskem rudniku, ponekod so mu rekli dimek (zaradi sive barve), drevesni škrat je bil lesnik, na Dolenjskem gugljaj (zaradi guganja na drevesih), hišnemu škratu so nekje rekli gospodarček ali šetek, na Nizozemskem pa so za škrata uporabili besedo kabouter.

Zgodovina Včasih je bil v Evropi, Rusiji in Sibiriji škrat splošno priznan član človeške družbe. Vsi ljudje so škrate, bitja mraka in noči, redno videvali, le-ti pa so jih nagrajevali, kaznovali, jim pomagali ali jih ovirali.

Po germanskem izročilu lahko škrate enačimo s palčki.(NEUMNOST) Gre za bitja, ki delajo pod zemljo in pridobivajo kovine. Ker so v starih časih poznali samo sedem kovin, so verjeli, da je tudi  škratov natanko sedem. Vsaka od teh sedmih kovin pa je bila v fiziki povezana z enim od planetov (npr. zlato je bilo povezano s soncem). Po starodavnih verovanjih kroži okoli sonca sedem planetov - še dodaten razlog, da je škratov točno sedem.[1]

Poleg škratov obstajajo tudi škratice. Odrasel možiček tehta 300 gramov, odrasla ženička pa 250-275 gramov. Škratje nosijo koničaste kape, srajce, hlače z naramnicami, usnjen pas, na nogah pa imajo obute polstene škornje, čevlje iz brezove skorje ali lesene coklje. Vsak škrat ima tudi gosto brado, rahlo privihan nos in rdeča lička.

Škratovo srce je relativno veliko, koronarne žile so široke in odlične kakovosti, količina krožeče krvi in prostornina možganov so večje kot pri človeku, pljuča so velika in globoka, vezno tkivo je skrajno suho in trdo, lasje zgoraj posivijo, žolčnih kamnov ne pozna, konice prstov so občutljive kakor pri slepem človeku, zenica je zelo prožna in njegov bobnič v ušesu je vedno čist.[2
[SIGPIC][/SIGPIC]  

mirchi

Palcki po logiki niseo .edri,glee na to kak so obozevali sneguljcico. Al so pa v zgodbi zajebali pa je bla s skrati. Kdo bi vedel

garac

mirchi, pa ne se zdaj na sneguljko izgovarjat. A je ona iz Seln'ce al ka'?
To je ful razlika, to je recimo ko navadni jogut, pa kefir
[SIGPIC][/SIGPIC]  

mirchi

Jo bom vprasal ce pouzna kake palcke,al pa skrate. Jo vprasam ce jo zanima se kaksen trol? Je tud bajeslovno bitje. Pa palckov ne mara.

Jagoda

Citat od: garac;124814Da ne smetim teme o novem slo filmu. Aplikacija Cocta! Vprašanje za mio $, kako se ujemava?
Vinotoč, pogrešal sem te! Še najbolje se ujameva mi2 z Jagodo.
Še nasvet, ki ni od muh! Ne jemat kredit za poroko!
(mogče ne bo trajalo dolgo, najprej opravit test)

Foto1 Mi2 se ujemava
Foto2 Je v ozadju čutiti ljubosumje?

Ne upam komentirat, ker ... se zna zgodit da jih dobim po jagodah.
Dober je za kogar je ...

Zeko124

Jaz pa mam občutek, da sem ali jaz na drogah, ali pa nekdo drug... hehehe
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

vinotoc

Citat od: Zeko124;125480Jaz pa mam občutek, da sem ali jaz na drogah, ali pa nekdo drug... hehehe
Zeko, bodi natančen,  tvoj stavek se pravilno glasi: "Jaz pa mam občutek, da sem ali jaz na drogah, ali pa nekdo drug ni... hehehe"

garac

Evo ga en od mojih 2 škratov. Oba sta uživača. Tu je tudi prednost škratov pred palčki, so nagajivi, igrivi uživači za razliko od onih, ki so skoz z lampo in krampom dol v rovu...
[SIGPIC][/SIGPIC]