Posebne verzije BX-ov

Začel/a Markolin, Februar 06, 2007, 01:26:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Gox

Ste se pa lepo razpisali o modelih :-)

Zdaj ko je toliko govora o verzijah, pa me zanima, kakšna je razlika med BX-om mkI in mkII ?

A to so bili mkI tisti, ki imajo prednji žmigavec samo na polovico? (verjetno veste kaj mislim) In so potem vsi ostali Bx-i mkII?

LP
Goran

Citroenovc

V bistvu je tako. Imaš 3 faze BX:
- mkI: to je oni prvi, jeste, z "Lego" (oz PRN) armaturo in malimi oranžnimi smerokazi spredaj - to se je delal od '82 pa do modelnega leta '86
- potem mkII - ko ima velike bele smerokaze in manj avantgardno notranjost (ampak meni je ta z dizajnerskega vidika vseeno 2. najlepša armaturka v Citrotih ever - prva mi je pa CX series2; no ok, dejmo tale ever spremenit v Citrotih zadnjih 30 let, ker SM in določene DS tudi niso švoh po dizajnu amrature) in pa zadaj oranžno/rdeče luči
- v tem obdobju so predstavili tudi t.i 16V mkI
- potem pride pa modelno leto '90, ko stilistično še zadnjič malo spremenijo look - ko pa dobijo zadaj dimljene luči ... pa spremeni se poimenovanje, ipd ... no to bi bil lahko neke sorte mkIII. In obenem tudi 16V dobi precej drugačen look - in to se smatra za 16V mkII.
- no če sem pošten - v bistvu potem pride še do ene opazne vizuelne spremembe - v letu '91 - ko postanejo GTi sedeži serijski pri vseh boljših opremah; in pa tonirana stekla niso več rjava, ampak zelena. Sploh to slednje je precej vidno.
OK

LP
Primož

mirchi

Citat od: Lovro;34537Maribor ima na zalogi očitno same zanimive primerke - tudi BX z rjavo notranjostjo je imel MB tablico.

Tud jaz sem mel takega z rjavo notranjostjo,zunaj pa metalik rdeč
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Gox

BX Pallas se vrača z letovanja na Hrvaškem v domačo Avstrijo ...

Lovro

Zanimivo, moj prijatelj pa je imel rdečega, sicer MK1, vendar ne metalik, z modrosivo notranjostjo.

Verjetno je bilo od letnika do letnika različno, npr. moj bel MK1 je imel beš notranjost, prav tako jih je bilo enako opremljeno nekaj MK2 (bolj prvi modeli), čeprav sem večino belih MK2 videl z sivo notranjostjo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

saxovts

ali bi mi znal povedati od katerega modela je ta rjavi števec na sliki?

Citroenovc

zg je od BX mkI, spodnji pa od CX series2.

Zakaj?
OK

LP
Primož

michoBX

Zanimivo, ker ohišje je pa zelo identično, in mi ni šlo u lajšto da so bli bxi mk1 z navadnimi števci...
Hja, dougcajt mi je ja...

Citroenovc

U neeee, čakaj. Zajebal sem.

Grafika merilnikov je seveda res (tudi) iz CX Series2 - kot sama armatura so pa to BX mkI GT oprema/model. Prej sem bil še malo "zaliman" (pisal odgovor med tem ko sem še malo poleževal) in nisem porajtal onih dveh okenčkov na vrhu ... tk da tole je potem BX GT. 105KM frgazar 1.9 top model do pojava BX Sport.

tkole je pa zgledala zadeva v naravnem okolju (glej tretjo fotko):
http://www.citroenz.com/BX/dashboard.html

BX GT je bil sploh nekaj zelo zanimivega.
Recimo pri BX imaš oni odprti "predalček" pod radiem - no to je tam zato, ker je crecimo GT imel kot doplačilno opcijo tam tipkovnico od board computerja ... Kasneje je pri mkII to lahko imel še GTi. No GTi-ja z njo še nisem videl v živo - GTja pa sem. Temu BC se je dalo programirat vse živo - na kako razdaljo naj računa povprečje, ipd ...
Zadaj je imel en tak hecen spojlerček - ne ono krilo, ki ga je kasneje imel Sport in GTi - ampak taka gumi zadeva ki je gledala nazaj čez rob 5. vrat - podobno (samo manj šik) kot pri zadnjih 16V mkII ...
Sedeži so bili daleč od športnih - ampak pširoki volneni fotelji.
V bistvu je sicer imel oznako GT - ampak je bil predvsem udobna superluksuzna kombilimizina zg. sr. razreda.
Nekaj kar bi danes z največjim veseljem imel kot odlija - pa mislim da ga bo prav težko najt - pri nas itak že mkI BX komaj še srečaš - kaj šele da bi naletel na GTja ...

A to je tvoj oče pri kakem, ki je prišel k Binetu na "obdelavo" demontiral?

Uživaj
OK

LP
Primož

saxovts

zgornji števec je bil od našega bx-a.

ne to je oče kupil enega bx-a mislim da je biu zaleten za rezervne dele. Se pa spomnim tistega spojlerja ki je kot iz pene vijolične barve je bil.

tiste tipkovnice se pa tudi spomnim smo jo imeli v bx-u jo bom slikal ko jo bom našel.

saxovts

@citroenovc saj si mislil tako tipkovnico?

Citroenovc

Jeste. Mislim da je to neka kombinacija BC in alarmne tipkovnice. Skratka za zgodnja 80eta čisti spacetech ... :-)
OK

LP
Primož

saxovts

ali so bili bx-i tudi turbo? ker sem na enem blatniku našel ta napis?

Citroenovc

Ja TurboD so bili. Ampak tale grafika mi pa ne deluje "prava" za BX - prej bi jo pričakoval na ZX.

Je pa res, da so čisto čisto zadnji BX imeli drugačno grafiko oznak ...
OK

LP
Primož

saxovts

hmmm bom še enkrat poiskal tist blatnik pa še enkrat podrobno pogledal.