C4 - testi, članki, zapisi

Začel/a garac, Februar 03, 2007, 12:03:50 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

bom rekel takole, golf ena je bil kanta, golf 2 je bil ?e huj?a kanta, a je imel hudo dober imid?, ker je laufal na kurilca in se res ni veliko kvaril, ker se ni imelo kaj pokvarit, je pa gnil ko pras***. Primeljiv citroen z njim je bil ZX, ki ga pohrusta za malico, a je pa? francoz in le ti se kvarijo in rjavijo.
Golf 3 ni bil ravno uspe?en. Recimo da je bila Xsara zanj majka od avta.
Popoln uspeh pa je bil spet golf 4, ta je bil recimo pred xsaro2. Kmetje so prišli do spozanja, da se golf 4 kvari, v glavnem stvari, ki jih njihov traktor golf2 ni imel in ?e preveč fensi in prenizek je za na njivo. "Uspe?nim" poslovne?em ljudski avto tipa golf ni bil ravno imid?, njim so postale mokre sanje passat, seveda pa ?ivljenski cilj audi.
Navedeni razlogi so pripeljali do tega, da golf v svoji 5 različici navkljub touranu golfu plus in variantu ni neka uspe?nica. Ne pomagajo mu niti hudo navite razli?ice tipa R36, menjaliki dsg in podobna krama.
Recimo da je en star model xsare picasso s svojo ceno in uporabnostjo povsem pometel z dragim golfom plus. Citroen C4 je napram golfu5 raketa.
Nemci imajo tudi nemalo problemov z novim golfom6, saj so se vrnili nazaj k risalnim deskam, ker ga naključni izbranci brez vw oznak niso prepoznali kot golfa.

?e potegnemo črto pod 5 greneracij golfa je 3:2 v prid citroenu. ?e pogledamo ?e k konkurenci ford focus, opel astra (žal ima slab imid?), novi kia ceed pa golf vse bolj izgublja in izgublja. In prav je tako, ker je naziv golfov razred mimo.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

garac

c4 in robotiziran menjalnik v auto klubu
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Gox

Nekje na internetu sem zasledil te podatke:

Najve? okvar za vozila izdelana leta 2006

ničji razred
SEAT IBIZA 12,6
KIA PICANTO 9,1
FORD KA 8,8

ničji srednji razred
CITROEN C4 8,1
HONDA CIVIC 8,1
TOYOTA COROLLA 8,0

Srednji razred
TOYOTA AVENSIS 7,1
PEUGEOT 407 6,3
?KODA OCTAVIA 6,1

Ve kdo kaj ve?? V oko mi je padla C4-ka v ničjem srednjem razredu.

LP
Goran

garac

samo toyote so tudi nekam visoko?
[SIGPIC][/SIGPIC]  

deyo

Citat od: garac;10403samo toyote so tudi nekam visoko?

Pa Toyote slovijo po tem, da so nepokvarljive ?

michoBX

Citat od: deyo;10452Pa Toyote slovijo po tem, da so nepokvarljive ?

Ta sloves jim je v enem letu(ob prihodu novega avensisa in corole) precej padel - nevem kdaj sem bral ene karakteristike iz ZDA... Pravjo da ni ve? to, kar je bila - sam ceno ma pa ?e zmeraj.
Za moje pojme se preveč ?para z materiali - sploh na motorjih, in to velja za vse proizvajalce...
Hja, dougcajt mi je ja...

aygo

Citroen C4 prejel nagrado
Ob priložnosti podelitve avtomobilske okoljske nagrade 2007 je podjetje MAAF Assurances podelilo Citroenu C4 HDi 110 s filtrom sajastih delcev prvo nagrado v kategoriji ?kompaktnih? vozil.

Ta nagrada ?e dodatno dokazuje vključevanje znamke na področju izboljševanja zaščite okolja. Ob podelitvi avtomobilske okoljske nagrade 2007, ki se je odvijala 11. junija v Parizu, je Thierry Derez, predsednik in generalni direktor MAAF Assurances, izročil trofejo Jeanu Jacquemartu, direktorju Citroenovega podjetja Commerce France. Ta nagrada, ki jo je podelila ?irija, je sestavljena iz avtomobilisti?nih novinarjev in odlikuje proizvajalce, ki svoj trud usmerjajo v okolje. C4 HDi 110 s filtrom sajastih delcev v tej kategoriji posebej izstopa po tem, da oddaja le 120 g CO2 na kilometer pri izvedenki s 6-stopenjskim robotiziranim menjalnikom in tudi s filtrom sajastih delcev, ki skoraj izniči emisijo delcev v ozračju. Po cestah se vozi ?e ve? kot 500.000 vozil znamke s to opremo.
vir:avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

Finance in 16 hdi bvmp

Robot dela hitreje
Citroen C4 povprečno tehniko nadgrajuje z izboljšanim robotiziranim mehanskim menjalnikom, ki je poleg ?eststopenjske zasnove pridobil tudi hitrost in uglajenost. Ta je ?e vedno slab?a kot pri klasi?ni avtomatiki, skupaj s filtrom trdih delcev pa C4 podrači za dobrih 1.400 evrov.

Nov menjalnik s suhoparno oznako BVMP zamenjuje predhodni sensodrive s petimi stopnjami, obema pa je skupna mehanska zasnova klasi?nega menjalnika, le da se s sklopko in pretikanjem namesto voznika ukvarja elektronika (prestave lahko menjate tudi ročno).

Hitrej?i menjalnik

Menjalnik je v primerjavi s predhodnikom opazno hitrej?i (za zamenjavo prestave v samodejnem rečimu potrebuje 0,75 sekunde, v ročnem pa 0,65), zaganjanja pa se ni povsem znebil. Zato mu morate za tekoče delovanje priskočiti na pomoč s pravočasnim odvzemanjem plina, a ko se tega navadite, utegne biti vožnja zelo teko?a in po šelji zaradi ?portno nameščenih prestavnih vzvodov za volanskim obročem tudi zabavna.

Udobno, a glasno podvozje

A C4 ?e zdale? ni športnik, saj je 1,6-litrski turbodizel z močjo 80 kilovatov (109 konjskih moči) povsem dovolj zmogljiv za dru?inske potrebe, bolj umirjeno pa je tudi mehko nastavljeno podvozje. To sicer ne povzro?a zibanja kot pri modelu C5, obenem pa se precej glasno odziva na udarce s ceste.

povprečnost na ve? podrožjih

Sprednji sedeži so udobni, solidno ergonomijo pa zmoti slab?a preglednost različnih prikazovalnikov (skupaj jih je pet). Slab?e se C4 izkaže glede prostora na zadnjih sedežih in v prtljažniku (ta meri 320 oziroma 1.025 litrov) ter s ceno, ki pa je zaradi popusta štiri tiso? evrov (tr?na cena je zato dobrih 15 tiso? evrov) precej ugodnej?a.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

Avtomobilska leta te?ejo hitreje, kot Naša, zato ljubitelji citroenov ?e ugibajo, kakšen bo C4 po face liftu.
Verjetno ne bo kaj drasti?nega, nekaj ugibanj pa v priponkah
[SIGPIC][/SIGPIC]  

aygo

Citroen C4 BioFlex

Septembra 2007 bo Citroen poslal na trg novo razli?ico modela C4, ki bo sližala na ime BioFlex. Njena posebnost je, da bo lahko delovala tudi na me?anico neosvin?enega bencina (RO? 95 in RO? 98) in etanola. Tehnika.

C4 BioFlex je prvi tovrstni Citroenov model na evropskem tr?i??u, medtem ko Francozi ?e dalj časa prodajajo modele, ki lahko delujejo tudi na me?anice etanola in bencina v Braziliji. Tam je namreč kar 65 % od vseh novih Citroenovih vozil v letu 2006 predstavljalo modele s tovrstnim pogonom.

Kaj je bioetanol?

Bioetanol je alkohol, proizveden s postopkom fermentacije sladkorja iz rastlinskega ?korba. Pri biogorivih na splo?no je koli?ina spro??enega ogljikovega dioksida med zgorevanjem mnogo manjša kot pri zgorevanju fosilnih goriv. Ogljik, vezan v biogorivu, je namreč pobran iz ogljikovega dioksida iz ozračja. To pomeni, da se dejansko isti CO2, ki je ?e bil v ozračju, le ponovno vrača vanj. Ali povedano ?e drugače; biogoriva zmanj?ujejo tvorbo novega ogljikovega dioksida. Na tem mestu bi radi poudarili, da le zmanj?ujejo, ne pa tudi izničijo tvorbo novega CO2, saj je bilo navsezadnje za rast, obdelavo in predelavo rastlin v gorivo porabljena energija, ki je, resnici na ljubo, danes ?e vedno večinoma fosilnega izvora (elektrika iz termoelektrarn, dizelsko gorivo za kmetijske stroje ipd.). Rezultat tega je, da se zmanjša tvorba novega CO2 pri uporabi etanola za najve? 40%.

Ostali u?inki bioetanola

Uporaba bioetanola kot goriva ima pa ?e nekatere druge ugodne u?inke. Vsebnost kisika v gorivu namreč izbolj?uje zgorevanje, kar omejuje emisije nezgorelih ogljikovodikov in ogljikovega monoksida, povrh tega pa je etanol tudi gorivo brez vsebnosti ?vepla, zaradi ?esar se podalj?a ?ivljenjska doba kataliti?nih pretvornikov. Za razliko od fosilnih goriv so vsa biogoriva, kot tudi bioetanol, obnovljivi vir energije.

Slabosti pa so, da je v primerjavi z bencinom kemi?no agresivnej?i, kar pomeni, da je njegova uporaba omejena samo na vozila posebej prilagojena slednjemu (tesnila, sedeži ventilov ipd.). Druga pomembna razlika pa je , da ima v sebi manj kemi?no vezane energije kot bencin, zaradi ?esar je njegova poraba ob zagotavljanju enakih zmogljivosti večja kot pri bencinu.

Kaj je to E85?

Marsikdo je gotovo ?e kje zasledil kratico E85, a morda ni točno vedel, kaj pomeni. S črko E in ?tevilk zraven nje se ozNašujejo me?anice bencina in etanola, pri čemer ozNašuje številka ob E-ju odstotek etanola v me?anici. E85 torej pomeni, da sestavljata 100 enot me?anice E85, 15 enot bencina in 85 enot bioetanola.

C4 BioFlex proti C4 1.6 16V

Posledica zgoraj omenjene slabosti etanola se odrača v izmerjeni porabi med navadnim C4 in bioflex C4. C4 1.6 16V porabi ?čistega? bencina v povpre?ju po ECE standardu 7,1 l/100 km, medtem ko se Bioflex različicia zadovolji šele z 9,8 litri na sto prevoženih kilometrov me?anice E85, a pri tem pošlje v ozračje 160 gramov ogljikovega dioksida na prevočeni kilometer, medtem ko bencinski brat pošlje vsak kilometer v ozračje 169 gramov CO2-ja.

C4 Bioflex

Motor v različici bioflex je zasnovan tako, da lahko deluje ali na čisti bencin, na me?anice z največjo vsebnostjo etanola 85 % (me?anica E85) ali vsemi me?anicami med E0 do E85. Zaradi ?e omenjene velike agresivnosti etanola so morali inženirji prilagoditi vbrizgovalni sistem in sistem za dovod goriva, slab?a kurilnost etanola v primerjavi z bencinom pa je imela za posledico podrobnej?e nastavitve krmilnega računalnika motorja, ki tako zagotavlja optimalno delovanje motorja ne glede na vsebnost etanola v gorivu.

najbrž so v šelji po zadovoljitvi ?okolju prijaznih? uporabnikov, inženirji poskrbeli tudi za nekaj ve? moči in navora motorja, ko je napajan z gorivom E85. Slednji namreč razvije takrat 2 kW moči in 6 Nm ve? navora, kar sicer ni neka bistvena prednost, a vendarle dovolj, da se pozna tudi na zmogljivostih vozila (glej priločeno tabelo).

E85 v Evropi in Sloveniji

Etanol je v Braziliji zelo popularen, saj ga tamkaj?nje gospodarstvo in politika močno podpirata. ?rpalke z me?anicami E85 se pojavljajo tudi ponekod v Evropi. V Franciji naj bi jih bilo do konca leto?njega leta odprtih okoli 500, na ?vedskem pa imajo celo 650 ?rpalk in dobro zasedbo voznega parka, ki je prilagojen gorivu E85. žal je Slovenija na tem področju ?oaza?, kar pomeni, da nimamo niti ene ?rpalke, zato tudi prodaja tovrstnih modelov ni smiselna na Našemu trgu. A EU pritiska na področju biogoriv na vse članice, pri čemer mi nismo izjema, tako da v nekaj letih gotovo bo takšen avto smiselno voziti tudi pri nas.
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]