Citroen C5 III - ALU platišča

Začel/a nostra, September 22, 2008, 08:19:48 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Lepo nabiraš kilometre. To zaradi službe ali pač uživaš v vožnji?!
[SIGPIC][/SIGPIC]

gap

služba v glavnem - je pa res da mi vožnja ni ravno muka, tako da tudi ob prostem času padajo razno razni izleti itd

BT-C5

Katere dimenzije pa imate za zimsko gumo na 16" in kakšne so dimenzije za platišče?
Jaz imam v homologaciji  najožjo 225/60/16 se mi pa zdi kar široka za zimsko gumo,se lahko a gor tudi kaj ožjega npr. 205?

tourer

Kupil sem SAVA eskimo S3, dimenzije 215/60/16 kar je v skladu s homologacijo, platišča sem pa najbolj ugodno dobil pri Citroen Žgajnar, mislim da je bila cena 44€/kos. Seveda pa je potrebno prišteti še 20 novih vijakov s katerimi se privijejo jeklena platišča. Cena 1 znaša okoli 1,5 €. Skupni znesek pri vulkanizerju Špan je znašal 65 € (montaža, centriranje, vijaki).

lp

tourer

Platišča so original Citroen: 7 J, 16 col, 5 x 108 mm, ET 32, sredina je premera 65 mm.

dvorjan

Oh, ja, oprostite, a ne morem si pomagati, bom se enkrat komentiral.

Imate avtomobile za 25-30.000 evrov pa gor tlacite "savske" gume?! Jah, vcasih so bile ok, danes pa so navadno sranje, se posebej v velikih dimenzijah ... In zakaj? Da se prihrani 100-150 evrov pri vseh stirih?! Vsak popraskan odbijac vas bo stal vec ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Prosurfer

Ja, to je približno ista logika, kot takrat ko iščemo/jo v centru mesta zastonj parkirni prostor in naredimo brez potrebe 3 kroge (več km), pri tem pa je na voljo modra cona za drobiž.
Èudno je to naše varčevanje na nepravem mestu, res.
Èe pa je zraven še faktor varnosti (npr. pri gumah), pa taka logika sploh odpove. Tudi meni ni jasno, zakaj dajati na avto neke kung-fu (ali nekaj zelo podobnega) gume. Pri meni je to ravno obratno - na avto dam najboljše gume (kar pomeni  velikokrat žal tudi najdražje, ampak se hvaležno obnese). Špara se pa kje drugje (če že).

tourer

....ja, ja, tipičen odgovor nečimernega človeka, ko je zajel življenje z veliko žlico......

Prosurfer

Èe je to zadnje letelo morda name - na svetu nisem od včeraj (pa še nikakor nisem v letih). Nekoč sem tudi jaz šparal tam kjer ni bilo smiselno. In nikomur ne vsiljujem svojih prehranjevalnih navad (če že omenjaš žlico), lahko pa pomagam odpreti oči (kot so jih nekateri pomagali meni, za kar sem jim zdaj hvaležen). Sicer pa si v življenju režemo tako debele rezine kruha kot si jih lahko privoščimo (če smo že spet pri hrani) - vsaj prav bi bilo tako.

Picdriver

Citat od: tourer;69261Kupil sem SAVA eskimo S3, dimenzije 215/60/16 kar je v skladu s homologacijo, platišča sem pa najbolj ugodno dobil pri Citroen Žgajnar, mislim da je bila cena 44€/kos. Seveda pa je potrebno prišteti še 20 novih vijakov s katerimi se privijejo jeklena platišča. Cena 1 znaša okoli 1,5 €. Skupni znesek pri vulkanizerju Špan je znašal 65 € (montaža, centriranje, vijaki).

lp

Bom komentiral zgolj tehnično. Jaz bi za mojega C5 tourer 2.0 HDI sredi januarja v dimenziji Alu platišč (17") dobil zgolj Michellinke za ca. 180 €/kos, kar se mi je zdelo absolutno preveč, poleg tega so se mi Alu platišča "smilila" za uporabo v zimskih razmerah. Pri svojem vulkanizerju sem za ca. 40€/kos kupil navadna 16" jeklena platišča in (neoriginalne) Citroenove okrasne pokrove za ca. 17 €/kos. Problem se je pojavil pri gumah. Želel sem nekaj v rangu Michellin, Good Year, ... žal pa je v dimenziji 225/60-R16 v nekem doglednem času (v SLO in bližnji EU) bila dobavljiva le Fulda Kristal Supremo. Moram reči, da sicer ni Michellinka, ampak je pa vredna tistih 100 €/gumo.

Kar pa sem želel povedati - jeklena platišča so mi privili z istimi vijaki, kot alu, nisem potreboval nobenih dodatnih vijakov?! Dimenzija 215/60-R16 za C5 2.0 HDI tourer mislim da ni homologirana?!

tourer

V tehničnih podatkih na spletni strani je navedena dim. 215/60 R 16, res pa je, da za model 1.6 HDI. Vseeno sem se odločil za zimski komplet v tej dimenziji. Se pa opravičujem......v homologaciji za 2.0 HDI je edina 16 col dimenzija 225/60.
Sigurno pa vijaki od alu platišč (17-palčna aluminijasta platiš tip Persique) ne ustrezajo jeklenim platiščem katere sem kupil (original Citroen). Vijaki imajo poseben "konus"s katerim nalegajo na alu platišče, v primeru montaže na jekleno platišče pa ne ustvari pravilnega ležišča. To je razlaga vulkanizerstva Špan s katerim se popolnoma strinjam. Možno je da imate drugi tip alu platišč in vijaki odgovarjajo tudi za jekleno platišče. Zaradi varnosti bi jaz kontaktiral Citroen servis.

lp

Picdriver

Tourer, z vijaki je ravno obratno, kot si napisal. Alu platišče je pritrjeno s celim vijakom in podložko, jekleno platišče, pa s konusnim delom originalnega vijaka. Pri tem podložka prosto opleta?! Meni moj vulkanizer (tudi ni od včeraj in pokriva dokaj velik trg - med drugim tudi del Avstrijskega trga) ni predlagal nobene zamenjave vijakov, pa je drugače zelo podjeten - jaz pa tudi ;-)

Prilagam še pdf originalnih navodil namestitve rezervnega kolesa na jeklenem platišču.

tourer

Hvala za razlago. Dejansko je vulkanizerja in mene motilo da podložka prosto "lebdi" na steblu vijaka. Lahko rečem da bi vsakega to napeljalo na misel da stvar ni OK, oz. ni varno. Lahko bi pričakoval da vulkanizerji poznajo te zadeve !!! Nisem pa predhodno preverjal v Knjižici z navodili. Se opravičujem z napačno mojo razlago.
Glede snega pod pokrovom. Pri meni je motorni prostor suh, moti me le umazanija pri plastiki nad vezno steno in malenkost pri PVC pokrovu na glavi motorja. Razmišljam da bi na spodnjo stran motornega pokrova (havbe) nalepil trak armaflex-a....2 kosa, poševno v liniji havbe, da bi v zaprtem položaju nalegla na plastiko vezne stene......

lp

BT-C5

Alo,jaz bom verjetno moje prodal 18" original Citroen spredaj so nove Kumho gume zadaj pa Michelin cca.7000 km.

Platišča so Atlantique 8Jx18"

MSrougeZX

C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil